Banca Transilvania valorează 1,1 miliarde de dolari, după vânzarea pachetului deţinut de Bank of Cyprus

Valoarea Băncii Transilvania (TLV) coboară la 1,14 miliarde de dolari, la cursul valabil astăzi, potrivit preţului tranzacţiei speciale, prin care Bank of Cyprus şi-a vândut pachetul de acţiuni deţinut la bancă. Bursa evaluează banca cu 8% mai mult, în piaţa deschisă şi micilor investitori.
Adrian N. Ionescu - mar, 22 apr. 2014, 09:40
Banca Transilvania valorează 1,1 miliarde de dolari, după vânzarea pachetului deţinut de Bank of Cyprus

Bank Of Cyprus (BoC) şi-a vândut cu discount pachetul de peste 9,9 % din acţiunile Băncii Transilvania (TLV). Vânzarea s-a făcut pe piaţa „deal”, unde tranzacţiile se negociază în prealabil, la preţul de 1,67lei / titlu, cu circa 8% sub preţurile înregistrate la Bursa de Valori Bucureşti (BVB) în zilele anterioare, ca şi astăzi.

La preţul de vânzare „deal” al pachetului BoC, Banca Transilvania (TLV) este evaluată la peste 3,68 miliarde de lei (1,14 miliarde de dolari), în veme ce, la BVB, preţul din dimineaţa de marţi o evaluează la peste 3,96 miliarde de lei (peste 1,22 miliarde de dolari).

Diferenţa de peste 8% dintre preţul tranzacţiei speciale „deal” şi preţurile din piaţa deschisă (unde pot intra şi micii investitori) s-ar putea explica prin faptul că acestea sunt „de retail” şi, de aceea, mai mari.

De obicei transferul unui pachet mare de acţiuni se face de obicei la un preţ diferit de cel din piaţă, dar teoretic, prin preţ se premiază faptul că pachetul a fost obţinut mai uşor de cumpărător, printr-o singură tranzacţie. Iar această uşurinţă costă mai mult.

Totuşi, Bank of Cyprus pare să fi fost destul de grăbită, din moment ce a vândut cu discount şi nu cu premium. Banca cipriotă se află într-un program de restructurare menit să o revbitalizeze în urma crizei care au apropiat de faliment finanţele ţării insulare.

Citiţi şi

O alianţă a SIF-urilor a preluat pachetul de acţiuni ale Băncii Transilvania vândut de Bank of Cyprus

Banca Transilvania (TLV) este controlată, neoficial, de un grup de acţionari strânşi în jurul preşedintelui său, Horia Ciorcilă, care a înfiinţat-o, împreună cu mai mulţi parteneri, în 1994.

Este a treia bancă cea mai mare bancă după valoarea activelor de pe piaţa autohtonă, după BCR şi BRD şi una dintre cele câteva care au capital majoritar românesc. BERD are peste 14,6% din acţiunile TLV.

De asemenea, Banca Transilvania a fost în ultimii ani şi una dintre cele mai profitabile bănci locale, cu al doilea cel mai mare profit net din sistem, de 375 milioane de  lei, după cel al Raiffeisen Bank.

Horia Ciorcilă şi unul colaboratorii săi au fost acuzaţi de procurorii de manipulare a pieţei de capital, tranzacţionare pe bază de informaţii privilegiate şi spălare de bani în legătură cu achiziţia de la aceştia de acţiuni TLV de către Bank of Cyprus.

Curtea de Apel Bucureşti l-a pe Ciorcilă, dar procesul este în recurs la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.

Te-ar mai putea interesa și
Germanii de la Draexlmaier iau un credit de 75 de milioane de euro de la BERD pentru extinderea producției în România
Germanii de la Draexlmaier iau un credit de 75 de milioane de euro de la BERD pentru extinderea producției în România
Compania germană de componente pentru industria auto Draexlmaier va primi un împrumut de 75 de milioane de euro de la BERD pentru a extinde capacitățile din România, potrivit unei informații......
Harta mondială a energiei regenerabile, cine domină lumea
Harta mondială a energiei regenerabile, cine domină lumea
Capacitățile de generare de energie regenerabilă sunt aproape de pragul de 4.000 GW, adică 4.000.000 MW iar jumătate ...
Cheltuielile turiștilor care vizitează Bulgaria în acest an ar putea să fie mai mari cu 10-15% față de 2023
Cheltuielile turiștilor care vizitează Bulgaria în acest an ar putea să fie mai mari cu 10-15% față de 2023
În condiţiile în care sărbătorile din luna mai marchează debutul turismului la Marea Neagră, bulgarii şi turiştii ...
Marcel Boloș: Schema de ajutor de stat IMM Plus este oficial operaţională. Antreprenorii și autoritățile locale au la dipoziție 12,5 miliarde de lei
Marcel Boloș: Schema de ajutor de stat IMM Plus este oficial operaţională. Antreprenorii și autoritățile locale au ...
Schema de ajutor de stat IMM Plus este oficial operaţională şi se pot demara procedurile pentru ca de la începutul lunii ...