Băncile cer verificarea constituţionalităţii legii dării în plată. Majorează BNR provizionarea creditelor?

După votarea legii dării în plată în plenul Parlamentului, doar Avocatul Poporului, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ÎCCJ) şi Preşedintele României sunt instituţiile care pot cere Curţii Constituţionale a României să verifice constituționalitatea actului normativ. Consiliul Patronatelor Bancare din România (CPBR) vor solicita tuturor acestor instituţii să verifice acest lucru.
Economica.net - mie, 13 apr. 2016, 12:17
Băncile cer verificarea constituţionalităţii legii dării în plată. Majorează BNR provizionarea creditelor?

Bogdan Preda, director executiv Relaţii Publice şi Instituţionale în cadrul CPBR, a declarat că instituţia pe care o reprezintă va solicita în scris tuturor celor care pot cere verificarea constituţionalităţii legii dării în plată să o facă. „Vom cere acest lucru cu atât mai mult cu cât, noi considerăm în continuare că aplicarea legii dării în plată şi pentru creditele în derulare este neconstituţională”, a declarat Bogdan Preda.

Directorul CPBR a arătat că una din regulile pieţei bancare după un astfel de act legislativ cu impact direct asupra sistemului bancar, este de a cere măsuri suplimentare pentru ca băncile comerciale care au astfel de credite în derulare să rămână solvabile. Există posibilitatea ca BNR să ceară ca toate creditele care sunt pasibile de a intra sub incidenţa dării în plată să fie provizionate suplimentar. Bineînţeles ar trebui definite aceste credite şi probabil va fi necesară o reglementare suplimentară a băncii centrale.

Legea dării în plată a trecut de plenul Camerei Deputaţilor, cameră decizională, în aplauzele deputaţilor prezenţi, cu un singur vot contra şi o singură abţinere. 

După intrarea în vigoare a legii, debitorii pot returna băncii imobilul adus drept garanţie la contractarea unui credit, după care datoria lor faţă de bancă de sa va stinge, chiar dacă valoarea imobilului este mai mică decât a cea a creditului contractat. Au fodst aduse câteva amendamente, care au fost votate în Plen.

Deputaţii din Comisia Juridică au fost de acord să scoată programul Prima Casă din legea dării în plată, iar plafonul creditului până la care se va aplica legea dării în plată ajunge la 250.000 de euro.

Şi amendamentul ca legea dării în plată să se aplice doar pentru creditele folosite pentru cumpărarea de locuinţe sau pentru terenuri cu destinaţia de locuinţă a fost votat în Comisia Juridică a Camerei.

Te-ar mai putea interesa și
Nissan își înrăutățește prognoza privind profitul în urma scăderii vânzărilor
Nissan își înrăutățește prognoza privind profitul în urma scăderii vânzărilor
Nissan Motor, al treilea mare producător auto nipon, a redus cu 14,5% estimarea privind profitul anual, citând vânzările sub aşteptări şi alţi factori, transmit Kyodo şi Reuters, relatează......
Guvernul maghiar anunță că ia în calcul să intervină în prețurile carburanților
Guvernul maghiar anunță că ia în calcul să intervină în prețurile carburanților
Guvernul de la Budapesta nu exclude o intervenţie asupra preţului la carburanţi şi va discuta problema la întâlnirea ...
Nicușor Dan: Am finalizat lucrările la cuva Lacului Mare din Parcul Cişmigiu, cu două săptămâni înainte de termenul estimat (Video)
Nicușor Dan: Am finalizat lucrările la cuva Lacului Mare din Parcul Cişmigiu, cu două săptămâni înainte de termenul ...
Primarul general al Capitalei, Nicuşor Dan, a informat, vineri, că au fost finalizate lucrările de reparaţii la cuva ...
CFR S.A.: Stadiul lucrărilor de tip Quick Wins între staţiile Tălmaciu – Sibiu și Teiuş – Războieni sunt de 45%, respectiv 30% – 82%
CFR S.A.: Stadiul lucrărilor de tip Quick Wins între staţiile Tălmaciu – Sibiu și Teiuş – Războieni sunt ...
Lucrările de reparaţii de tip Quick Wins aflate în desfăşurare pe cei 22,20 de kilometri de cale ferată între staţiile ...