Banca centrală a Germaniei consideră că investiţiile în bitcoin sunt extrem de riscante

Banca centrală a Germaniei, Bundesbank, s-a alăturat avertismentelor făcute de alte bănci centrale mari în privinţa riscurilor investiţiilor în bitcoin, în contextul îngrijorării tot mai mari a autorităţilor de reglementare din întreaga lume legată de popularitatea în creştere a monedei virtuale.
Economica.net - mar, 07 ian. 2014, 15:00
Banca centrală a Germaniei consideră că investiţiile în bitcoin sunt extrem de riscante

Bitcoin este o monedă extrem de speculativă din cauza volatilităţii ridicate şi a felului în care a fost concepută, a avertizat Carl-Ludwig Thiele, membru în board-ul băncii centrale, relatează Financial Times.

„Nu există nicio garanţie din partea statelor pentru bitcoin, iar investitorii şi-ar putea pierde toţi banii. Bundesbank avertizează cu tărie în privinţa acestor riscuri”, a spus Thiele, într-un articol apărut în publicaţia germană Handelsblatt.

El a adăugat că reprezentanţii băncilor centrale şi ai autorităţilor de reglementare din Europa discută tot mai mult despre fenomenul bitcoin, cu toate că eforturile lor s-au rezumat deocamdată la avertizarea oamenilor în legătură cu riscurile speculative enorme implicate de moneda virtuală.

Un purtător de cuvânt al Bundesbank a declarat că instituţia împărtăşeşte punctul de vedere exprimat de Thiele, care corespunde cu avertismentele recente ale Băncii Centrale Europene (BCE).

Popularitatea bitcoin, o monedă virtuală care poate fi tranzacţionată online pe portaluri specializate şi care nu este controlată de vreo autoritate, a crescut în ultimul an, fapt care a atras un număr de investitori mari.

Autorităţile de reglementare sunt îngrijorate însă că moneda ar putea fi folosită la spălarea de bani şi alte activităţi ilegale.

Luna trecută, China a interzis portalurilor de transacţionare a bitcoin din ţară să mai efectueze schimburi. Banca Chinei a interzis totodată băncilor să efectueze tranzacţii cu bitcoin, care nu are statut legal de monedă.

Banca centrală din Malaezia a avertizat la rândul ei în legătură cu riscurile asociate bitcoin, în timp ce banca centrală a Franţei a prevenit, în decembrie, cetăţenii că nu au nicio garanţie că moneda poate fi schimbată în bani reali. În schimb, tot mai mulţi retaileri acceptă plata în bitcoin.

Potrivit Autorităţii Bancare Europene, consumatorii nu sunt protejaţi de legislaţia europeană atunci când folosesc monede virtuale pentru tranzacţii comerciale.

Alte bănci centrale au adoptat un ton mai favorabil faţă de bitcoin.

Valoarea monedei virtuale a crescut în noiembrie, după ce preşedintele Rezervei Federale (Fed), Ben Bernanke, a spus că monedele virtuale precum bitcoin sunt riscante, dar există şi domenii unde ar putea avea un viitor.

Bitcoin este tranzacţionată marţi la 1.075 dolari pe unitate, pe platforma Mt.Gox. Cotaţia bitcoin a înregistrat fluctuaţii mari de când a atins în noiembrie un maxim de 1.242 dolari pe unitate, coborând în doar câteva zile la 600 de dolari pe unitate.

Te-ar mai putea interesa și
Nou record pe minus. Prețul spot al energiei electrice ajunge duminică la cel mai mare nivel negativ din istoria pieței românești: minus 65 de euro/MWh
Nou record pe minus. Prețul spot al energiei electrice ajunge duminică la cel mai mare nivel negativ din istoria pieței ...
Prețul spot al energiei electrce tranzacționate sâmbătă cu livrare duminică la miezul zilei este din nou negativ în opt intervale orare iar într-unul dintre ele a coborât până la cel mai......
Cutremur cu magnitudinea 6,5 în largul Indoneziei
Cutremur cu magnitudinea 6,5 în largul Indoneziei
Un cutremur cu magnitudinea 6,5 pe scara Richter s-a produs sâmbătă în largul coastei insulei indoneziene Java, a anunţat ...
Ciolacu îl susține pe Mugur Isărescu pentru încă un mandat la șefia BNR
Ciolacu îl susține pe Mugur Isărescu pentru încă un mandat la șefia BNR
Premierul Marcel Ciolacu îl susţine pe Mugur Isărescu pentru un nou mandat la şefia Băncii Naţionale, din motive de ...
Ministrul german de Finanțe, Christian Lindner: Germania are nevoie de o relansare economică pentru a-şi asigura poziţia geopolitică
Ministrul german de Finanțe, Christian Lindner: Germania are nevoie de o relansare economică pentru a-şi asigura poziţia ...
Germania are nevoie de o relansare economică pentru a-şi asigura poziţia geopolitică, a declarat sâmbătă ministrul ...