AGA ELCEN a aprobat proiectul de divizare a companiei; procesul nu presupune disponibilizări

Adunarea Generală Extraordinară a Acţionarilor Electrocentrale Bucureşti ELCEN a aprobat, în şedinţa de vineri, proiectul de divizare prin desprindere asimetrică a societăţii, în scopul eficientizării activităţii acesteia, procesul urmând să se desfăşoare fără disponibilizări, informează compania. 
Economica.net - vin, 25 iul. 2014, 17:16
AGA ELCEN a aprobat proiectul de divizare a companiei; procesul nu presupune disponibilizări

Proiectul de divizare a ELCEN, cel mai mare producător de energie termică din România, a fost aprobat de Consiliul de Administraţie în data de 29 mai şi publicat pe 4 iunie în Monitorul Oficial.

Conform proiectului, societatea se va diviza prin desprinderea din ELCEN, care va continua să existe, a unor părţi din patrimoniu şi se vor crea două noi societăţi – Electrocentrale Constanţa şi Electrocentrale Titan.

‘Astăzi a fost realizat un pas important în procesul de divizare a societăţii Electrocentrale Bucureşti şi ne aşteptăm ca până la sfârşitul lunii august cele două noi societăţi desprinse din ELCEN să fie înregistrate. Divizarea va avea loc fără disponibilizări în cadrul companiei. Este doar un prim pas către eficientizarea sistemelor integrate de alimentare centralizată cu energie termică a oraşelor Bucureşti şi Constanţa. În ultimele trei luni, întreaga echipă ELCEN a depus eforturi considerabile pentru realizarea cu succes a divizării. Ţin să le mulţumesc colegilor mei pentru sprijin şi dedicaţie’, a declarat directorul general al ELCEN, Gabriel Ignat.

Ca rezultat al divizării, statul român va rămâne acţionar majoritar al Electrocentrale Bucureşti (97,51%) prin intermediul Departamentului pentru Energie din cadrul Ministerului Economiei, în timp ce Societatea Naţională de Gaze Naturale Romgaz, cu sediul în Mediaş, va deţine 2,49% din acţiuni.

În ceea ce priveşte cele două societăţi nou formate, statul român va fi unic acţionar al Electrocentrale Constanţa (100%) şi va deţine 28,80% din titluri în cadrul Electrocentrale Titan, unde restul acţionarilor vor fi Electrocentrale Grup (70,47%), respectiv Romgaz (0,73%).

După divizare, Electrocentrale Bucureşti (ELCEN) va deţine cele patru CTE-uri care deservesc municipiul Bucureşti – Centrala Termoelectrică Vest, Centrala Termoelectrică Sud, Centrala Termoelectrică Grozăveşti, Centrala Termoelectrică Progresu şi Uzina de Reparaţii.

Electrocentrale Constanţa va deţine Centrala Termoelectrică Palas şi reţelele de transport al energiei termice ce deservesc oraşul Constanţa, precum şi alte bunuri/active din patrimoniul ELCEN, în timp ce Electrocentrale Titan va deţine Centrala Termoelectrică Titan şi Centrala Termoelectrică Fântânele, precum şi alte bunuri/active din patrimoniul ELCEN.

În perioada imediat următoare vor fi depuse pentru înregistrare la Registrul Comerţului noile societăţi, precum şi actul constitutiv modificat al societăţii Electrocentrale Bucureşti.

Această etapă face parte din Memorandumul ‘Realizarea serviciilor publice de alimentare cu energie termică prin sistem de alimentare centralizată cu energie termică integrat (SACET) în Municipiul Bucureşti şi Municipiul Constanţa’, adoptat de Guvern în data de 21 martie 2013 şi aprobat cu scopul dezvoltării unui serviciu public energetic performant şi eficient pentru locuitorii din Bucureşti şi Constanţa.

Memorandumul prevede, ca paşi ulteriori divizării ELCEN, transformarea celor două regii – RADET Bucureşti şi RADET Constanţa – în societăţi comerciale, transferul acţiunilor Electrocentrale Bucureşti şi Electrocentrale Constanţa din proprietatea privată a statului român către Primăria Municipiului Bucureşti, respectiv Primăria Municipiului Constanţa, iar ca ultim pas fuziunea dintre cele două societăţi şi societăţile rezultate din reorganizarea celor două regii, în scopul creşterii calităţii serviciului public la un tarif suportabil pentru populaţie.

ELCEN a fost înfiinţată pe 18 decembrie 2002, că filială a societăţii Termoelectrica, prin reorganizarea acestei societăţi comerciale. La ora actuală, Ministerul Economiei, prin Departamentul pentru Energie, este acţionarul majoritar al ELCEN, deţinând peste 90% din titlurile companiei.

ELCEN este cel mai mare producător de energie termică din Capitală (90%) şi din ţară (40%). Societatea asigură şi 4,8% din energia electrică produsă la nivel naţional.

Anul trecut, ELCEN a înregistrat o cifră de afaceri de aproximativ 1,7 miliarde de lei (380 milioane de euro) şi un profit net de 51 milioane de lei (11,7 milioane de euro).

La sfârşitul lunii martie, ministrul delegat pentru Energie, Răzvan Nicolescu, a schimbat conducerea ELCEN, desemnându-l în funcţia de director general pe Gabriel Ignat.

Te-ar mai putea interesa și
APIA a făcut plăți către fermieri de aproape 124 de milioane de lei, în intervalul 24 – 26 aprilie
APIA a făcut plăți către fermieri de aproape 124 de milioane de lei, în intervalul 24 – 26 aprilie
Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) a efectuat plăţi pentru anul de cerere 2023 în suma totală de 123,99 de milioane de lei lei (24,93 de milioane de euro), în......
AMOFM: 240 de locuri de muncă în străinătate sunt disponibile prin rețeaua EURES
AMOFM: 240 de locuri de muncă în străinătate sunt disponibile prin rețeaua EURES
Angajatorii europeni oferă, prin intermediul EURES România, 240 de locuri de muncă, cu contract pe perioadă determinată ...
Marcel Boloș: Sistemul naţional e-Transport este creat pentru lupta împotriva diverselor forme de fraudă şi evaziune fiscală
Marcel Boloș: Sistemul naţional e-Transport este creat pentru lupta împotriva diverselor forme de fraudă şi evaziune ...
Sistemul naţional e-Transport este special creat pentru lupta împotriva diverselor forme de fraudă şi evaziune fiscală ...
18 instituții financiare au anunțat că vor să participe la schema de ajutor de stat IMM Plus. Fondul de garantare a fost suprasubscris cu peste 330%
18 instituții financiare au anunțat că vor să participe la schema de ajutor de stat IMM Plus. Fondul de garantare a fost ...
Fondul Naţional de Garantare a Creditelor pentru Întreprinderile Mici şi Mijlocii (FNGCIMM SA-IFN) a anunțat astăzi ...