Băsescu: Reducerea CAS la angajator va duce la creșterea altor taxe

Președintele Traian Băsescu și-a exprimat neîncrederea față de oportunitatea reducerii CAS la angajator, în condiții de deficit bugetar. El a explicat că singura resursă de acoperire a deficitului este majorarea taxelor.
Economica.net - mie, 09 iul. 2014, 15:49
Băsescu: Reducerea CAS la angajator va duce la creșterea altor taxe

„Am primit legea spre promulgare şi în condiţiile în care sunt adept al reducerii fiscalităţii, am semne de întrebare asupra oportunităţii acestei măsuri. În momentul de faţă, avem un deficit pentru 2014 la fondul de pensii de 12,5 miliarde lei, Reducerea cu 5% a CAS pentru societăţi adaugă la acest deficit încă 5 miliarde-5,5 miliarde”, a declarat Băsescu.

El a explicat că nu știe cum ar putea fi compensată creșterea deficitului.

„În expunerea Guvernului, se spune că din îmbunătăţirea colectării de către ANAF. Bugetul din 2013 a suferit 3 rectificări în minus din cauza ratării ţintelor de colectare. Anul acesta avem un deficit la colectare de 2,5 miliarde, deci rectificarea va fi tot în minus. Sursa propusă de Guvern fiind lipsită de credibilitate, eu cred că Guvernul va trebui să aplice alte măsuri are se vor duce din nou la populaţie ca şi cele 35 de taxe introduse anul acesta. Una dintre ţintele Guvernului pentru a acoperi deficitul suplimentar va fi creşterea de 2-3 ori a taxei pe proprietate ce va afecta foarte mult pe pensionari. Sigur, mai sunt soluţii. Una ar fi creşterea de locuri de muncă, dar din păcate vedem o scădere a locurilor de muncă, cu un şomaj în creştere de la 7,1% la 7,3%”, a spus Băsescu.

Băsescu adăugat că nu va promulga legea privind reducerea CAS cu 5 puncte procentuale până când Guvernul nu va indica surse convingătoare de compensare a deficitului şi a anunţat că va chema Executivul la consultări.

„În condiţiile în care sunt adeptul reducerii fiscalităţii, am semne de întrebare asupra oportunităţii acestei măsuri. Oportunitatea e legată de realizarea fondului de pensii. În momentul de faţă avem un deficit în acest an de 12,5 miliarde de RON la fondul de pensii iar reducerea cu 5% a CAS pentru societăţi adaugă la deficit încă 5-5,5 miliarde de lei deficit suplimentar, asta înseamnă în total 18 miliarde de RON. (…) Mi-e greu să îmi imaginez cum va fi compensat acest deficit”, a afirmat Băsescu într-o declaraţie susţinută la Palatul Cotroceni.

În opinia sa, intenţia Guvernului de a compensa aceste sume prin îmbunătăţirea colectării de către ANAF nu este sustenabilă, dovadă că nici anul trecut nu s-a reuşit acest lucru iar rectificările bugetare s-au făcut în minus şi probabil şi anul acesta vor fi la fel.

„Nu pot vedea de unde peste noapte se poate îmbunătăţi colectarea. (…) Sursa propusă de Guvern fiind lipsită de credibilitate, eu cred că Guvernul va trebui să aplice alte măsuri, care vor duce din nou la populaţie, ca cele 34 de taxe introduse anul acesta”, a spus preşedintele, care consideră că ţinta Executivului condus de Victor Ponta este de a creşte de două-trei ori taxa pe proprietate, ceea ce va lovi în mod deosebit în pensionari.

O altă ipoteză lansată de şeful statului a fost că Guvernul ar putea tăia din fondurile pentru investiţii, măsură ce s-ar răsfrânge negativ asupra numărului locurilor de muncă.

„Sunt îngrijorat cu privire la efectul promulgării legii şi voi uza de articolul 86 pentru a invita Guvernul la consultări. (…) O pot face în probleme urgente sau de importanţă deosebită. Aceasta este, din punctul meu de vedere, o problemă de importanţă deosebită”, a subliniat Băsescu.

Potrivit şefului statului, aplicarea măsurii de reducere a CAS cu 5 puncte procentuale la angajator ar implica riscuri ‘foarte mari’.

„Riscurile sunt foarte mari, de aceea nu voi promulga legea până când nu voi avea o discuţie foarte serioasă cu Guvernul legată de modul în care se poate acoperi această reducere a CAS-ului, care, repet, ar fi foarte bună pentru companii. Problema este dacă nu punem în risc stabilitatea macroeconomică, stabilitatea fiscal-bugetară a ţării. Or, părerea mea este că în lipsa unor măsuri convingătoare, această reducere de CAS pune sub risc stabilitatea fiscal bugetară a ţării şi acordul cu FMI”, a mai declarat Traian Băsescu.

 
Te-ar mai putea interesa și
Valoarea de piață a gigantului energetic ExxonMobil a depășit-o pe cea a Tesla, ca urmare a încetinirii vânzărilor de mașini electrice
Valoarea de piață a gigantului energetic ExxonMobil a depășit-o pe cea a Tesla, ca urmare a încetinirii vânzărilor ...
Pentru prima dată în mai mult de un an, valoarea de piaţă a grupului petrolier american ExxonMobil Corp. a depăşit-o pe cea a Tesla Inc., pe fondul încetinirii vânzărilor de automobile......
Marcel Boloș: În ultimul an, agenţiile ne-au reconfirmat ratingul suveran şi perspectiva stabilă, dar asta nu înseamnă că nu există loc de creştere (Video)
Marcel Boloș: În ultimul an, agenţiile ne-au reconfirmat ratingul suveran şi perspectiva stabilă, dar asta nu înseamnă ...
Agenţiile ne-au reconfirmat ratingul suveran şi perspectiva stabilă, dar asta nu înseamnă că nu există loc de creştere, ...
Ieftinire a carburanților, azi. Benzina și motorina au ajuns să coste aprope la fel în benzinării
Ieftinire a carburanților, azi. Benzina și motorina au ajuns să coste aprope la fel în benzinării
Petrom, liderul pieței de distribuție a carburanților din România, a redus azi prețul motorinei și a menținut prețul ...
Taipeiul anunță că a detectat 21 de avioane militare chineze în jurul Insulei Taiwan
Taipeiul anunță că a detectat 21 de avioane militare chineze în jurul Insulei Taiwan
Douăzeci şi unu de avioane militare chineze au fost detectate în jurul Insulei Taiwan începând cu ora locală 8.15 (0.15 ...