Ameropa a ajuns la 96% din acţiunile Azomureş. Poate delista compania

Traderul elveţian de îngrăşăminte şi cereale Ameropa Holding a ajuns să controleze 96,43% din acţiunile Azomureş (AZO) şi poate delista compania, după ce în oferta de preluare a cumpărat 20% din titlurile producătorului de îngrăşăminte chimice, cu 240,1 milioane lei (53,7 milioane euro).
Economica.net - lun, 25 iun. 2012, 12:49
Ameropa a ajuns la 96% din acţiunile Azomureş. Poate delista compania

Potrivit datelor preliminare, Ameropa a reuşit să cumpere 108,1 milioane de acţiuni, reprezenând 20,56% din capitalul Azomureş. Rezultatele finale ale ofertei vor fi înregistrate miercuri sau joi în sistemul Bursei de Valori Bucureşti şi ar putea diferi uşor de cele preliminare.

Oferta de preluare a vizat un pachet reprezentând 24,12% din acţiunile Azomureş şi s-a derulat în perioada 5 iunie – 25 iunie.

Anterior lansării ofertei, Ameropa controla indirect 75,87% din titlurile Azomureş. Prin firma Pelican Fertilizers, pe care o deţine, Ameropa a cumpărat la jumătatea lunii martie firmele Eurofert şi Azomureş Holdings, de la investitorii turci care controlau Azomureş.

Întrucât a ajuns să deţină peste 95% din acţiunile Azomureş, Ameropa poate cere celorlalţi acţionari ai companiei să îi vândă titlurile la un preţ echitabil înainte de delistarea companiei. De regulă, preţul pe care acţionarii minoritari îl primesc înainte de delistare este acelaşi cu cel propus în oferta de preluare.

Potrivit legislaţiei pieţei de capital, o companie poate fi delistată în urma unei oferte de preluare dacă ofertantul a ajuns să deţină peste 95% din acţiunile societăţii respective sau a preluat peste 90% din titlurile vizate în ofertă.

În oferta de preluare, Ameropa a plătit un preţ de 2,22 lei/acţiune, cu 8,8% peste cotaţia de la bursă anterioară lansării operaţiunii, de 2,02 lei/titlu.

În această perioadă au fost plasate 5.045 de ordine de vânzare, cel mai mare vânzător fiind Fondul Proprietatea, care a cedat 11,12% din acţiunile Azomureş, pentru 130 milioane lei (29,1 milioane euro).

Calculată la preţul propus de Ameropa, valoarea de piaţă a producătorului de îngrăşăminte chimice din Târgu Mureş este de 1,167 miliarde lei (261,5 milioane euro). Capitalizarea bursieră a Azomureş este de 1,094 miliarde lei (245 milioane euro) în funcţie de cea mai recentă cotaţie de la bursă, de 2,08 lei.

Azomureş a înregistrat în primul trimestru o cifră de afaceri în creştere cu 9%, la 446,4 milioane lei (102,5 milioane euro), şi un profit în urcare cu 5%, la 46,5 milioane lei (10,7 milioane euro).

Compania a programat până la finalul anului 2015 investiţii de 170 de milioane euro.

Prin preluarea Azomureş, Ameropa a ajuns să controleze şi operatorul portuar Chimpex Constanţa (CHEM). Şi în cazul acestei companii, Ameropa a derulat o ofertă de preluare, în paralel cu cea de la Azomureş, prin care a vizat un pachet de 9,57% din acţiunile operatorului portuar.

Traderul elveţian a cumpărat, însă, numai 1,06% din titlurile Chimpex, pentru care a plătit 1,1 milioane lei (261.000 de euro), astfel că şi-a majorat participaţia de la 90,43%, la 91,49%. În aceste condiţii, Ameropa nu poate delista Chimpex.

Ameropa a prezentat un preţ de 9,7 lei/acţiune, cu 7,78% peste cotaţia bursieră anterioară lansării ofertei, de 9 lei/titlu.

Spre finalul ofertei, cotaţia în piaţă a urcat peste cea din ofertă şi a ajuns la 9,8 lei/acţiune. Creşterea preţului a venit în cadrul unei tranzacţii negociate joi pentru 5% din titluri, iar apoi cotaţia bursieră a rămas la acest nivel.

Preţul a revenit la 9,7 lei/acţiune doar în prima parte a şedinţei de luni.

La preţul propus de Ameropa, valoarea de piaţă a Chimpex este de 109,3 milioane lei (24,4 milioane euro).

Ameropa deţine în România şi Ameropa Grains Constanţa (CCRL), fosta Comcereal Constanţa, pe care a delistat-o deja de pe piaţa Rasdaq.

Te-ar mai putea interesa și
Au început alegerile pentru viitorul C.A. al BNR. Noua conducere va fi numită până cel târziu 1 iulie. Isărescu mai primește un mandat, Leonardo Badea va lua supravegherea bancară-SURSE
Au început alegerile pentru viitorul C.A. al BNR. Noua conducere va fi numită până cel târziu 1 iulie. Isărescu mai ...
A început bătălia pentru posturile din Consiliul de Administrație al BNR. Numirea și validarea noului Consiliu trebuie să aibă loc până la începutul vacanței parlamentare, la data de 1......
Banca Transilvania raportează pentru primele trei luni din an un profit net consolidat de peste 1,1 miliarde de lei, în creștere cu 35%
Banca Transilvania raportează pentru primele trei luni din an un profit net consolidat de peste 1,1 miliarde de lei, în ...
Guprul Banca Transilvania a anunțat astăzi că a obținut un profit net consolidat de 1,1324 de miliarde de lei (+35% față ...
Ploile abundente din Africa de Vest au dus cotațiile la cacao în jos, tendință care ar putea continua
Ploile abundente din Africa de Vest au dus cotațiile la cacao în jos, tendință care ar putea continua
Cotaţiile futures la cacao sunt în scădere, în urma ploilor favorabile pentru recoltele din Vestul Africii şi a analizei ...
Bittnet raportează o pierdere netă de 9,7 milioane de lei pentru primele trei luni ale anului
Bittnet raportează o pierdere netă de 9,7 milioane de lei pentru primele trei luni ale anului
Bittnet Group a încheiat primul trimestru al acestui an cu o pierdere netă de 9,7 milioane de lei, comparativ cu o pierdere ...