ANRE: Consiliul Concurenţei să ne spună cu cât a fost umflată factura la electricitate, iar noi vom scădea preţul

Autoritatea Naţională de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE) va reduce factura la electricitate după ce va primi datele de la Consiliul Concurenţei privind impactul pe care l-a avut asupra consumatorilor cartelul contoarelor, fără a aştepta soluţionarea cazului în instanţă, a declarat, miercuri, Zoltan Nagy-Bege, vicepreşedintele ANRE.
Economica.net - mie, 25 apr. 2018, 11:49
ANRE: Consiliul Concurenţei să ne spună cu cât a fost umflată factura la electricitate, iar noi vom scădea preţul

‘Soluţia, din punctul nostru de vedere, este una simplă: în momentul în care un distribuitor face o cheltuială nejustificată, aceste cheltuieli trebuie reduse, trebuie scoase din cheltuielile acceptate în tarifele reglementate. În cazul concret, noi nu am primit decizia Consiliului Concurenţei şi nu avem date concrete despre ce achiziţii este vorba, care sunt concret distribuţiile la care aceste achiziţii s-au făcut, despre ce perioadă vorbim, despre ce sumă vorbim, cu cât s-a umflat factura sau cheltuielile acestor distribuitori. În momentul când vom primi toate aceste informaţii de la Consiliul Concurenţei, la noi calculele sunt simple. Reducem cheltuielile acceptate de ANRE cu sumele cu care s-au umflat facturile prin acele achiziţii, tariful de distribuţie se reduce şi în consecinţă şi preţul final al energiei’, a arătat vicepreşedintele ANRE.

Acesta a precizat că nu crede că toate aceste calcule vor fi făcute până la 1 iulie, când, de regulă, se ajustează tarifele reglementate.

‘Pe de altă parte, părerea mea personală, în momentul în care această decizie a Consiliului Concurenţei se definitivează şi se comunică celor implicaţi, iar ei vor contesta, întrebarea este: o decizie care nu este definitivă, care încă este contestabilă în instanţă, poate să producă efecte sau nu? Dacă peste 2-3 ani compania respectivă câştigă în instanţă sau se stabileşte prejudiciul la o valoare mai mică, recalculăm şi noi tarifele? Oricum, nu o să aşteptăm o soluţionare în instanţă a acestor eventuale litigii, dar ne trebuie decizia Consiliului Concurenţei să ştim despre cine este vorba, ce sumă, ce achiziţii, câte contoare, la ce preţ’, a adăugat Nagy-Bege.

În decembrie 2017, comitetul de reglementare al ANRE a decis reducerea cu 1,8% a tarifului de distribuţie a energiei electrice pentru acest an.

În urmă cu o săptămână, Bogdan Chiriţoiu, preşedintele Consiliului Concurenţei, a declarat că va recomanda ANRE scăderea tarifelor la electricitate, după ce o investigaţie a Consiliului a relevat faptul că mai multe companii din energie s-au înţeles între ele, cauzând prejudicii consumatorilor.

‘Mai multe companii au fost păgubite. Au participat şi oameni din interiorul Electrica, deci într-un fel s-au furat singuri. Am sancţionat şi compania Electrica, întrucât au fost păgubiţi clienţii ei. Tarifele acestea umflate s-au dus către clienţi. Am sancţionat compania şi, în premieră, vrem ca împreună cu Autoritatea Naţională de Reglementare în Energie să recuperăm prejudiciul creat clienţilor acestor companii, care au fost păgubite şi care au transferat această pagubă către clienţii lor’, a spus Chiriţoiu.

Potrivit acestuia, este greu de stabilit prejudiciul adus consumatorilor de energie, întrucât este vorba de licitaţii care s-au întins pe o perioadă de mai mulţi ani.

‘Vorbim de ani buni în care preţurile au fost exagerate. Aici rolul-cheie îl va avea ANRE, pentru că este menirea lor să calculeze preţul corect. Îi vom sprijini cu datele pe care le-am obţinut în cursul investigaţiei’, a mai arătat preşedintele Concurenţei.

