Acordul comercial de liber schimb CETA între Canada şi UE a intrat joi în vigoare. Taxele vamale sunt eliminate

Acordul Economic şi Comercial Atotcuprinzător între Canada şi Uniunea Europeană (CETA) a intrat în vigoare provizoriu începând de joi, astfel că taxele vamale au fost eliminate în proporţie de 98%, a declarat ambasadorul Canadei în România, Kevin Hamilton, într-o conferinţă de presă organizată cu această ocazie.
Economica.net - joi, 21 sept. 2017, 11:42
Acordul comercial de liber schimb CETA între Canada şi UE a intrat joi în vigoare. Taxele vamale sunt eliminate

‘Astăzi este o zi istorică. Din această dimineaţă, toate schimburile comerciale sunt scutite de taxe vamale. Astfel, acest acord va crea oportunităţi noi şi de anvergură atât pentru statele europene, cât şi pentru Canada şi va deschide noi pieţe pentru exportatori, va genera locuri de muncă de calitate şi va întări relaţiile existente între economia Canadei şi economiile statelor UE’, a spus diplomatul.

Potrivit acestuia, efectele estimate sunt creşterea cu 23% a exporturilor din UE spre Canada în fiecare an, precum şi o creştere de 11,6 miliarde de euro pe an în ceea ce priveşte PIB-ul intern brut al spaţiului comunitar.

Prezent la eveniment, ministrul delegat pentru Afaceri Europene, Victor Negrescu, a arătat că acest acord poate aduce beneficii importante pentru mediul de afaceri din România.

‘Dacă vrem să avem relaţii economice susţine, avem nevoie ca oameni de afaceri români să poată vizita Canada, să poată avea întâlniri în Canada, să poată să popularizeze ofertele lor în Canada şi acest proces deja a început în primăvara acestui an şi trebuie să continue’, a spus Negrescu.

El a adăugat că ratificarea acordului în Parlament ar putea avea loc până la finele anului, însă în funcţie de calendarul forului legislativ.

La rândul său, Sterică Fudulea, secretar de stat în Ministerul pentru Mediul de Afaceri, Comerţ şi Antreprenoriat, a arătat că, anul acesta, volumul schimburilor comerciale dintre România şi Canada va atinge un record absolut.

Astfel, în 2016, exporturile româneşti în Canada au atins 117,3 milioane de dolari, în creştere cu 41% faţă de anul anterior, în timp ce importurile au ajuns la 81 de milioane de dolari, mai mari cu 20,4%.

În primele şapte luni ale acestui an, exporturile au atins 152,4 milioane de dolari, în creştere cu 180% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, iar importurile au fost de 62,8 milioane de dolari, cu 55% peste perioada similară din 2016.

Potrivit lui Fudulea, la 31 august 2017 erau îmregistrate în România 1,923 de societăţi mixte româno-canadiene, iar volumul investiţiilor s-a ridicat la 136,6 milioane de dolari, Canada fiind pe locul 29 în topul investitorilor străini din România.

Totodată, Mihai Daraban, preşedintele Camerei de Comerţ şi Industrie a României, a arătat că, în România, 42.000 de locuri de muncă de muncă depind direct de activitatea comercială dintre România şi Canada.

‘Când mi-au spus colegii mei ce taxe erau la produsele agricole în Canada, mi s-a ridicat părul în cap. Adică aproape 277% taxe la produse agricole procesate şi 227% la lactate, spre exemplu. Astfel că acest acord într-adevăr aduce schimbări majore. Beneficiile pentru PIB-ul Uniunii Europene vor fi mai mari decât estimările de 12 miliarde de euro pe an. Cred că va exista un boom în acest sens, mai ales pe fondul Brexitului care va avea loc efectiv în primul semestru 2019’, a spus Daraban.

Pe lângă reducerea tarifelor la exportul bunurilor, CETA va permite recunoaşterea reciprocă a calificărilor profesionale.

‘Tratatul este realizat într-o asemenea manieră încât va facilita accesul specialiştilor din UE pe piaţa muncii din Canada. Atât specialiştii canadieni, cât şi cei români, vor avea studiile recunoscute reciproc, o situaţie de care vor beneficia companiile din ambele ţări care exportă echipamente sau din sectoarele IT, telecom sau software. În plus, acest lucru poate fi benefic pentru întreprinderile mici şi mijlocii care nu îşi permit să angajeze personal în Canada şi trebuie să furnizeze servicii direct din România. CETA va facilita transferul de personal de cealaltă parte a Atlanticului şi va permite companiilor să trimită personal pentru mentenanţa echipamentelor şi creează un cadrul pentru recunoaşterea calificărilor profesionale din sectoare precum arhitectura sau contabilitatea’, a declara ambasadorul Kevin Hamilton, în luna aprilie.

El a arătat că, odată cu acordul CETA, companiile româneşti vor putea avea acces la licitaţiile organizate de autorităţile canadiene, atât la nivel federal, provincial, precum şi la nivel municipal.

Începând cu data de 1 mai 2017, românii care deţin o viză validă pentru SUA sau au primit o viză pentru Canada în ultimii 10 ani pot călători fără vize, iar, de la 1 decembrie 2017, toţi cetăţenii români vor putea merge în Canada fără viză.

Te-ar mai putea interesa și
Bulgaria va folosi avioanele de vânătoare MiG-29, de producție sovietică, până în 2028
Bulgaria va folosi avioanele de vânătoare MiG-29, de producție sovietică, până în 2028
Bulgaria nu va opri de la zbor avioanele MiG-29 până în 2028, a afirmat vineri ministrul interimar al Apărării, Atanas Zaprianov, relatează agenția bulgară de presă BTA, citată de Agerpres....
Statele NATO au ajuns la un acord pentru trimiterea de sisteme de apărare aeriană suplimentare în Ucraina, inclusiv de rachete Patriot
Statele NATO au ajuns la un acord pentru trimiterea de sisteme de apărare aeriană suplimentare în Ucraina, inclusiv de ...
Statele membre NATO au ajuns la un acord cu privire la trimiterea de sisteme de apărare antiaeriană suplimentare în Ucraina, ...
Lavrov: Rusia nu va accepta un armistițiu cu Ucraina în timpul unor posibile negocieri de pace
Lavrov: Rusia nu va accepta un armistițiu cu Ucraina în timpul unor posibile negocieri de pace
Ministrul rus de Externe Serghei Lavrov a declarat vineri că Moscova nu va accepta un armistiţiu cu Ucraina nici măcar ...
Nissan își înrăutățește prognoza privind profitul în urma scăderii vânzărilor
Nissan își înrăutățește prognoza privind profitul în urma scăderii vânzărilor
Nissan Motor, al treilea mare producător auto nipon, a redus cu 14,5% estimarea privind profitul anual, citând vânzările ...