Asigurările de răspundere civilă faţă de terţi trebuie să fie obligatorii pentru toţi agenţii economici – deputat

Asigurările de răspundere civilă generală faţă de terţi trebuie să fie obligatorii pentru toţi agenţii economici, cu excepţia situaţiilor în care există obligativitatea de răspundere civilă profesională, deoarece sectorul asigurărilor poate fi un partener al statului în lupta împotriva corupţiei, a declarat pentru Agerpres Aurelia Cristea, membru al Comisiei pentru buget, finanţe, bănci din Camera Deputaţilor.
Economica.net - Dum, 08 nov. 2015, 08:34
Asigurările de răspundere civilă faţă de terţi trebuie să fie obligatorii pentru toţi agenţii economici - deputat

Potrivit acesteia, sectorul asigurărilor ar reprezenta ‘un filtru suplimentar pentru ca agenţii economici să respecte legislaţia privind siguranţa desfăşurării activităţii’.

Deputatul Aurelia Cristea consideră că este nevoie de o dezbatere pe acest subiect, cu reprezentanţii pieţei de asigurări din România, mediul de afaceri, instituţii publice, pentru a concluziona cum poate contribui sectorul asigurărilor la eliminarea corupţiei şi a costurilor pe care statul le are în urma unor incidente, cum a fost incendiul din clubul Colectiv.

‘Susţin introducerea asigurării obligatorii de răspundere civilă generală pentru agenţii economici, cu excepţia situaţiilor în care există obligativitatea de răspundere civilă profesională. Sectorul asigurărilor poate fi un partener al statului în lupta împotriva corupţiei, un filtru suplimentar pentru ca agenţii economici să respecte legislaţia privind siguranţa desfăşurării activităţii. Practic, nici un asigurător nu va permite cuprinderea în asigurare a unui bun, imobil, a desfăşurării unei activităţi economice, fără să fi verificat, prin inspecţiile de risc, că toate normele legale au fost respectate’, a menţionat deputatul PSD.

Potrivit acesteia, cei care desfăşoară o activitate economică, mai ales care presupune eventuale riscuri de a produce accidente soldate cu vătămări corporale, este obligatoriu să încheie o poliţă de asigurare de răspundere civilă generală.

Aurelia Cristea a subliniat că, în Marea Britanie, agenţii economici nu îşi pot desfăşura activitatea legal dacă nu au o poliţă de asigurare de răspundere civilă.

‘Consider că e nevoie de o dezbatere pe acest subiect, cu reprezentanţii pieţei de asigurări din România, mediul de afaceri, instituţii publice, şi, în urma acestei dezbateri, să concluzionăm cum poate contribui sectorul asigurărilor la eliminarea corupţiei şi eliminarea costurilor pe care statul le are în urma unor astfel de evenimente. Noi mereu ne prevalăm de faptul că nu avem personal (în administraţia locală, n.r.), că nu are cine să verifice, că nu sunt suficient de bine pregătiţi sau plătiţi, că sunt coruptibili. Există posibilitatea ca acest partener, care vine din mediul privat, să contribuie la diminuarea corupţiei. Asiguratorii îşi vor asuma riscurile. Ei trebuie să plătească eventualele daune şi sunt astfel obligaţi să-şi creeze mecanisme de eliminare a fraudelor, atât interne, cât şi externe’, a mai spus deputatul PSD, Aurelia Cristea.

Poliţa ar acoperi răspunderea civilă ce revine asiguratului pentru daune materiale cauzate terţilor din exercitarea activităţilor specifice declarate a se desfăşura la locul menţionat în poliţă. Se vor acorda despăgubiri pentru acoperirea prejudiciilor materiale produse în mod neintenţionat de către asigurat prin vătămare corporală, respectiv avarierea sau distrugerea unui bun.

Preşedintele Uniunii Naţionale a Societăţilor de Intermediere şi Consultanţă în Asigurări din România (UNSICAR), Bogdan Andriescu, a declarat că foarte puţine cluburi din România încheie o asigurare de răspundere civilă faţă de terţi, în cel mai bun caz asigurându-şi doar proprietatea, nu şi răspunderea faţă de terţi.

‘În ceea ce priveşte clubul Colectiv, unde a avut loc incendiul, nu avem informaţii că unitatea ar fi avut o astfel de asigurare’, a spus preşedintele UNSICAR.

În urma incendiului produs în data de 30 octombrie 2015, în clubul Colectiv din Bucureşti, 43 de persoane şi-au pierdut viaţa. Peste 100 de persoane erau spitalizate sâmbătă, dintre acestea aproape jumătate fiind în stare gravă şi critică.

Te-ar mai putea interesa și
Bulgaria va folosi avioanele de vânătoare MiG-29, de producție sovietică, până în 2028
Bulgaria va folosi avioanele de vânătoare MiG-29, de producție sovietică, până în 2028
Bulgaria nu va opri de la zbor avioanele MiG-29 până în 2028, a afirmat vineri ministrul interimar al Apărării, Atanas Zaprianov, relatează agenția bulgară de presă BTA, citată de Agerpres....
Statele NATO au ajuns la un acord pentru trimiterea de sisteme de apărare aeriană suplimentare în Ucraina, inclusiv de rachete Patriot
Statele NATO au ajuns la un acord pentru trimiterea de sisteme de apărare aeriană suplimentare în Ucraina, inclusiv de ...
Statele membre NATO au ajuns la un acord cu privire la trimiterea de sisteme de apărare antiaeriană suplimentare în Ucraina, ...
Lavrov: Rusia nu va accepta un armistițiu cu Ucraina în timpul unor posibile negocieri de pace
Lavrov: Rusia nu va accepta un armistițiu cu Ucraina în timpul unor posibile negocieri de pace
Ministrul rus de Externe Serghei Lavrov a declarat vineri că Moscova nu va accepta un armistiţiu cu Ucraina nici măcar ...
Nissan își înrăutățește prognoza privind profitul în urma scăderii vânzărilor
Nissan își înrăutățește prognoza privind profitul în urma scăderii vânzărilor
Nissan Motor, al treilea mare producător auto nipon, a redus cu 14,5% estimarea privind profitul anual, citând vânzările ...