El a precizat că modul cel mai simplu în care se poate recupera prejudiciul este scăderea tarifelor de distribuţie, lucru, pe care, de altfel, îl va recomanda celor de la ANRE.

La rândul său, Niculae Havrileţ, consilier al ministrului Energiei şi fost preşedinte al ANRE, a susţinut că, în urma investigaţiei Consiliului Concurenţei pe această piaţă, consumatorii ar trebui să simtă o scădere a tarifelor de distribuţie.

‘Prin această intervenţie a Consiliului Concurenţei, societatea în cauză trebuie să refacă tarifele şi acest lucru se realizează prin scăderea nivelului tarifelor practicate de societate’, a spus Havrileţ.

La începutul acestui an, Consiliul Concurenţei a anunţat că a sancţionat cu 73 de milioane de lei şase companii, printre care şi Electrica, pentru încheierea a două înţelegeri anticoncurenţiale pe piaţa comercializării contoarelor şi echipamentelor conexe pentru măsurarea energiei electrice.

‘Companiile au stabilit modul în care urmau să participe la licitaţii, astfel încât să nu se suprapună şi fiecare dintre participanţi să câştige contracte de furnizare de echipamente cu eforturi minime. Efectele înţelegerilor anticoncurenţiale au condus la creşterea artificială a preţurilor de achiziţie pentru respectivele echipamente, costurile suplimentare fiind translatate către consumatorii finali care plăteau facturi mai mari pentru energia electrică. Comportamentul anticoncurenţial s-a derulat în perioada 27 noiembrie 2008 – 30 septembrie 2015 şi a vizat numeroase proceduri de licitaţie publică derulate în acest interval de timp’, a anunţat autoritatea de concurenţă în ianuarie 2018.

Electrica a precizat, tot la începutul anului, că sancţiunea primită este în cuantum de circa 10,801 milioane lei, reprezentând 2,98% din cifra de afaceri totală realizată în anul financiar 2016. Compania a anunţat că va contesta această amendă.

Reprezentanţii companiei menţionau că, în contextul în care Electrica a colaborat deplin cu Consiliul Concurenţei pe parcursul acestei investigaţii în scopul identificării comportamentelor de natură a afecta societatea, şi având în vedere faptul că Electrica nu este producător de contoare electrice, ‘nu se poate reţine faptul că societatea a participat la vreo înţelegere de împărţire a pieţei comercializării contoarelor şi echipamentelor conexe de măsurare a energiei electrice din România, şi în acest sens înţelegem să contestăm în instanţă decizia Consiliului Concurenţei’.

Te-ar mai putea interesa și
Inflația în SUA a revenit pe creștere în luna martie, potrivit datelor publicate de Departamentul Comerțului cu câteva zile înainte de reuniunea comitetului Rezervei Federale
Inflația în SUA a revenit pe creștere în luna martie, potrivit datelor publicate de Departamentul Comerțului cu câteva ...
Inflaţia a revenit pe creştere în luna martie în Statele Unite ale Americii, potrivit indicelui preţurilor de consum PCE urmărit în mod special de Rezerva Federală, şi publicat cu câteva......
Divizia de regenerabile a celui mai bogat ucrainean vrea de nouă ori mai multe capacități în România, după primele două proiecte finalizate deja la noi. Interviu cu John Stuart, CEO DRI
Divizia de regenerabile a celui mai bogat ucrainean vrea de nouă ori mai multe capacități în România, după primele ...
John Stuart este CEO al  DTEK Renewables International (DRI), divizia de regenerabile a conglomeratic energetic ucrainean ...
Virgil Ichim pleacă de la conducerea Allianz-Țiriac Pensii Private începând cu data de 30 aprilie 2024
Virgil Ichim pleacă de la conducerea Allianz-Țiriac Pensii Private începând cu data de 30 aprilie 2024
Virgil Ichim, CEO Allianz-Țiriac Pensii Private, pleacă de la conducerea companiei începând cu data de 30 aprilie 2024, ...
Aquila finalizează tranzacția prin care a preluat Parmafood
Aquila finalizează tranzacția prin care a preluat Parmafood
Aquila, distribuitorul pentru piața bunurilor de larg consum din România și Republica Moldova, a finalizat tranzacția ...