O alianţă a SIF-urilor a preluat pachetul de acţiuni ale Băncii Transilvania vândut de Bank of Cyprus

SIF Muntenia (SIF4), SIF Moldova (SIF2) şi, cel mai probabil, SIF Banat Crişana (SIF1) sau una dintre companiile controlate de aceasta, s-au aliat încă odată, într-o operaţiune de piaţă, de data aceasta pentru cumpărarea pachetului de acţiuni ale Băncii Transilvania (TLV), vândut de Bank Of Cyprus. Operaţiunea poartă amprenta şefului SIF1 şi SIF4, Dragoş Bîlteanu.
Economica.net - mar, 22 apr. 2014, 06:53
O alianţă a SIF-urilor a preluat pachetul de acţiuni ale Băncii Transilvania vândut de Bank of Cyprus

SIF Moldova (SIF2)a  plătit 128,9 de milioane lei pentru pachetul de 3,5% din acţiunile Băncii Transilvania (TLV), vândute de Bank Of Cyprus. Marţi dimineaţa şi-a anunţat şi SIF Muntenia (SIF4) achiziţia unui  pachet de 4% din acţiunile TLV.

SIF2 deja deţinea la, 31 decembrie 5%, din acţiunile  TLV, potrivit raportului pe anul trecut, SIF Banat Crişana (SIF1) avea 4,5% ,iar SIF Muntenia (0,21%).

A mai rămas de declarat un pachet de circa 1,5 de acţiuni TLV şi cel mai probabil acesta a fost luat de SIF Banat Crişana (SIF1), întreaga operaţiune părând să poarte marca modiului de operare al şefului SIF 1 şi SIF4, Dragoş Bîlteanu.

Dragoş Bîlteanu este preşedintee SIF 1, care controlează firma de administrare a SIF4. Bîlteanu a venit la SIF 1 ca un colaborator apropiat al Băncii Transilvania, iar aceasta este reprezentată în consiliul de adm’ministrare al SIF2, prin preşedeintele Horia Ciorcilă şiunul dintre directori.

Grupul cipriot a vândut, vineri,  220.461.952 acţiuni deţinute la Banca Transilvania (TLV) pentru aproximativ 82 de milioane de euro.

Vânzarea participaţiei Bank of Cyprus era de aşteptat încă din perioada crizei sistemului bancar cipriot, de acum un an.

Prin vânzarea participaţiei deţinute la Banca Transilvania, indicele de adecvare a capitalului Tier 1 al Bank of Cyprus a fost majorat cu 0,2 puncte procentuale, iar nivelul lichidităţilor a fost majorat cu 82 milioane de euro. 

‘Înregistrăm progrese importante în implementarea planului nostru de restructurare şi anunţul de azi marchează un pas important al eforturilor de revenire la stabilitate şi soliditate financiară a Bank of Cyprus, pentru a sprijini redresarea economiei cipriote. Sunt încântat că ambele tranzacţii s-au finalizat mai rapid decât am anticipat, iar preţul obţinut pentru subsidiara din Ucraina este acceptabil, în ciuda mediului economic şi politic nesigur’, a declarat directorul general al BoC, John Hourican.

Vânzarea subsidiarei din Ucraina va întări lichidităţile Bank of Cyprus, care nu va mai fi expusă la turbulenţele din această ţară, se arată într-un comunicat al celui mai mare grup bancar din Cipru. 

‘Impactul combinat al ambelor tranzacţii va îmbunătăţi imediat nivelul lichidităţilor grupului cu aproximativ 185 milioane de euro’, a anunţat Bank of Cyprus.

După lungi negocieri, reprezentanţii FMI, UE, BCE au acceptat, în 2013, să acorde Ciprului un împrumut de 10 miliarde de euro, în schimbul unui plan de măsuri economice (creşteri de impozite, privatizări etc.) şi al restructurării drastice a sectorului său financiar. În schimbul asistenţei financiare, Ciprul a acceptat să închidă a doua mare bancă locală, Laiki Bank, şi, de asemenea, să impună pierderi deponenţilor la Bank of Cyprus, cea mai mare bancă cipriotă. 

Orice escaladare a crizei din Ucraina reprezintă o ameninţare pentru economia cipriotă, a afirmat recent Panicos Demetriades, guvernatorul Băncii Centrale a Ciprului. Acesta a adăugat: ‘Orice adâncire a crizei dintre Moscova şi Occident, după anexarea Crimeii de către Rusia, ar putea afecta redresarea economiei cipriote’. Rusia are multiple legături economice cu Ciprul.

Pe piaţa din România, în luna martie 2013, Marfin Bank România a preluat de la sucursala locală a Bank of Cyprus depozite în valoare totală de 77 de milioane de euro şi active brute de 82 de milioane de euro, precum şi personalul implicat în administrarea acestor contracte.

 

Te-ar mai putea interesa și
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Pe site-urile de comerț online au apărut deja, la doar câteva zile după debutul livrărilor, primele anunțuri cu modele Dacia Spring de vânzare....
OCDE a început negocierile de aderare cu România
OCDE a început negocierile de aderare cu România
Guvernul de la Bucureşti salută decizia Consiliului Organizaţiei pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică privind lansarea ...
Justiția americană a menținut la apel sentința de condamnare pe viață a lui El Chapo Guzman
Justiția americană a menținut la apel sentința de condamnare pe viață a lui El Chapo Guzman
Apelul narcotraficantului mexican Joaquin Guzman (foto), alias El Chapo, condamnat în iulie 2019 la New York la închisoare ...
Primăria Timișoara cere din nou bani Guvernului pentru a putea asigura livrarea energiei termice în oraș
Primăria Timișoara cere din nou bani Guvernului pentru a putea asigura livrarea energiei termice în oraș
Primăria Municipiului Timişoara (PMT) a adresat, marţi seara, un nou apel Guvernului pentru susţinere financiară, în ...