UPDATE Asociaţia furnizorilor de internet: Netcity distorsionează piața comunicațiilor din Capitală și falimentează operatorii de cartier

Preşedintele Asociației Naționale a Internet Service Providerilor din România (ANISP), Cătălin Cuturela, susţine că NetCity, reţeaua metropolitană de fibră optică a Capitalei pentru telecomunicaţii, distorsionează piaţa comunicațiilor din Bucureşti și falimentează operatorii mici şi mijlocii.
Economica.net - mie, 12 sept. 2018, 11:41
UPDATE Asociaţia furnizorilor de internet: Netcity distorsionează piața comunicațiilor din Capitală și falimentează operatorii de cartier

„Procesul de diluare a operatorilor mici continuă în Bucureşti. E din ce în ce mai greu să faci faţă presiunilor induse de către NetCity la operatorii mici şi în curând şi la operatorii medii. Va duce la dispariţia operatorilor mijlocii dacă nu se pune stop acestui mod nereglementat de a face business. Vor rămâne 4-5 operatori în Bucureşti, nu ştiu mai departe în România, dar acesta este trendul, şi nu ştiu dacă 4-5 operatori, care practic pot duce la un oligopol, vor reuşi să asigure o competiţie şi un tarif decent şi servicii şi flexibilitate şi aşa mai departe (…) Competiţia a fost distorsionată de NetCity”, a spus Cătălin Cuturela la o conferinţă de profil. 

El a arătat că în Bucureşti au existat peste 100 reţele de cartier, iar în 2009, la semnarea contractului, NetCity avea în jur de 24 – 25 de contracte cu operatori, iar în prezent nu are mai mult de 10-15 contracte. Diferenţa fiind numărul de firme care au dispărut de pe piaţă.

Cuturela a explicat că la început tariful pentru accesul la reţeua metropolitană a fost de 85 de euro pentru un kilometru, însă după aceea a dublat tariful, fără nicio explicație. Astfel, taxele ajung şi la 120 de euro pentru partea de transport, la care se adaugă costurile din zona de racorduri, iar firmele de telecomunicaţii susţin că acestea ar trebuie să fie la jumătate pentru a fi rentabile.

Cuturela a adăugat că Netcity Telecom ar trebui să practice tarife mai reduse cu 50%, în condițiile în care contractul de concesiune a fost încheiat pe 49 ani. „În mai puțin de 5 ani, Netcity Telecom a devenit profitabil, costul infrastructurii a fost amortizat”, a spus oficialul ANISP. 

De asemenea, Eric Andrei Băleanu, preşedintele Asociaţiei InterLAN, a declarat că peste trei sferturi dintre operatorii care se regăsesc în registrul furnizorilor din Bucureşti de la ANCOM sunt radiaţi. Acesta a precizat că aparţia NetCity nu a fost singurul factor care a dus la dispariţia operatorilor, dar a avut un impact semnificativ. „Sunt pierderi semnificative financiare, se închid firme, se pierd locuri de muncă. Nu avem o estimare, dar pierderile sun semnificative”, a spus acesta.

Potrivit datelor furnizate de Netcity Telecom, lucrările de construcţie a reţelei metropolitane de fibră optică Netcity se desfăşoară într-un ritm fără precedent, ajungând la peste 50 de kilometri de infrastructură subterană pe lună. Programul de investiţii prevede extinderea reţelei la o lungime de peste 2.100 de kilometri până în 2020, ceea ce ar aduce dublarea lungimii actuale. 

În prezent se lucrează în cartierele  Tei – Colentina, Berceni – Aparatorii Patriei, Titan-Industriilor, fiind planificate noi lucrări în cartierul Cotroceni. Lucrările aflate în desfăşurare sunt într-o fază avansată de execuţie şi însumează circa 200 de kilometri de reţea subterană. 

În aprilie 2018, compania Netcity Telecom, parte a grupului Electrogrup Infrastructure | E-INFRA, a contractat printr-un sindicat de bănci format din Banca Comercială Română şi BRD Groupe Societe Generale majorarea facilităţii de credit de tip club loan, în valoare de 36 millioane euro, obţinut în decembrie 2016, cu o nouă facilitate, de 10 milioane euro, pentru asigurarea fondurilor necesare pentru dezvoltarea proiectului. Astfel, la ritmul actual de construire, compania estimează că, până în 2020, investiţia privată va depăşi 70 milioane de euro. 

Compania Netcity Telecom a fost fondată în 2007 şi este operatorul reţelei metropolitane de fibră optică a Municipiului Bucureşti pentru telecomunicaţii ‘Netcity’. 

Netcity Telecom face parte din grupul Electrogrup Infrastructure | E-INFRA, un grup de cinci companii active în domeniul infrastructurii de energie şi telecomunicaţii, din care mai fac parte Electrogrup SA, Direct One SA, Nova Power & Gas SRL, precum şi WESEE SRL, în care grupul are o deţinere de 40%. 

Te-ar mai putea interesa și
Poșta Română oferă 20 de posturi de internship plătite în domenii precum HR, IT, marketing și juridic
Poșta Română oferă 20 de posturi de internship plătite în domenii precum HR, IT, marketing și juridic
Compania Națională Poșta Română lansează a doua ediție a programului de internship, creat special pentru a tinerii care doresc o carieră în industria serviciilor poștale și de logistică. ...
Boloș: Ministerul Finanţelor a efectuat toate procedurile necesare pentru ca pensiile să fie plătite în avans, înainte de Paște
Boloș: Ministerul Finanţelor a efectuat toate procedurile necesare pentru ca pensiile să fie plătite în avans, înainte ...
Ministerul Finanţelor a efectuat toate procedurile necesare pentru a asigura că toţi cei 4,74 de milioane pensionari din ...
Carrefour România deschide cel de-al 57-lea hipermarket din rețea la Pitești
Carrefour România deschide cel de-al 57-lea hipermarket din rețea la Pitești
Carrefour România își continuă expansiunea și inaugurează cel de-al 57-lea hipermarket din rețea, la Pitești. Noul ...
KFC deschide al treilea restaurant din Pitești, în care a băgat 550.000 de euro
KFC deschide al treilea restaurant din Pitești, în care a băgat 550.000 de euro
Sphera Franchise Group, cel mai mare operator de foodservice din România, continuă să investească în extinderea portofoliului ...