Autoritatea din comunicaţii simplifică procesul de certificare a operatorilor staţiilor de radiocomunicaţii

Autoritatea Naţională pentru Administrare şi Reglementare în Comunicaţii (ANCOM) a lansat vineri în dezbatere un proiect de decizie prin care vrea să simplifice procesul de certificare a operatorilor staţiilor de radiocomunicaţii.
Economica.net - vin, 09 dec. 2016, 14:09
Autoritatea din comunicaţii simplifică procesul de certificare a operatorilor staţiilor de radiocomunicaţii

Aceştia operează o staţie de radiocomunicaţii ce cuprinde unul sau mai multe emiţătoare şi receptoare, necesare pentru realizarea unui serviciu de radiocomunicaţii.

ANCOM vrea astfel să revizuiască legislaţia secundară de specialitate din domeniu, precum şi punerea în acord a acesteia cu evoluţia reglementărilor internaţionale.

„Modificările propuse de ANCOM urmăresc o flexibilizare a procedurii de examinare necesare pentru obţinerea certificatului de operator radio”, arată autoritatea într-un comunicat transmis vineri.

Astfel, programa de examinare ar urma să fie mai flexibilă şi adaptată în baza reglementărilor tehnice relevante adoptate pe plan european sau internaţional.

Centrele de examinare, locul şi data examinării vor fi afişate pe pagina de internet a ANCOM, nemaifiind enumerate în cuprinsul proiectului.

Totodată, ANCOM propune şi termene de afişare a rezultatelor examinării, atât pentru afişarea rezultatelor iniţiale (în 15 zile lucrătoare de la data încheierii examenului), cât şi a rezultatelor finale de după contestaţii (în 30 de zile calendaristice de la data înregistrării contestaţiei). Rezultatele se vor publica pe pagina de internet a ANCOM şi se vor afişa la locul desfăşurării examenului.

În ceea ce priveşte depunerea dosarului, nu se mai solicită depunerea documentelor în copie legalizată, fiind suficientă depunerea de copii simple.

De asemenea, a fost introdusă posibilitatea transmiterii copiilor documentelor în format electronic, cu semnătură electronică extinsă. Copia după cartea/buletinul de identitate poate fi, de asemenea, transmisă electronic prin intermediul unui formular disponibil pe pagina de internet a ANCOM.

Oficialii ANCOM subliniază că operarea staţiilor de radiocomunicaţii în serviciile mobil aeronautic şi mobil aeronautic prin satelit, mobil maritim şi mobil maritim prin satelit, radiotelefonic pe căile de navigaţie interioară, precum şi în serviciul mobil terestru, cu excepţia staţiilor de radiocomunicaţii din componenţa reţelelor publice mobile poate fi efectuată numai de către persoane ce deţin un anumit nivel de cunoştinţe.

Aceste persoane sunt, de regulă, angajaţi ai companiilor care activează în diverse domenii precum industrie, producţie, transport şi distribuţie de utilităţi publice la nivel naţional, transporturi, construcţii şi lucrări publice, agricultură, silvicultură, pază şi protecţie a vieţii şi proprietăţii private, protecţie publică, sănătate publică, servicii de gospodărire comunală etc.

Observaţii şi propuneri pot fi trimise la sediul autorităţii până la data de 10 ianuarie 2017.

Actul normativ supus consultării publice va abroga Decizia preşedintelui Inspectoratului General pentru Comunicaţii şi Tehnologia Informaţiei nr. 699/2005 privind aprobarea Regulamentului personalului operator al staţiilor de radiocomunicaţii din România, cu modificările şi completările ulterioare, care reglementează în acest moment procesul de autorizare a personalului operator al staţiilor de radiocomunicaţii.

Te-ar mai putea interesa și
APIA a făcut plăți către fermieri de aproape 124 de milioane de lei, în intervalul 24 – 26 aprilie
APIA a făcut plăți către fermieri de aproape 124 de milioane de lei, în intervalul 24 – 26 aprilie
Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) a efectuat plăţi pentru anul de cerere 2023 în suma totală de 123,99 de milioane de lei lei (24,93 de milioane de euro), în......
AMOFM: 240 de locuri de muncă în străinătate sunt disponibile prin rețeaua EURES
AMOFM: 240 de locuri de muncă în străinătate sunt disponibile prin rețeaua EURES
Angajatorii europeni oferă, prin intermediul EURES România, 240 de locuri de muncă, cu contract pe perioadă determinată ...
Marcel Boloș: Sistemul naţional e-Transport este creat pentru lupta împotriva diverselor forme de fraudă şi evaziune fiscală
Marcel Boloș: Sistemul naţional e-Transport este creat pentru lupta împotriva diverselor forme de fraudă şi evaziune ...
Sistemul naţional e-Transport este special creat pentru lupta împotriva diverselor forme de fraudă şi evaziune fiscală ...
18 instituții financiare au anunțat că vor să participe la schema de ajutor de stat IMM Plus. Fondul de garantare a fost suprasubscris cu peste 330%
18 instituții financiare au anunțat că vor să participe la schema de ajutor de stat IMM Plus. Fondul de garantare a fost ...
Fondul Naţional de Garantare a Creditelor pentru Întreprinderile Mici şi Mijlocii (FNGCIMM SA-IFN) a anunțat astăzi ...