ANRE vrea să introducă un tarif binom pentru transportul şi distribuţia de electricitate şi gaze

Consumatorii finali vor plăti, începând de anul viitor, tarif binom pentru transportul şi distribuţia de energie electrică şi gaze, ceea ce nu va însemna că aceste tarife vor fi majorate, a declarat, marţi, pentru Agerpres, Emil Calotă, vicepreşedintele Autorităţii Naţionale de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE).
Economica.net - mar, 27 sept. 2016, 13:10
ANRE vrea să introducă un tarif binom pentru transportul şi distribuţia de electricitate şi gaze

ANRE a lansat în dezbatere publică un proiect de ordin potrivit introducerea unui tarif binom pentru transportul şi distribuţia de energie electrică pentru o perioadă de probă, în intervalul 1 ianuarie 2017 – 31 decembrie 2018.

Calotă a explicat, pentru AGERPRES, că este vorba despre o nouă reglementare de tarifare a serviciilor de transport şi distribuţie, care va fi implementată în perioada a patra de reglementare, care începe în anul 2019.

‘Este vorba despre plata unei componente fixe, asimilată unui abonament, pentru utilizarea reţelei de transport şi distribuţie, precum şi despre o componentă variabilă, în funcţie de consumul fiecăruia. În niciun caz nu este vorba de majorarea tarifelor. Avem în vedere să implementăm acest sistem de tarifare atât la energie electrică, cât şi la gaze naturale şi energie termică. Întrucât piaţa de electricitate este mai avansată, am început cu acest sector’, a mai spus Calotă.

El a susţinut că acesta este un tip de reglementare avansată care este susţinut inclusiv la nivel european.

‘Suntem adepţii unei perioade-pilot pentru implementarea noilor reglementări, pentru a avea răspunsuri din piaţă, în special din partea operatorilor de distribuţie şi transport, dar şi din partea clienţilor finali’, a adăugat vicepreşedintele ANRE.

Potrivit acestuia, perioada 1 ianuarie 2017 – 31 decembrie 2018 este considerată o perioadă de simulare pentru acest tip de reglementare, urmând ca ea să fie implementată de la 1 ianuarie 2019 în funcţie de feed-back-ul primit din piaţă.

‘În perioada 01.01.2017 – 31.12.2018, Autoritatea Naţională de Reglementare în Domeniul Energiei organizează o acţiune de simulare a aplicării tarifelor de tip binom pentru serviciul de transport al energiei electrice, respectiv pentru serviciul de distribuţie a energiei electrice’, se arată în proiectul publicat pe site-ul ANRE.

Totodată, începând cu 1 ianuarie 2017, furnizorii, distribuitorii şi transportatorii de energie vor trebui să-şi notifice clienţii cu privire la introducerea noului tip de tarifare.

‘În perioada de simulare prevăzută la art. 1, operatorul de transport şi de sistem, operatorii de distribuţie concesionari şi furnizorii de energie electrică transmit utilizatorilor/clienţilor finali, împreună cu factura de energie electrică, o notă prin care îi informează cu privire la preţul energiei electrice consumate/contravaloarea serviciului de reţea calculat pe baza tarifelor de tip binom pentru serviciul de transport al energiei electrice şi pentru serviciul de distribuţie a energiei electrice, prevăzute în anexa 1 la prezentul ordin. Prin nota prevăzută la alin. (1), operatorul de transport şi de sistem, operatorii de distribuţie concesionari şi furnizorii de energie electrică informează clienţii finali cu privire la perioada de simulare, tariful de tip binom şi mărimile electrice utilizate la facturarea serviciului de transport, respectiv a serviciului de distribuţie a energiei electrice’, se mai arată în proiectul de ordin al ANRE.

Te-ar mai putea interesa și
Bitcoin Halving 2024: Tot ce trebuie să știi
Bitcoin Halving 2024: Tot ce trebuie să știi
Explorăm impactul reducerii recompenselor pentru minerit, proiecțiile experților privind prețul Bitcoin după halvingul din aprilie 2024 și felul în care acest eveniment ar putea să modeleze......
ROCA Agri RDF l-a numit pe Bogdan Vlad, actualul CFO al holdingului, în funcția de CEO
ROCA Agri RDF l-a numit pe Bogdan Vlad, actualul CFO al holdingului, în funcția de CEO
O dată cu încheierea mandatului interimar al lui Alexandru Savin, Senior Investment Manager la ROCA Investments, ROCA Agri ...
Cotaţia acţiunilor a scăzut şi petrolul s-a scumpit după atacul Israelului asupra Iranului
Cotaţia acţiunilor a scăzut şi petrolul s-a scumpit după atacul Israelului asupra Iranului
Acţiunile şi obligaţiunile asiatice au scăzut vineri, în timp ce monedele de refugiu, aurul şi ţiţeiul au crescut, ...
Cererea de gaze lichefiate a Europei ar urma să atingă vârful în 2024
Cererea de gaze lichefiate a Europei ar urma să atingă vârful în 2024
Cererea de gaze naturale lichefiate (GNL) a Uniunii Europene ar putea atinge nivelul de vârf în acest an, pe măsură ce ...