Apare Monitorul preţurilor bunurilor de consum

Proiectul 'Monitorul preţurilor bunurilor de consum", anunţat încă de la sfârşitul anului 2014 de către Asociaţia pentru Protecţia Consumatorilor din România, Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor şi Consiliul Concurenţei, demarează azi, 1 martie, cu faza-pilot, finalizarea acestei prime etape fiind programată pentru 31 decembrie 2015.
Economica.net - Dum, 01 mart. 2015, 13:29
Apare Monitorul preţurilor bunurilor de consum

Iniţiativa vizează informarea corectă a consumatorului asupra celor mai mici preţuri la produsele alimentare de bază şi a magazinelor de unde acestea pot fi cumpărate.

Faza-pilot se desfăşoară în perioada 1 martie – 31 decembrie 2015, finanţarea fiind asigurată de la bugetul de stat. După încheierea primei faze a proiectului, susţinerea financiară ar urma să se realizeze din fonduri europene.

Potrivit ANPC, lansarea acestui proiect are loc în contextul negocierilor de la nivelul Comisiei Europene privind crearea unui instrument similar care să asigure transparenţa pe lanţul comercializării produselor de la producător până la raftul magazinelor. Un proiect similar a fost realizat de către Guvernul Greciei, prin Ministerul Comerţului, şi a avut ca rezultat, după trei luni de la implementare, o scădere a preţurilor cu 7%.

‘Monitorul preţurilor bunurilor de consum’ este contestat, însă, de Asociaţia Marilor Reţele Comerciale din România (AMRCR), care a anunţat, recent, că nu va susţine proiectul.

AMRCR preciza, într-un comunicat de presă, transmis AGERPRES, că ‘Monitorul preţurilor’ copiază un model din Grecia şi că reprezintă o alegere total neinspirată, având în vedere că este o piaţă unde nu sunt prezente mari lanţuri comerciale internaţionale, lucru comunicat atât Consiliului Concurenţei, cât şi ANPC.

‘Nu înţelegem nici viteza uimitoare cu care Guvernul a avizat Memorandumul privind înfiinţarea ‘Monitorului Preţurilor’, într-o lipsă totală de transparenţă şi fără consultarea prealabilă a părţilor vizate de acest proiect. Executivul pare să nu se fi gândit nici la resursele umane suplimentare necesare din partea retailerilor pentru operarea acestui sistem, efort care nu le-ar mai permite acestora să rămână competitivi pe o piaţă extrem de sensibilă la costuri’, a declarat directorul executiv al AMRCR, Delia Nica.

Potrivit AMRCR, un astfel de sistem va fi foarte greu de utilizat de o gospodină din Titan, care nu navighează permanent pe internet şi are la dispoziţie doar mijloacele de transport în comun pentru a se deplasa la un magazin din Chitila în timp util pentru a ‘prinde’ reducerea la mălai.

În acest fel, consideră reprezentanţii AMRCR, costul transportului ar putea depăşi avantajul preţului redus.

Te-ar mai putea interesa și
Generarea de idei a devenit mai simplă
Generarea de idei a devenit mai simplă
Una dintre principalele dificultăți întâmpinate în munca de la distanță sau în regim hibrid este găsirea unor metode noi și eficiente de a organiza sesiuni de brainstorming și de a colecta......
Tona de cupru a trecut pragul de 10.000 de dolari, pe fondul unui aşteptat deficit de aprovizionare
Tona de cupru a trecut pragul de 10.000 de dolari, pe fondul unui aşteptat deficit de aprovizionare
Cotaţiile la cupru au trecut vineri pragul de 10.000 de dolari pe tonă, pentru prima dată în ultimii doi ani, pe fondul ...
Ion Iliescu, pus oficial sub acuzare în dosarul Mineriadei
Ion Iliescu, pus oficial sub acuzare în dosarul Mineriadei
Parchetul General a anunţat oficial, vineri, punerea sub acuzare a fostului preşedinte Ion Iliescu pentru săvârşirea ...
Lucrările la staţia de metrou Piaţa Unirii 2 se prelungesc, din cauza vremii
Lucrările la staţia de metrou Piaţa Unirii 2 se prelungesc, din cauza vremii
Lucrările la staţia de metrou Piaţa Unirii 2, accesul C, ieşirea spre Hanul lui Manuc, se vor prelungi până pe 10 mai, ...