ANSVSA a dat amenzi de peste 700.000 de lei pe litoral în acest sezon estival

Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA) a aplicat 319 sancţiuni contravenţionale, în valoare de 716.920 de lei, în urma controalelor realizate în această vară pe litoral, potrivit unui comunicat al instituției.
Economica.net - mar, 12 sept. 2017, 14:47
ANSVSA a dat amenzi de peste 700.000 de lei pe litoral în acest sezon estival

‘În cadrul şedinţei de încheiere a Comandamentului Sezon Estival 2017, care a avut loc în data de 11 septembrie 2017 la sediul DSVSA Constanţa, a fost prezentată analiza sintetică a activităţii depuse de către personalul tehnic propriu şi delegat’, precizează reprezentanţii ANSVSA.

Astfel, în perioada 19 iunie 2017 – 10 septembrie 2017, medicii veterinari oficiali din cadrul Direcţiei Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor Constanţa, împreună cu inspectorii sanitari veterinari şi pentru siguranţa alimentelor delegaţi care activează în Comandamentul Sezon Estival 2017, au desfăşurat activităţi de control în unităţi de producere, prelucrare, procesare, depozitare, valorificare şi comercializare a produselor alimentare.

Au fost verificate 2310 unităţi localizate în cele şapte zone de interes turistic: Năvodari, Mamaia Nord, Mamaia Centru, Mamaia Sud, Eforie, Costineşti şi Mangalia.

Controalele s-au desfăşurat în: 1039 de restaurante, 46 de pizzerii, 241 de unităţi tip fast-food, 88 de braserii, 167 de unităţi tip bufet, 119 baruri, trei cafe baruri, 12 snack baruri, patru unităţi tip bistro, două unităţi catering, 27 de cantine din tabere şcolare, nouă pensiuni, 346 de magazine alimentare, 35 de cofetării/patiserii, 102 laboratoare cofetărie/patiserie, 28 de rulote, 13 unităţi de comercializare produse congelate, 13 tonete, şapte depozite alimentare, patru supermarketuri, patru autoutilitare şi o carmangerie.

‘În urma controalelor, s-au constatat neconformităţi cu privire la manipularea necorespunzătoare a produselor alimentare, comercializarea directă către consumatorul final a produselor alimentare în spaţii neaprobate sanitar veterinar, nerespectarea condiţiilor de igienă în spaţiile de producţie, etichetarea necorespunzătoare a produselor alimentare, depozitarea în condiţii necorespunzătoare a acestora, nedemonstrarea trasabilităţii produselor alimentare, folosirea în unităţile alimentare a ambalajelor, ustensilelor, recipientelor şi utilajelor în stare insalubră, valorificarea produselor alimentare cu termen de valabilitate expirat. Pentru abaterile de la legislaţia sanitară veterinară şi pentru siguranţa alimentelor au fost aplicate 319 sancţiuni contravenţionale, în valoare de 716.920 de lei’, mai spun reprezentanţii ANSVSA.

La solicitările IPJ Constanţa – SICE, inspectorii sanitari veterinari şi pentru siguranţa alimentelor au efectuat acţiuni comune de control în staţiunile Mamaia, Eforie şi Venus, unde, în urma verificărilor efectuate, au sancţionat contravenţional cinci restaurante şi o unitate tip fast-food, cu amenzi în valoare de 13.500 de lei. Au fost confiscate şi retrase de la vânzare 90 de kilograme produse alimentare improprii consumului uman, produse care au fost dirijate către o unitate de neutralizare.

Totodată, la solicitările CJPC Constanţa echipe de inspectori sanitari veterinari s-au deplasat la unităţi din staţiunea Eforie, unde în urma verificărilor efectuate şi a deficienţelor constatate, au aplicat cinci sancţiuni contravenţionale în valoare de 13.000 de lei şi au retras de la comercializare 1.211 kilograme de produse alimentare nedestinate consumului uman, produse care au fost dirijate către o unitate de neutralizare.

Au fost confiscate şi retrase de la vânzare 3.302 kilograme de produse alimentare improprii consumului uman, produse care au fost dirijate către o unitate de neutralizare. Au fost emise cinci ordonanţe de suspendare temporară a activităţii pentru patru restaurante şi o pizzerie, precum şi trei ordonanţe de interzicere a activităţii pentru două unităţi tip fast-food şi un bufet.

Activitatea sanitară veterinară şi pentru siguranţa alimentelor a personalului tehnic s-a axat, în principal, pe prevenţia apariţiei riscului şi a pericolelor privind siguranţa alimentară.

‘Ca urmare a eforturilor depuse de inspectorii sanitari veterinari şi pentru siguranţa alimentelor care au activat în cadrul Comandamentului Sezon Estival 2017 nu s-au înregistrat episoade de toxiinfecţii alimentare care să pună în pericol sănătatea şi viaţa publică’, potrivit comunicatului.

Te-ar mai putea interesa și
ROMATSA și-a dat acordul pentru delimitarea spațiului aerian a viitorului Aeroport Galați – Brăila
ROMATSA și-a dat acordul pentru delimitarea spațiului aerian a viitorului Aeroport Galați – Brăila
Preşedintele Consiliului Judeţean Galaţi, Costel Fotea, a anunţat vineri, în conferinţă de presă, că a reuşit, după multe luni de negocieri în ceea ce priveşte realizarea Aeroportului......
Renault tatonează o posibilă colaborare cu firmele chineze Li Auto şi Xiaomi, în domeniul fabricării de autoturisme electrice
Renault tatonează o posibilă colaborare cu firmele chineze Li Auto şi Xiaomi, în domeniul fabricării de autoturisme ...
Renault a avut discuţii săptămâna aceasta cu firmele chineze Li Auto şi Xiaomi privind colaborarea în domeniile automobilelor ...
Autonom raportează pentru 2023 venituri de 728,9 milioane de lei, în creștere cu 13%. Profitul net însă a scăzut cu 48%
Autonom raportează pentru 2023 venituri de 728,9 milioane de lei, în creștere cu 13%. Profitul net însă a scăzut cu 48%
Autonom Services S.A., cea mai extinsă rețea de mobilitate din România, raportează că a înregistrat anul trecut venituri ...
Inflația în SUA a revenit pe creștere în luna martie, potrivit datelor publicate de Departamentul Comerțului cu câteva zile înainte de reuniunea comitetului Rezervei Federale
Inflația în SUA a revenit pe creștere în luna martie, potrivit datelor publicate de Departamentul Comerțului cu câteva ...
Inflaţia a revenit pe creştere în luna martie în Statele Unite ale Americii, potrivit indicelui preţurilor de consum ...