O alianţă a SIF-urilor a preluat pachetul de acţiuni ale Băncii Transilvania vândut de Bank of Cyprus

SIF Muntenia (SIF4), SIF Moldova (SIF2) şi, cel mai probabil, SIF Banat Crişana (SIF1) sau una dintre companiile controlate de aceasta, s-au aliat încă odată, într-o operaţiune de piaţă, de data aceasta pentru cumpărarea pachetului de acţiuni ale Băncii Transilvania (TLV), vândut de Bank Of Cyprus. Operaţiunea poartă amprenta şefului SIF1 şi SIF4, Dragoş Bîlteanu.
Economica.net - mar, 22 apr. 2014, 06:53
O alianţă a SIF-urilor a preluat pachetul de acţiuni ale Băncii Transilvania vândut de Bank of Cyprus

SIF Moldova (SIF2)a  plătit 128,9 de milioane lei pentru pachetul de 3,5% din acţiunile Băncii Transilvania (TLV), vândute de Bank Of Cyprus. Marţi dimineaţa şi-a anunţat şi SIF Muntenia (SIF4) achiziţia unui  pachet de 4% din acţiunile TLV.

SIF2 deja deţinea la, 31 decembrie 5%, din acţiunile  TLV, potrivit raportului pe anul trecut, SIF Banat Crişana (SIF1) avea 4,5% ,iar SIF Muntenia (0,21%).

A mai rămas de declarat un pachet de circa 1,5 de acţiuni TLV şi cel mai probabil acesta a fost luat de SIF Banat Crişana (SIF1), întreaga operaţiune părând să poarte marca modiului de operare al şefului SIF 1 şi SIF4, Dragoş Bîlteanu.

Dragoş Bîlteanu este preşedintee SIF 1, care controlează firma de administrare a SIF4. Bîlteanu a venit la SIF 1 ca un colaborator apropiat al Băncii Transilvania, iar aceasta este reprezentată în consiliul de adm’ministrare al SIF2, prin preşedeintele Horia Ciorcilă şiunul dintre directori.

Grupul cipriot a vândut, vineri,  220.461.952 acţiuni deţinute la Banca Transilvania (TLV) pentru aproximativ 82 de milioane de euro.

Vânzarea participaţiei Bank of Cyprus era de aşteptat încă din perioada crizei sistemului bancar cipriot, de acum un an.

Prin vânzarea participaţiei deţinute la Banca Transilvania, indicele de adecvare a capitalului Tier 1 al Bank of Cyprus a fost majorat cu 0,2 puncte procentuale, iar nivelul lichidităţilor a fost majorat cu 82 milioane de euro. 

‘Înregistrăm progrese importante în implementarea planului nostru de restructurare şi anunţul de azi marchează un pas important al eforturilor de revenire la stabilitate şi soliditate financiară a Bank of Cyprus, pentru a sprijini redresarea economiei cipriote. Sunt încântat că ambele tranzacţii s-au finalizat mai rapid decât am anticipat, iar preţul obţinut pentru subsidiara din Ucraina este acceptabil, în ciuda mediului economic şi politic nesigur’, a declarat directorul general al BoC, John Hourican.

Vânzarea subsidiarei din Ucraina va întări lichidităţile Bank of Cyprus, care nu va mai fi expusă la turbulenţele din această ţară, se arată într-un comunicat al celui mai mare grup bancar din Cipru. 

‘Impactul combinat al ambelor tranzacţii va îmbunătăţi imediat nivelul lichidităţilor grupului cu aproximativ 185 milioane de euro’, a anunţat Bank of Cyprus.

După lungi negocieri, reprezentanţii FMI, UE, BCE au acceptat, în 2013, să acorde Ciprului un împrumut de 10 miliarde de euro, în schimbul unui plan de măsuri economice (creşteri de impozite, privatizări etc.) şi al restructurării drastice a sectorului său financiar. În schimbul asistenţei financiare, Ciprul a acceptat să închidă a doua mare bancă locală, Laiki Bank, şi, de asemenea, să impună pierderi deponenţilor la Bank of Cyprus, cea mai mare bancă cipriotă. 

Orice escaladare a crizei din Ucraina reprezintă o ameninţare pentru economia cipriotă, a afirmat recent Panicos Demetriades, guvernatorul Băncii Centrale a Ciprului. Acesta a adăugat: ‘Orice adâncire a crizei dintre Moscova şi Occident, după anexarea Crimeii de către Rusia, ar putea afecta redresarea economiei cipriote’. Rusia are multiple legături economice cu Ciprul.

Pe piaţa din România, în luna martie 2013, Marfin Bank România a preluat de la sucursala locală a Bank of Cyprus depozite în valoare totală de 77 de milioane de euro şi active brute de 82 de milioane de euro, precum şi personalul implicat în administrarea acestor contracte.

 

Te-ar mai putea interesa și
Bitcoin Halving 2024: Tot ce trebuie să știi
Bitcoin Halving 2024: Tot ce trebuie să știi
Explorăm impactul reducerii recompenselor pentru minerit, proiecțiile experților privind prețul Bitcoin după halvingul din aprilie 2024 și felul în care acest eveniment ar putea să modeleze......
ROCA Agri RDF l-a numit pe Bogdan Vlad, actualul CFO al holdingului, în funcția de CEO
ROCA Agri RDF l-a numit pe Bogdan Vlad, actualul CFO al holdingului, în funcția de CEO
O dată cu încheierea mandatului interimar al lui Alexandru Savin, Senior Investment Manager la ROCA Investments, ROCA Agri ...
Cotaţia acţiunilor a scăzut şi petrolul s-a scumpit după atacul Israelului asupra Iranului
Cotaţia acţiunilor a scăzut şi petrolul s-a scumpit după atacul Israelului asupra Iranului
Acţiunile şi obligaţiunile asiatice au scăzut vineri, în timp ce monedele de refugiu, aurul şi ţiţeiul au crescut, ...
Cererea de gaze lichefiate a Europei ar urma să atingă vârful în 2024
Cererea de gaze lichefiate a Europei ar urma să atingă vârful în 2024
Cererea de gaze naturale lichefiate (GNL) a Uniunii Europene ar putea atinge nivelul de vârf în acest an, pe măsură ce ...