Analiştii prăvăd o creştere uşoară a tranzacţiilor imobiliare, în 2014 – PwC

Tranzacţiile pe piaţa imobiliară ar putea înregistra o creştere uşoară, în 2014, dar pe segmentul de retail activitatea va fi scăzută, potrivit raportului Emerging Trends in Real Estate Europa 2014, o prognoză a evoluţiei pieţei imobiliare publicată, joi, de Urban Land Institute (ULI) în asociere cu PwC.
Economica.net - joi, 13 feb. 2014, 15:28
Analiştii prăvăd o creştere uşoară a tranzacţiilor imobiliare, în 2014 - PwC

‘În ceea ce priveşte piaţa imobiliară din România, ne aşteptăm la o uşoară creştere a tranzacţiilor, îndeosebi pe segmentul de birouri, şi o mult mai mică activitate de achiziţie pe segmentele de retail, industrial şi rezidenţial’, a declarat directorul Departamentului Servicii de audit, liderul echipei de servicii pentru sectorul imobiliar a PwC, Francesca Postolache.

Potrivit analiştilor PwC, investitorii imobiliari se orientează spre pieţele în redresare economică, capitalele regionale şi proprietăţile de clasă secundară, pe măsură ce competiţia pentru activele imobiliare europene de clasă A se intensifică.

Investitorii văd oportunităţi de achiziţii în Irlanda şi Spania. Competiţia acerbă pentru activele imobiliare de clasă A pe marile pieţe imobiliare ale Europei îi determină pe investitorii în căutare de randamente atractive să se orienteze spre plasamentele în pieţele aflate în redresare economică, cum ar fi Irlanda şi Spania, spre capitalele regionale şi către proprietăţile de clasă secundară, potrivit raportului Emerging Trends in Real Estate Europa 2014.

Raportul arată că 71% dintre respondenţii la un sondaj consideră că deficitul de active atractive va avea un impact moderat sau semnificativ asupra afacerii lor în 2014. Ca o consecinţă a intensificării concurenţei, 59% dintre respondenţi cred că proprietăţile de clasă A de pe principalele pieţe imobiliare europene sunt acum supraevaluate.

Raportul subliniază că investitorii devin din ce in ce mai confortabili cu asumarea unor riscuri sporite, în căutare de randamente atrăgătoare.

Unul dintre oraşele care beneficiază cel mai mult de pe urma acestei tendinţe este Dublin, care a urcat spectaculos în topul destinaţiilor de investiţii, de pe locul 20 în raportul anului anterior pe locul doi, în 2014.

Piaţa imobiliară din Dublin s-a transformat dintr-o destinaţie ocolită de investitori în urmă cu doi ani într-una dintre cele mai atrăgătoare pieţe din Europa, atât pentru investitorii irlandezii cât şi pentru cei străini atraşi de preţurile scăzute şi de perspectivele economice îmbunătăţite ale Irlandei. 51% dintre respondenţi consideră acum atrăgătoare oportunităţile de achiziţii din Irlanda.

Volumul ridicat de capital la nivel internaţional în căutare de plasamente profitabile determină investitorii să se orienteze către alte pieţe în revenire, precum Spania.

67% dintre respondenţi cred că oportunităţile de cumpărare în Spania sunt acum bune, fapt reliefat şi de recentele achiziţii ale complexului comercial Parque Principado din Oviedo de către Intu şi Canadian Pension Plan Investment Board, pentru 162 milioane de euro. Totuşi, scepticii argumentează că finanţarea este încă foarte dificil de accesat şi că piaţa este în continuare riscantă pentru investiţii, înainte să apară semne clare de creştere.

Competiţia pentru active de clasă A a dus la o creştere a numărului investitorilor care se uită şi la alte categorii de active pe marile pieţe imobiliare europene cum ar fi Londra, Munchen şi Paris, şi achiziţionează active producătoare de venituri solide din oraşe mai mici. De exemplu, investitorii în piaţa de birouri din Munchen pot obţine randamente de aproximativ 4%, dar cei dispuşi să investească în oraşe germane mai mici cum ar fi Stuttgart pot avea randamente de până la 6,5%.

De asemenea, investitorii caută să achiziţioneze proprietăţi de clasă secundară în marile oraşe în care au deja fluxuri bune de venituri sau care, cu o gestionare atenta a activelor, pot fi transformate în proprietăţi de clasă A.

Raportul arată, de asemenea, că 71% dintre respondenţi cred că dezvoltarea de noi proprietăţi e un mod atractiv de a dobândi active de clasă A.

Aproape 80% dintre respondenţi cred că resursele din zona Asia – Pacific vor creşte anul acesta, 67% dintre intervievaţi fiind de părere că resursele din Americi vor creşte în acest an.

Te-ar mai putea interesa și
Criză Bulgaria – Vecinii de la Sud de Dunăre sunt tot mai aproape de alegeri anticipate, după ce şi populiştii au respins mandatul de a forma un guvern
Criză Bulgaria – Vecinii de la Sud de Dunăre sunt tot mai aproape de alegeri anticipate, după ce şi populiştii ...
Partidul populist bulgar 'Există un astfel de popor' (ITN) a refuzat joi mandatul de a încerca să formeze un nou guvern, ceea ce deschide calea pentru preşedintele Rumen Radev de a convoca......
Record după record pentru aur – Cotaţiile pe pieţele internaţionale au sărit din nou de 2.200 dolari/uncie. Cea mai mare valoare din istorie la cursul BNR
Record după record pentru aur – Cotaţiile pe pieţele internaţionale au sărit din nou de 2.200 dolari/uncie. Cea ...
Aurul creşte azi, 28 martie 2024, şi atinge un nou record la cursul BNR. Este cea mai mare cotaţie din istoria României ...
Magazinele nu se vor închide în weekend, a anunţat Ciolacu
Magazinele nu se vor închide în weekend, a anunţat Ciolacu
Premierul Marcel Ciolacu a declarat, joi, la începutul ședinței de Guvern, că din semnalele primite din rândul societăţii, ...
Guvernul a adoptat OUG de modificare a legislației plafonării prețurilor la energie și gaze și a eliminat “taxa pe soare”
Guvernul a adoptat OUG de modificare a legislației plafonării prețurilor la energie și gaze și a eliminat “taxa pe ...
Guvernul a adoptat Ordonanța pentru modificarea și completarea OUG 27/2022 prin care elimină taxa pe soare pentru prosumatori ...