Au apărut primele randamente negative la pensii private. Cum vor face totuși profit fondurile de pensii în 2016

Tensiunile internaționale, previziunile din ce în ce mai scăzute privind economia mondială determină directorii de investiții ai fondurile de pensii private din România să își pună toate speranțele în piața internă: titluri de stat cât mai multe, obligațiuni și poate o creștere de dobândă de politică monetară. Dacă am face comparaţia valorii unitare a activului net la sfârșitul lunii februarie 2016 cu luna februarie 2015 am constata că cel puțin trei fonduri de pensii private obligatorii au intrat pe randament negativ.
Gabriela Ţinteanu - joi, 14 apr. 2016, 21:05
Au apărut primele randamente negative la pensii private. Cum vor face totuși profit fondurile de pensii în 2016

Conform informațiilor publicate pe site-ul ASF, la finele lunii februarie 2016, randamentul fondului de pensii private obligatorii Aripi, administrat de Generali Asigurări, a fost de minus 1,67% față de februarie 2015. Pentru aceeași perioadă, randamentul fondului de pensii administrat de BRD a fost de minus 1,64%, iar la Alico, administrat de Metropolitan Life, randamentul a fost de minus 0,5%.

Calculele au fost făcute ținând cont de randamentul investiţional, calculat ca raport dintre valoarea unitară a activului net la sfârșitul lunii februarie 2015 şi valoarea unitară a activului net la finele lui februarie 2016 și se bazează pe datele existente pe site-ul Autorității de Supraveghere Financiară (ASF). Pentru o oglindă corectă trebuie să ținem cont că investiția în fondurile de pensii este o investiție pe 25-30 de ani, iar lucrurile sunt mereu în schimbare.

Reprezentanţii ASF au răspuns pentru ECONOMICA.NET: „Potrivit art.54 alin.3 din Norma nr. 11/2011 privind investirea şi evaluarea activelor fondurilor de pensii private cu modificările și completările ulterioare, convertirea contribuţiilor în unităţi de fond se face la ultima valoare unitară a activului net raportată şi certificată de către depozitar. De asemenea, norma stabileşte că valoarea unitară a activului net (VUAN) se calculează şi se raportează în fiecare zi lucrătoare şi are ca bază de calcul informaţiile valabile din ziua lucrătoare anterioară efectuării calculului.”

Astfel, toate persoanele care s-au angajat anul trecut în luna februarie şi au optat pentru unul din cele trei fonduri de pensii menţionate au la ora actuală în contul de pensie mai puţini bani decât au depus pe parcursul anului. În cazul fondului Aripi care a înregistat cea mai mare scădere, valoarea unităţii de fond scade de la 21,24 lei cât era în februarie 2015 la 20,88 lei în februarie 2016. Menţionăm totuşi că vorbim de investiţii pe minim 20 de ani, iar randamentele se pot schimba. De altfel, până nu demult fondul Aripi era cel mai profitabil din piaţa pensiilor private obligatorii.

2015, un an modest cu scăderi de randament pe toate piețele

Pe parcursul anului 2015 au existat o serie largă de factori care au avut și continuă să aibă un impact major asupra piețelor financiare și a economiei mondiale: persistența tensiunilor de natură geopolitică, evoluția descendentă a prețului petrolului, evoluția neuniformă a creșterii economiei mondiale dacă luăm în considerare avansul economiilor țărilor dezvoltate spre deosebire de cel înregistrat în țările emergente, evoluțiile economice din China.

„În anul 2015 am continuat să asistăm la continuarea scăderii curbei randamentelor titlurilor de stat, având ca efect pe termen scurt o ușoară apreciere a obligațiunilor dar și diminuarea potențialului de câștig pe termen mai lung adus de aceste instrumente. Piețele de acțiuni au avut o evoluție modestă, apropiată de 0% în România (excluzând dividendele echivalente unui randament mediu de 5%) și SUA, dar ceva mai bună pentru companiile mari din Europa. În anul 2015 acțiunile și fondurile de acțiuni au oferit cele mai bune randamente, însă dacă privim din punct de vedere al contribuției la performanța obținută de fondurile de pensii administrate privat, titlurile de stat au avut cea mai importantă contribuție prin prisma faptului că ponderea acestora în portofolii este cuprinsă între 54% și aproximativ 69% în funcție de profilul de risc al fiecărui fond de pensii în parte”, spune Alina Nacu, Chief Investment Officer Allianz Țiriac Pensii.

