Afacere cu apartamente de închiriat în clădirile istorice din Cluj-Napoca

Pentru al doilea an la rând, festivalul Untold de la Cluj-Napoca a atras mii de turişti. Cei care nu au stat la rude, au au ales să se cazeze la hoteluri, iar alţii la cort. Dar au mai avut şi o altă variantă: apartamentele de închiriat. Un antreprenor din Alba Iulia şi-a făcut o afacere cu închirierea de apartamente în clădirile istorice din Cluj-Napoca şi în 2015 a trecut pe profit. 
Andrada Ghira - Dum, 11 sept. 2016, 10:35
Afacere cu apartamente de închiriat în clădirile istorice din Cluj-Napoca

Dacian Morar, de 39 in Alba Iulia, a investit în ultimii ani circa o jumătate de milion de euro în achiziţia a şapte apartamente în clădiri istorice din centrul Clujului, pe care le-a pus sub umbrela Cluj Apartments.

Şi nu le-a scos pur şi simplu la închiriere, ci a investit în renovarea lor şi a căutat să păstreze elementele care aduc un plus de farmec. Astfel, parchetul e cel original, restaurat, cărămida este lăsată la vedere şi au fost salvate şi piese de mobiler.

„Apartamentele sunt în clădiri istorice, din secolul al XIX-lea, au potenţial, mult farmec, dar trebuie restaurate. Mie nu îmi place să schimb părtile istorice, precum tâmplăria sau parchetul. Şi atunci, toate acestea trebuie restaurate cu grijă, cu migală. Durează şi costă, dar aceasta a fost ideea încă de la început”, a povestit pentru ECONOMICA.NET, Dacian Morar.

Într-unul dintre apartamentele cumpărate a locuit şi lucrat artistul clujean Incze Ferenc. Iar pentru un plus de originalitate, antreprenorul a cumpărat şi câteva lucrări ale artistului. 

Cum a pornit afacerea cu apartamente de închiriat

În călătoriile de afaceri, Dacian Morar se caza la diverse hoteluri. Apoi a vrut ceva mai mult decât o cameră stas de la hotel. A vrut ceva diferit şi a început să închirieze apartamente.

„În Cluj nu existau apartamente frumoase, centrale pentru clienţii care vor mai mult decât o cameră de hotel. Existau doar apartamente în sistem hotelier ca o alternativă ieftină la camera de hotel, prin cartiere. Erau garsoniere, deci mai ieftin decat cel mai ieftin hotel cumva. Acesta era modelul de business”, povesteşte Dacian.

Iar primul apartament pe care l-a cumpărat a fost chiar vechea lui locuinţă. Apoi a cumpărat al doilea apartament, şi asta pentru că nu renta închirierea unui singur apartament.

„Am socitit eu cheltuielile fixe, cu firma de curăţenie, spălătorie, inclusiv contabiltiatea firmei şi mi-am dat seama că pentru un singur apartament nu prea merita. Socoteala era să fie macar trei apartamente ca afacerea să fie rentabilă” mai spune Dacian Morar.

Au urmat apoi şi alte achiziţii. A mers la zeci de vizite cu agenţiile imobiliare până când a găsit ceea ce îşi dorea. Un alt aspect de care a ţinut cont: Dacian îi dorea ca apartamentele să fie relativ aproape unele de altele.  

În prezent, pe site-ul Cluj Apartments sunt disponibile spre închiriere nouă apartamente, din care două nu au fost cumpărate, ci închiriate. Ultimul apartament cumpărat a fost spre sfârşitul lui 2014 şi care a costa circa 70.000 de euro. Apoi au urmat lucrările de renovare.

Cât costă renovarea 

Dacian Morar s-a implicat pesonal în renovarea apartamentelor. A fost şi diriginte de şantier, dar s-a ocupat şi de designul interior. Şi aşa a intrat în vizorul revistelor de arhitectură care l-au lăudat pentru rezultatul obţinut.

„Costul pentru renovarea unui apartament depinde mult de starea în care se află, dar undeva la 10.000 – 15.000 de euro, poate chiar mai mult, dacă apartamentul e mare şi necesită lucrări mai ample. Am avut noroc că am beneficiat şi de publicitatea revistelor de arhitectură, s site-urilor de design; aşa au aflat şi clientii din Romania. La început chiar aveam o frustrare că au venit mai ales turişti străini. Acum pot să spun că s-au echilibrat lucrurile”, mai povesteşte proprietarul apartamentelor.

De unde vin turiştii la Cluj

De la oameni de afaceri la turişti, apartamentele lui Dacian au fost închiriate de străini din Finlanda şi chiar din Hong Kong. Iar străinii sunt încântaţi de oraş.

„Clujul s-a dezvotlat mult în ultimii ani. Sunt multe lucruri de făcut, sunt festivaluri, expoziţii, evenimente, petreceri. Sunt însă şi străini care vin cu treabă şi care preferă intimitatea unui apartament în loc de o cameră de hotel”, mai spune antreprenorul.

Cea mai mare parte a rezervărilor vin din mediul online, de pe platforma Booking, dar şi de pe site-ul propriu. Preţurile de închiriere variază între 48 şi 88 de euro/noapte, depinde de apartament.

Rentabilitate de 10-12%

Dacian Morar a investit circa 500.000 de euro în achiziţia şi renovarea apartamentelor, bani proveniţi din dividendele pe care le încasează de la o firmă de comerţ în domeniul alimentar la care este asociat. Totuşi, închirierea în regim hotelier are un randament mai mare decât închirierea pe termen lung.

„E un pic mai bine decât o închiriere pe termen lung, unde randamentul este între 5 şi 8%. La mine e undeva între 10 şi 12%. Anul trecut am avut un mic profit, pentru că nu a mai fost cumpărat niciun apartament şi am avut timp să recuperez pierderea anterioară”, mai spune Dacian Morar, care nu se gândeşte la extindere şi vede toată afacerea Cluj Apartments ca un hobby.

Anul trecut, firma prin care sut închiriate apartamentele a raportat o cifră de afaceri de peste 62.000 de euro şi un profit de 5.000 de euro, arată datele de la Ministerul Finanţelor. 

Te-ar mai putea interesa și
Burduja: România are cel mai mic preţ din regiune la energie electrică
Burduja: România are cel mai mic preţ din regiune la energie electrică
România are un preţ la energie electrică cel mai mic din regiune, fiind un efect al investiţiilor în "energie verde, în regenerabile", a declarat ministrul Energiei, Sebastian Burduja....
Unii producători auto germani sunt afectaţi de prăbuşirea podului din Baltimore
Unii producători auto germani sunt afectaţi de prăbuşirea podului din Baltimore
Prăbuşirea podului Francis Scott Key din Baltimore are efecte diferite asupra producătorilor de automobile din Germania, ...
Aderare parțială Schengen – Despescu, MAI: Pasagerii nu au nicio obligaţie suplimentară, acestea sunt exclusiv în sarcina autorităţilor
Aderare parțială Schengen – Despescu, MAI: Pasagerii nu au nicio obligaţie suplimentară, acestea sunt exclusiv ...
Chestorul general de poliţie Bogdan Despescu, secretar de stat în MAI, a afirmat, joi, că, începând cu ziua de duminică, ...
Grecia: Băncile se pregătesc să plătească acţionarilor dividende pentru prima dată din 2008
Grecia: Băncile se pregătesc să plătească acţionarilor dividende pentru prima dată din 2008
Banca Centrală Europeană va permite băncilor elene să-şi recompenseze acţionarii pentru prima dată din 2008, după ...