Băncile americane de investiţii şi-au majorat avansul faţă de rivalii europeni în 2016

JP Morgan şi-a păstrat poziţia de lider mondial în rândul băncilor de investiţii iar primele cinci poziţii în acest clasament sunt în mâinile băncilor americane, ceea ce reflectă poziţia lor dominantă faţă de rivalii europeni, arată datele publicate miercuri de firma de analiză Coalition, informează Reuters.
Economica.net - mie, 22 mart. 2017, 14:44
Băncile americane de investiţii şi-au majorat avansul faţă de rivalii europeni în 2016

Potrivit acestor date, veniturile realizate de JP Morgan din activităţi de trading, fuziuni şi achiziţii şi ale activităţi specifice băncilor de investiţii au crescut cu 11% în 2016, până la 25,2 miliarde de dolari. De asemenea, o altă bancă americană, Citi, a urcat o poziţie, până pe locul al doilea, iar Morgan Stanley şi-a asigurat poziţia a cincea în clasament, poziţie pe care anul trecut a împărţit-o cu Deutsche Bank, ceea ce înseamnă că în prezent toate primele cinci locuri sunt controlate de bănci americane.

În prezent, băncile americane controlează aproximativ două treimi din veniturile din industria de investment banking, un decalaj care a crescut semnificativ după 2011 când împărţirea veniturilor între băncile americane şi cele europene era de 50-50.

‘Băncile europene au avut nişte performanţe slabe la capitolul trading anul trecut, lucru care nu ne aşteptăm să se repete. Ne aşteptăm să îşi menţină şi chiar să îşi majoreze cota de piaţă în acest an’, a declarat directorul de cercetare de la Coalition, Amrit Shahani.

Marile băncile de investiţii au avut în 2016 un început de an dificil, în condiţiile în care îngrijorările cu privire la încetinirea economiei chineze şi scăderea preţului materiilor prime au provocat îngrijorări pe pieţele mondiale. Veniturile realizate din trading au scăzut cu 15% în primul semestru al anului trecut, cea mai slabă performanţă înregistrată în primele şase luni după criza financiară din 2008. Însă activitatea de trading şi-a revenit în a doua jumătate a anului graţie şocurilor provocate de Brexit şi câştigarea alegerilor prezidenţiale din SUA de către Donald Trump.

În aceste condiţii, grupul bancar german Deutsche Bank şi cel elveţian, Credit Suisse, ambele implicate în programe de restructurare, au pierdut poziţii în clasamentul marilor bănci globale de investiţii căzând pe locurile 6 şi respectiv 8. De cealaltă parte, pe lângă Morgan Stanley, printre câştigătorii de anul trecut s-au numărat Citi, Barclays şi HSBC, care au urcat fiecare o poziţie până pe locurile 2,7 şi respectiv 9.

Majoritatea veniturilor JP Morgan au fost realizate pe piaţa internă, cu 14,3 miliarde de dolari realizate de pe urma operaţiunilor din SUA, în creştere cu 10% faţă de 2015. Banca americană a înregistrat şi o creştere de 10% până la 7,7 miliarde de dolari a veniturilor realizate în regiunea Europa, Orientul Mijlociu şi Africa (EMEA). În această regiune, Deutsche Bank a fost nevoită să împartă poziţia secundă cu Goldman Sachs, care a urcat o poziţie faţă de anul trecut.

Cea mai mare modificare la vârf s-a înregistrat în regiunea Asia Pacific, unde JP Morgan a urcat pe prima poziţie, de la locul cinci anul trecut. Veniturile băncii americane în această regiune au fost de 3,3 miliarde de dolari, aceleaşi cu cele înregistrate de Deutsche şi Citi când au împărţit prima poziţie în 2015.

Datele furnizate de Coalition vizează doar 12 mari bănci de investiţii: Bank of America Merrill Lynch, Barclays, BNP Paribas, Citi, Credit Suisse, Deutsche Bank, Goldman Sachs, HSBC, JP Morgan, Morgan Stanley, Societe Generale şi UBS.

Te-ar mai putea interesa și
Criză Bulgaria – Vecinii de la Sud de Dunăre sunt tot mai aproape de alegeri anticipate, după ce şi populiştii au respins mandatul de a forma un guvern
Criză Bulgaria – Vecinii de la Sud de Dunăre sunt tot mai aproape de alegeri anticipate, după ce şi populiştii ...
Partidul populist bulgar 'Există un astfel de popor' (ITN) a refuzat joi mandatul de a încerca să formeze un nou guvern, ceea ce deschide calea pentru preşedintele Rumen Radev de a convoca......
Record după record pentru aur – Cotaţiile pe pieţele internaţionale au sărit din nou de 2.200 dolari/uncie. Cea mai mare valoare din istorie la cursul BNR
Record după record pentru aur – Cotaţiile pe pieţele internaţionale au sărit din nou de 2.200 dolari/uncie. Cea ...
Aurul creşte azi, 28 martie 2024, şi atinge un nou record la cursul BNR. Este cea mai mare cotaţie din istoria României ...
Magazinele nu se vor închide în weekend, a anunţat Ciolacu
Magazinele nu se vor închide în weekend, a anunţat Ciolacu
Premierul Marcel Ciolacu a declarat, joi, la începutul ședinței de Guvern, că din semnalele primite din rândul societăţii, ...
Guvernul a adoptat OUG de modificare a legislației plafonării prețurilor la energie și gaze și a eliminat “taxa pe soare”
Guvernul a adoptat OUG de modificare a legislației plafonării prețurilor la energie și gaze și a eliminat “taxa pe ...
Guvernul a adoptat Ordonanța pentru modificarea și completarea OUG 27/2022 prin care elimină taxa pe soare pentru prosumatori ...