Accelerarea redresării economice din Europa Centrală va stimula activitatea de fuziuni şi achiziţii bancare – Reuters

Câteva fuziuni bancare transfrontaliere mai mici sunt în pregătire în Europa Centrală deoarece unii creditori din Europa Occidentală se retrag din regiune, deşi presiunile imediate în vederea finalizării tranzacţiilor s-au atenuat, datorită evoluţiei economice solide în regiune, transmite Reuters.
Economica.net - vin, 26 mai 2017, 18:12
Accelerarea redresării economice din Europa Centrală va stimula activitatea de fuziuni şi achiziţii bancare - Reuters

În primul trimestru din acest an economiile Poloniei şi Ungariei au înregistrat creşteri de 4% şi, respectiv, 4,1% iar sistemul bancar ungar este în grafic pentru a avea un an cu rezultate record, în urma majorării semnificative a creditelor ipotecare acordate.

Îmbunătăţirea mediului operaţional a ajutat creditorii afectaţi de nivelul ridicat al împrumuturilor neperformante să-şi cureţe bilanţurile şi să-şi majoreze profitabilitatea.

‘Băncile devin acum din ce în ce mai bogate şi şansele de consolidare vor fi mai reduse în aceste condiţii economice favorabile’, a afirmat Marton Nagy, adjunctul guvernatorului Băncii Centrale a Ungariei, la un summit dedicat investiţiilor în Europa Centrală şi de Est, organizat de Reuters.

Dar există câteva tranzacţii în aşteptare.

Conform surselor care au dorit să-şi păstreze anonimatul, OTP, cel mai mare creditor independent din Europa Centrală, şi grupul belgian KBC ar putea fi printre băncile care vor conduce activitatea de fuziuni şi achiziţii (M&A) în regiune.

Deja un jucător dominant în Ungaria şi Bulgaria, OTP vrea să cumpere din România Banca Românească, subsidiară a National Bank of Greece (NBG), pe fondul retragerii creditorilor eleni din regiune.

Laszlo Wolf, adjunctul şefului OTP Bank, a declarat la summit că există oportunităţi de extindere în sudul Europei.
‘Evident ne uităm la calitatea bună a băncilor elene. Ratele scăzute ale dobânzilor au intensificat problema eficienţei’, a explicat oficialul OTP.

KBC, care deţine K&H, a treia mare bancă din Ungaria după active, a semnat anul trecut un acord de 610 milioane de euro pentru a achiziţiona United Bulgarian Bank de la National Bank of Greece. KBC vrea de asemenea să se extindă în Slovacia.

Brunon Bartkiewicz, şeful ING Bank Slaski, a cincea mare bancă din Polonia, nu a exclus cumpărarea altei instituţii financiare, dacă astfel va creşte performanţa Slaski.

Şeful fondului polonez de stat PFR, Pawel Borys, a declarat că PFR nu va mai achiziţiona bănci, după ce a cumpărat o participaţie de 12,8% în Pekao SA, a doua mare bancă din Polonia, de la UniCredit.

Cea mai mare tranzacţie bancară din regiune ar putea fi vânzarea băncii de stat Budapest Bank, pe care Guvernul premierului Viktor Orban a achiziţionat-o de la GE Capital, pentru 700 de milioane de euro. Tranzacţia ar crea sinergii pentru băncile deja prezente în Ungaria, cum ar fi KBC, sau grupul bancar austriac Erste Bank.

OTP Bank oferă servicii financiare universale în Ungaria, România, Muntenegru, Croaţia, Bulgaria, Rusia, Ucraina, Slovacia şi Serbia, pentru mai mult de 13 milioane de clienţi, prin intermediul unei reţele teritoriale de peste 1.500 de unităţi, ATM-uri şi canale electronice.

Te-ar mai putea interesa și
Ion Iliescu, pus oficial sub acuzare în dosarul Mineriadei
Ion Iliescu, pus oficial sub acuzare în dosarul Mineriadei
Parchetul General a anunţat oficial, vineri, punerea sub acuzare a fostului preşedinte Ion Iliescu pentru săvârşirea de infracţiuni contra umanităţii, în dosarul Mineriadei din iunie 1990....
Lucrările la staţia de metrou Piaţa Unirii 2 se prelungesc, din cauza vremii
Lucrările la staţia de metrou Piaţa Unirii 2 se prelungesc, din cauza vremii
Lucrările la staţia de metrou Piaţa Unirii 2, accesul C, ieşirea spre Hanul lui Manuc, se vor prelungi până pe 10 mai, ...
CFA România: Indicatorul de Încredere Macroeconomică a scăzut în martie cu 1,4 puncte
CFA România: Indicatorul de Încredere Macroeconomică a scăzut în martie cu 1,4 puncte
Indicatorul de Încredere Macroeconomică al Asociaţiei CFA România a scăzut în luna martie cu 1,4 puncte, până la ...
Cafeaua nu se va ieftini prea curând, pentru că fermierii vietnamezi aşteaptă contracte mai avantajoase
Cafeaua nu se va ieftini prea curând, pentru că fermierii vietnamezi aşteaptă contracte mai avantajoase
Preţurile la cafea îşi vor continua ascensiunea meteorică, în condiţiile în care vremea nefavorabilă, şi mai ales ...