Anghel, BVB: Bursa din România ar putea fi ridicată la statutul de piaţă emergentă în 2020

România are şanse să treacă de la statutul de piaţă de frontieră la cel de piaţă emergentă în 2020, în contextul în care îndeplineşte criteriile calitative, dar are nevoie de creşterea lichidităţii şi de listarea Hidroelectrica, a declarat luni preşedintele Bursei de Valori Bucureşti (BVB), Lucian Anghel, în cadrul Forumului Pieţei Financiare, organizat de Asociaţia Română a Băncilor (ARB).
Economica.net - lun, 22 mai 2017, 11:13
Anghel, BVB: Bursa din România ar putea fi ridicată la statutul de piaţă emergentă în 2020

Un raport realizat în martie a anului trecut de FTSE Russell arăta că piaţa de capital din România îndeplineşte opt din nouă criterii pentru a-şi îmbunătăţi statutul la categoria piaţă de capital emergentă, de la categoria piaţă de frontieră, în care este situată în prezent, dar nu se califică după unul dintre cele mai importante criterii, cel al lichidităţii pieţei.

Astfel, România are nevoie de mai multe companii mari care să se listeze pe BVB, iar listarea Hidroelectrica ar accelera puternic procesul de trecere la un nou statut, a subliniat Anghel, care speră că această trecere va fi făcută în 2020.

„În 2020, cred că vom fi piaţă emergenţă, în contextul creşterii capitalizării companiilor. Valoarea totală a capitalizării ar putea ajunge la 15-20% din Produsul Intern Brut (PIB), faţă de 12% în prezent. Sper că, atunci, vom depăşi Cehia şi Ungaria din acest punct de vedere”, a afirmat Anghel.

Valoarea de piaţă a companiilor româneşti listate la BVB a ajuns la 20,4 miliarde de euro săptămâna trecută, cel mai înalt nivel din ultimii nouă ani, după listarea Digi Communications (simbol bursier DIGI).

Directorul general al Fondului Proprietatea (FP), Greg Konieczny, a declarat recent că listarea pe bursă în acest an a producătorul de energie Hidroelectrica, una din cele mai profitabile companii de stat, ar fi un miracol, în condiţiile în care numirea unui consiliu provizoriu va întârzia semnificativ acest proces, iar un consiliu permanent ar urma să fie numit probabil până la finalul anului.

Listarea Digi este cea mai mare listare privată din istoria BVB. Preţul acţiunilor în cadrul ofertei a fost de 40 lei pe acţiune, la acest preţ, valoarea ofertei fiind de peste 944 milioane lei (207 milioane euro).

Anterior, recordul era deţinut de MedLife, unul dintre cei mai importanţi furnizori de servicii medicale private din România, care a reuşit anul trecut să strângă din piaţă 230 milioane lei (50,9 milioane euro) de la investitori.

Te-ar mai putea interesa și
Guvernul a prelungit perioada de acordare a sumelor forfetare pentru acoperirea cheltuielilor de masă și cazare pentru refugiații din Ucraina
Guvernul a prelungit perioada de acordare a sumelor forfetare pentru acoperirea cheltuielilor de masă și cazare pentru ...
Guvernul a prelungit cu trei luni, până la data de 30 iunie 2024, prin ordonanţă de urgenţă, perioada până la care pot fi acordate sumele forfetare pentru acoperirea costurilor de masă şi......
Boloș: Guvernul a aprobat o schemă de ajutor de stat, de 500 de milioane de euro, pentru industria prelucrătoare. Am amânat amenzile pentru e-Factura pâna la 1 iunie (Video)
Boloș: Guvernul a aprobat o schemă de ajutor de stat, de 500 de milioane de euro, pentru industria prelucrătoare. Am amânat ...
Guvernul a aprobat o schemă de ajutor de stat pentru activităţi productive şi pentru industria prelucrătoare, o schemă ...
Anunț important pentru toți clienții ING Bank
Anunț important pentru toți clienții ING Bank
ING Bank și-a reînnoit certificatele de securitate ale Home’Bank și a transmis un mesaj clienților.
Compania aeriană a insulelor malteze își încetează operațiunile pe 30 martie. Locul ei e luat de KM Malta
Compania aeriană a insulelor malteze își încetează operațiunile pe 30 martie. Locul ei e luat de KM Malta
Air Malta, compania națională a insulelor malteze, va efectua ultimul zbor pe 30 martie. Guvernul maltez a decis în toamna ...