ANRE va verifica până la 1 iulie modul în care Transgaz şi Transelectrica şi-au îndeplinit planurile de investiţii

Autoritatea Naţională de Reglementare în Energie (ANRE) va analiza până la 1 iulie dacă operatorii pieţelor de energie electrică şi gaze, respectiv Transelectrica şi Transgaz, îşi îndeplinesc planurile de investiţii şi indicatorii de performanţă în funcţie de care conducerea societăţilor primeşte salarii şi bonusuri, a declarat, joi, Niculae Havrileţ, preşedintele ANRE. 
Economica.net - joi, 19 mai 2016, 10:21
ANRE va verifica până la 1 iulie modul în care Transgaz şi Transelectrica şi-au îndeplinit planurile de investiţii
„În fiecare an aceste companii vin la ANRE şi până la data de 1 iulie ale fiecărui an noi verificăm. Vom constata dacă investiţiile s-au realizat în cuantumul aprobat de ANRE, dacă au adus beneficiu pentru consumatorii de gaze şi energie electrică şi vom comunica aceste rezultate”, a spus oficialul Autorităţii de Reglementare. 

El a amintit că, deşi Transelectrica şi Transgaz sunt companii de stat, conducerea lor este numită în baza unei ordonanţe privind guvernanţa corporativă, la fel şi contractele lor de management unde sunt prevăzute salarii şi bonusuri în funcţie de performanţa companiilor. 

„În general ei şi-au îndeplinit planurile de investiţii. Aceste companii sunt obligate să aibă planuri pe 10 ani, care se ajustează anual. Planurile de investiţii sunt foarte mari. De exemplu Transgaz pe următorii 10 ani a prezentat un program de 1,5 miliarde de euro. În momentul de faţă, ei sunt în interiorul unei perioade de reglementare de cinci ani, în care îşi pot îndeplini toate sarcinile de investiţii pe care le-au prezentat”, a mai spus Havrileţ. 

Potrivit acestuia, investiţiile în zona de transport nu sunt suportate de consumatorul înainte de punerea lor în funcţiune. 

„Rata profitului Transgaz se calculează în funcţie de mai multe activităţi, iar una dintre ele este cea de investiţii, deci, practic, pentru recuperarea costurilor de capital, ei nu pot depăşi 7,7% şi nu au cum. În schimb au avut, au adăugat şi alte tipuri de activităţi şi în special activitatea de operare, în baza căreia au un profit pe care îl vom verifica şi vom vedea dacă este prea mare sau prea mic. Noi considerăm că pentru activitatea de operare ar trebui să aibă un profit modic, adică între 5 şi 10%, iar ei au raportat în jur de 20%”, a adăugat şeful ANRE. 

Când i s-a reamintit că Transgaz nu are nici măcar un dispecerat prin care să monitorizeze piaţa în timp real, pentru a putea realiza o echilibrare, Havrileţ a admis că există probleme din acest punct de vedere. 

„Operatorul de transport este partea cea mai importantă a sistemului gazier din România şi gestionează, ceea ce este foarte important, piaţa de echilibrare. În ceea ce priveşte operarea pieţei de echilibrare, nu putem spune că au succese importante”, a arătat el. 

„Dacă observăm o problemă, vom ajusta tarifele în sensul descreşterii lor”, a adăugat şeful ANRE. 

Tarifele de transport al gazelor au o pondere de 10% în preţul final plătit de consumatori. 

Potrivit unui comunicat al Transgaz, remis AGERPRES pe 29 aprilie 2016, compania a realizat anul trecut investiţii de 239,5 milioane de lei, reprezentând 68% din totalul bugetat, care a fost de 352,2 milioane de lei, conform Adunării Generale a Acţionarilor care a avut loc în acea zi. 

Totodată, AGA Transgaz a luat act de Raportul Comitetului Consultativ de Nominalizare şi Remunerare cu privire la remuneraţiile şi alte avantaje acordate administratorilor şi directorilor în cursul anului financiar 2015. Volumul de recompensare a echipei manageriale pentru activitatea desfăşurată in anul 2015 este de 2,82 milioane lei şi reprezintă unica formă de remunerare a membrilor Consiliului de Administraţie, se mai arată în comunicatul companiei. 

Te-ar mai putea interesa și
Rusia acuză Armenia că încearcă să rupă legăturile cu Moscova
Rusia acuză Armenia că încearcă să rupă legăturile cu Moscova
Rusia a acuzat joi Armenia că încearcă să rupă legăturile din ce în ce mai fragile între cele două ţări, într-un moment în care Erevanul pune şi mai mult sub semnul întrebării rolul......
Forţele ruse atacă obiective de infrastructură critică din apropierea oraşului Dnipro
Forţele ruse atacă obiective de infrastructură critică din apropierea oraşului Dnipro
Forţele ruse au atacat vineri dimineaţa obiective de infrastructură critică din districtul Kamianske, în apropierea ...
Cât vinde în week-end un mare retailer alimentar din România
Cât vinde în week-end un mare retailer alimentar din România
În contextul discuțiilor legate de închiderea supermarketurilor și hypermarketurilor în week-end sau reducerea programului ...
Poșta Română avansează spre viitor și face pasul către sortarea automatizată a coletelor. Licitație de peste 4 milioane de euro în București
Poșta Română avansează spre viitor și face pasul către sortarea automatizată a coletelor. Licitație de peste 4 milioane ...
Poșta Română se retehnologizează și face pasul către sortarea automatizată a coletelor prin organizarea unei licitații ...