Băncile nu au putut să acorde credite în jumătate din această săptămână. A picat Biroul de Credit

Activitatea băncilor a fost perturbată în această săptămână de o defecţiune a bazei de date a Biroului de Credit, locul în care se adună informaţiile despre debitorul român, potrivit mai multor surse din piaţă. Numărul mare de interogări restante ale băncilor îngreunează şi acum sistemul.
Mihai Banita - vin, 05 apr. 2013, 11:03
Băncile nu au putut să acorde credite în jumătate din această săptămână. A picat Biroul de Credit

În zilele de luni, marţi şi prima parte a zilei de miercuri, baza de date a Biroului de Credit, instituţia care strânge informaţiile despre debitorii persoane fizice din România, nu a putut fi accesată, potrivit mai multor surse din piaţa bancară.

Numărul mare de interogări care s-au adunat din partea băncilor fac ca sistemul să funcţioneze greu şi în acest moment, după cum ne-a precizat un ofiţer de credite de la o bancă de top din sistem.

Se pare că problemele au fost cauzate de o actualizare nereuşită a sistemului informatic derulată la sfârşitul săptămânii trecute.

Oficialii Biroului de Credit nu au răspuns încă la solicitarea ECONOMICA.NET privind cauzele defecţiunii. (În ultimii ani compania nu a mai răspuns solicitărilor presei)

Băncile şi unele instituţii financiare nebancare utilizează baza de date a Biroului de Credit pentru a afla istoricul de credit al debitorilor proprii şi potenţiali.

Verificarea istoricului de credit este esenţială pentru ca banca să poată acorda împrumuturi sau să facă un card de credit sau un overdraft.

În Biroul de Credit sunt menţionate datele privind serviciul datoriei unui debitor, dacă acesta are întârzieri la plata ratelor sau credite neplătite, ori restanţe de la neplata sumelor aferente unui card de credit. Cei care au întârzieri la plata ratelor mai mari de 30 de zile vor figura cu un istoric negativ în Biroul de Credit, însă banca va putea să afle şi dacă în acest moment debitorul îşi achită ratele.

Tot pe baza informaţiilor de la Biroul de Credit, băncile află dacă potenţialul client are şi alte credite şi pot calcula gradul de îndatorare a acestuia.

Intervalul de timp pentru care informaţiile aferente unui credit sunt afişate în Raportul de Credit este de 4 ani de la data ultimei actualizări transmise.

Acţionarii Biroului de Credit SA, care şi-a început activitatea în 2004, sunt 25 de bănci din România, potrivit informaţiilor prezentate pe site-ul propriu.

Te-ar mai putea interesa și
Poșta Română oferă 20 de posturi de internship plătite în domenii precum HR, IT, marketing și juridic
Poșta Română oferă 20 de posturi de internship plătite în domenii precum HR, IT, marketing și juridic
Compania Națională Poșta Română lansează a doua ediție a programului de internship, creat special pentru a tinerii care doresc o carieră în industria serviciilor poștale și de logistică. ...
Boloș: Ministerul Finanţelor a efectuat toate procedurile necesare pentru ca pensiile să fie plătite în avans, înainte de Paște
Boloș: Ministerul Finanţelor a efectuat toate procedurile necesare pentru ca pensiile să fie plătite în avans, înainte ...
Ministerul Finanţelor a efectuat toate procedurile necesare pentru a asigura că toţi cei 4,74 de milioane pensionari din ...
Carrefour România deschide cel de-al 57-lea hipermarket din rețea la Pitești
Carrefour România deschide cel de-al 57-lea hipermarket din rețea la Pitești
Carrefour România își continuă expansiunea și inaugurează cel de-al 57-lea hipermarket din rețea, la Pitești. Noul ...
KFC deschide al treilea restaurant din Pitești, în care a băgat 550.000 de euro
KFC deschide al treilea restaurant din Pitești, în care a băgat 550.000 de euro
Sphera Franchise Group, cel mai mare operator de foodservice din România, continuă să investească în extinderea portofoliului ...