Afaceri din comerţul cu amănuntul au crescut cu 8,2%, în primele 5 luni. Avans de 14% în luna mai

Volumul cifrei de afaceri pentru comerţul cu amănuntul (cu excepţia comerţului cu autovehicule şi motociclete), serie brută, a înregistrat, în primele cinci luni ale anului în curs, o creştere cu 7,9% raportat la perioada similară din 2016, iar ca serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate a urcat cu 8,2%, potrivit datelor Institutului Naţional de Statistică (INS), date miercuri publicităţii. În luna mai avansul a fost de 14% faţă de perioada similară de anul trecut.
Economica.net - mie, 05 iul. 2017, 07:01
Afaceri din comerţul cu amănuntul au crescut cu 8,2%, în primele 5 luni. Avans de 14% în luna mai

Această creştere pe serie brută s-a produs datorită majorării comerţului cu amănuntul al carburanţilor pentru autovehicule în magazine specializate (+11,1%), vânzărilor de produse nealimentare (+10,2%) şi vânzărilor de produse alimentare, băuturi şi tutun (+3,6%).

Volumul cifrei de afaceri pentru comerţul cu amănuntul (cu excepţia comerţului cu autovehicule şi motociclete), serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, în intervalul 1 ianuarie – 31 mai 2017, comparativ cu aceeaşi perioadă din 2016, a înregistrat o creştere cu 8,2%, pe fondul creşterii comerţului cu amănuntul al vânzărilor de produse nealimentare (+11,2%), comerţului cu amănuntul al carburanţilor pentru autovehicule în magazine specializate (+10,1%) şi vânzărilor de produse alimentare, băuturi şi tutun (+3,4%).

În luna mai 2017, volumul cifrei de afaceri din comerţul cu amănuntul (cu excepţia comerţului cu autovehicule şi motociclete) faţă de luna precedentă a crescut, atât ca serie brută, cu 4,0%, cât şi ca serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, cu 4,4%.

Faţă de luna corespunzătoare a anului precedent, volumul cifrei de afaceri pentru comerţul cu amănuntul (cu excepţia comerţului cu autovehicule şi motociclete) a crescut, atât ca serie brută, cât şi ca serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, cu 14,0%, respectiv cu 12,3%.

În mai 2017, comparativ cu aprilie 2017, volumul cifrei de afaceri pentru comerţul cu amănuntul (cu excepţia comerţului cu autovehicule şi motociclete), serie brută, a crescut pe ansamblu cu 4,0%, ca urmare a creşterii comerţului cu amănuntul al carburanţilor pentru autovehicule în magazine specializate (+10,2%), vânzărilor de produse nealimentare (+4,1%) şi vânzărilor de produse alimentare, băuturi şi tutun (+0,2%).

Volumul cifrei de afaceri pentru comerţul cu amănuntul (cu excepţia comerţului cu autovehicule şi motociclete), serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, în luna mai 2017, comparativ cu luna precedentă a crescut pe ansamblu cu 4,4%, ca urmare a creşterii vânzărilor de produse alimentare, băuturi şi tutun (+3,6%), comerţului cu amănuntul al carburanţilor pentru autovehicule în magazine specializate (+2,2%) şi vânzărilor de produse nealimentare (+1,8%).

În mai 2017, comparativ cu mai 2016, volumul cifrei de afaceri pentru comerţul cu amănuntul (cu excepţia comerţului cu autovehicule şi motociclete), serie brută, a înregistrat o creştere cu 14,0%, pe fondul creşterilor înregistrate la vânzările de produse nealimentare (+15,4%), vânzările de produse alimentare, băuturi şi tutun (+13,3%) şi la comerţul cu amănuntul al carburanţilor pentru autovehicule în magazine specializate (+12,7%).

Ca serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, volumul cifrei de afaceri pentru comerţul cu amănuntul a consemnat în luna mai 2017, comparativ cu mai 2016, o creştere cu 12,3%, în urma creşterilor înregistrate la vânzările de produse nealimentare (+15,3%), comerţul cu amănuntul al carburanţilor pentru autovehicule în magazine specializate (+12,2%) şi la vânzările de produse alimentare, băuturi şi tutun (+6,2%).

Te-ar mai putea interesa și
Polonia va investi peste 2 miliarde de euro pentru securizarea și întărirea frontierei sale estice
Polonia va investi peste 2 miliarde de euro pentru securizarea și întărirea frontierei sale estice
Polonia va investi peste 2 miliarde de euro în securizarea şi întărirea frontierei sale estice, care este de asemenea frontiera Uniunii Europene în faţa unor potenţiali duşmani, a declarat......
Emmanuel Macron recomandă orașul bulgar Varna printre destinațiile turistice de top
Emmanuel Macron recomandă orașul bulgar Varna printre destinațiile turistice de top
Oraşul bulgar Varna (de la Marea Neagră) se numără printre destinaţiile europene de top pe care preşedintele francez ...
Angajații din Cultură ies în stradă astăzi și vor protesta în fața Ministerului Culturii și a Guvernului chiar în ziua în care este organizată „Noaptea Muzeelor”
Angajații din Cultură ies în stradă astăzi și vor protesta în fața Ministerului Culturii și a Guvernului chiar în ...
Federația Națională a Sindicatelor din Cultură și Mass-Media „CulturMedia” – CNS Cartel ALFA a anunțat că va ...
Update: Un elicopter militar a fost trimis în căutarea marinarilor dispăruți. O navă s-a scufundat în Marea Neagră, în apropiere de Sfântu Gheorghe. Opt marinari au fost salvați și trei sunt dați dispăruți
Update: Un elicopter militar a fost trimis în căutarea marinarilor dispăruți. O navă s-a scufundat în Marea Neagră, ...
Update: Un elicopter IAR 330 Puma al Forţelor Aeriene Române execută o misiune de căutare pe mare a posibililor supravieţuitori, ...