Reprezentanții BCR Pensii Private spun că, „În decursul anului 2015, în top ar fi investițiile în acțiunile din spațiul economic European în ceea ce privește rezultatele obținute. Randamentebune au fost obținute și din investițiile în obligațiuni corporatiste și municipal, titlurile de stat având și ele o evoluție pozitivă”.

„Vorbind de fondul de pensii administrat de Metropolitan Life, între clasele de active care au contribuit substanţial în generarea performanţei investiţionale a anului 2015 putem menţiona investiţiile în obligaţiuni de stat, dar şi cele în fonduri mutuale de instrumente cu venit fix, clasele de active cu risc ridicat fiind impactate negativ de volatilitatea sporită a pieţei de capital”, spun reprezentanții acestei instituții.

Urma scapă turma: piața locală ar putea oferi creștere în 2016

Rezervați, specialiștii Allianz spun că vor continua aceeași tactică, dar vor fi foarte atenți la calitatea administratorilor de active, în speranța că, pe termen lung, inevstițiile vor redeveni profitabile.

„Și în 2016 vom continua să ne concentrăm asupra calității activelor din portofoliu. În condițiile unor piețe dominate de randamente extrem de reduse, în care goana după fracțiuni de procent conduce la ignorarea unor potențiale riscuri asumate, considerăm calitatea emitenților și a profilului lor ca un element esențial în întregul proces investițional”, spune Alina Nacu.

„Începutul anului 2016 a venit cu volatilitate mare pe piața acțiunilor în principal prin prisma factorilor globali. În prezent, una dintre principalele provocări cu care se confruntă investitorii sunt dobânzile scăzute și volatilitatea piețelor de acțiuni. Echipa de investiții a BCR Pensii analizează și monitorizează în permanență piețele financiare pentru identificarea de oportunități investiționale în condițiile unui cadru de reglementare prudent, astfel încât rezultatele fondurilor să fie în concordață cu obiectivele și așteptările clienților”, precizează BCR.

Cei care pun punctul pe I sunt însă specialiștii de la Metropolitan Life: „Influenţe pozitive pot fi aşteptate şi ca urmare a evoluţiei favorabile a economiei locale, a ratei de creştere economică prognozată pentru anul 2016, cât şi a efectelor creşterilor salariale la nivelul angajaţilor din domeniul bugetar”. Ei precizează că perspectivele pentru anul 2016 vor continua să rămână provocatoare din punctul de vedere al oportunităţilor investiţionale și nu este exclusă apariţia episoadelor de volatilitate în pieţele financiare, investitorii rămânând sensibili la evoluţiile macroeconomice internaţionale.

Te-ar mai putea interesa și
Giganții aerului: low-costul bate companiile de linie. Câți pasageri au transportat marile companii din Europa în 2023
Giganții aerului: low-costul bate companiile de linie. Câți pasageri au transportat marile companii din Europa în 2023
Deși blamate de cele mai multe ori, companiile low-cost din Europa transportă mai mulți pasageri decât companiile de linie. Într-o perioadă de redresare după pandemia de COVID-19, operatorii......
Speedwell analizează achiziția primului proiect în Polonia, unde vrea să ajungă la un portofoliu de 1,5 miliarde de euro, la fel ca în România
Speedwell analizează achiziția primului proiect în Polonia, unde vrea să ajungă la un portofoliu de 1,5 miliarde de ...
Dezvoltatorul Speedwell, deținut de unii dintre cei mai bogați belgieni, vrea să-și dubleze portofoliul de proiecte odată ...
Conducta de gaze naturale Balticconnector, care leagă Finlanda de Estonia, a fost repusă în funcțiune. Instalația a fost avariată acum șase luni din motive neelucidate
Conducta de gaze naturale Balticconnector, care leagă Finlanda de Estonia, a fost repusă în funcțiune. Instalația a ...
Gazoductul submarin Balticconnector, care leagă Finlanda şi Estonia, prin Marea Baltică, a fost repus în funcţiune luni, ...
Norvegia vrea să-și crească în mod semnificativ ajutorul acordat Ucrainei
Norvegia vrea să-și crească în mod semnificativ ajutorul acordat Ucrainei
Norvegia, ţară care a oferit deja un sprijin important Ucrainei, are în vedere o creştere semnificativă a ajutorului ...