Brexit: Negocierile dintre Uniunea Europeană şi Marea Britanie încep luni la Bruxelles

Negocierile dintre Uniunea Europeană şi Marea Britanie privind Brexit-ul sunt programate să înceapă luni la Bruxelles, chiar dacă premierul britanic Theresa May porneşte de pe o poziţie slăbită după rezultatul neconvingător în alegerile anticipate recente, în urma cărora Partidul Conservator pe care îl conduce a pierdut majoritatea în parlament, transmite DPA.
Economica.net - lun, 19 iun. 2017, 06:30
Brexit: Negocierile dintre Uniunea Europeană şi Marea Britanie încep luni la Bruxelles

Negociatorii celor două părţi au convenit să meargă înainte cu data de 19 iunie, aşa cum a fost plănuit, în ciuda rezultatului slab obţinut de conservatori la acest scrutin convocat de May în speranţa că îşi va întări poziţia politică pentru discuţiile cu UE. Însă May conduce acum un guvern minoritar şi există semne de întrebare în legătură cu abilitatea guvernului de a începe aceste negocieri.

Premierul şi alţi înalţi oficiali, inclusiv ministrul pentru Brexit, David Davis, au evidenţiat săptămâna trecută că priorităţile guvernului şi calendarul negocierilor nu s-au schimbat în urma alegerilor.

Ministrul britanic de finanţe, Philip Hammond, a declarat vineri că priorităţile Marii Britanii în negocieri vor fi protejarea locurilor de muncă şi a economiei.

Negocierile sunt programate să înceapă la ora 11.00 (09.00 GMT) la Bruxelles printr-o întâlnire între Davis şi negociatorul-şef al UE, Michel Barnier.

Programul include un dejun de lucru şi o sesiune de discuţii între cei doi negociatori şi întâlniri între adjuncţii lor.

 

Brexit: Londra vrea un acord ‘ca nici un altul în Istorie’

Marea Britanie îşi propune să încheie un acord cu UE ‘ca nici un altul în Istorie’, a declarat luni ministrul britanic pentru Brexit, David Davis, cu câteva ore înainte de deschiderea negocierilor cu privire la ieşirea din Uniunea Europeană, relatează France Presse.

‘Drumul este încă lung, dar destinaţia noastră este clară: un parteneriat profund şi special între Marea Britanie şi UE, un acord ca nici un altul în Istorie’, a spus el, într-un comunicat publicat înainte de sosirea sa la Bruxelles.

Cu aproape un an după referendumul cu privire la UE la 23 iunie 2016, Uniunea Europeană şi Marea Britanie încep luni negocieri destinate definirii modalităţilor de separare.

Se aşteaptă ca Londra să părăsească UE la sfârşitul lunii martie 2019, adică la doi ani după declanşarea oficială a procedurii de ieşire de către premierul Theresa May la 29 martie.

‘Ziua de astăzi marchează începerea negocierilor care vor modela viitorul Uniunii Europene şi al Marii Britanii şi viaţa cetăţenilor noştri’, a subliniat Davis într-un comunicat, dorind ca ‘ambele părţi să iasă puternice şi prospere’.

‘În timp ce vor începe aceste negocieri, aş dori să reafirm că Marea Britanie va rămâne un partener devotat şi aliat al prietenilor noştri de pe întregul continent’, a asigurat el.

David Davis se va întâlni luni cu negociatorul şef al Comisiei Europene, Michel Barnier, pentru a începe aceste discuţii destinate să reglementeze procesul de părăsire a UE după 44 de ani de mariaj.

Prima etapă urmează să fie consacrată găsirii unui acord cu privire la trei dosare stabilite ca priorităţi de către cei 27: drepturile cetăţenilor UE din Marea Britanie şi cele ale britanicilor instalaţi în UE, problema frontierei irlandeze şi ‘reglementarea financiară’ sau nota de plată pe care trebuie să o achite Londra pentru angajamentele financiare luate deja în cadrul proiectelor europene.

 

Te-ar mai putea interesa și
APIA a făcut plăți către fermieri de aproape 124 de milioane de lei, în intervalul 24 – 26 aprilie
APIA a făcut plăți către fermieri de aproape 124 de milioane de lei, în intervalul 24 – 26 aprilie
Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) a efectuat plăţi pentru anul de cerere 2023 în suma totală de 123,99 de milioane de lei lei (24,93 de milioane de euro), în......
AMOFM: 240 de locuri de muncă în străinătate sunt disponibile prin rețeaua EURES
AMOFM: 240 de locuri de muncă în străinătate sunt disponibile prin rețeaua EURES
Angajatorii europeni oferă, prin intermediul EURES România, 240 de locuri de muncă, cu contract pe perioadă determinată ...
Marcel Boloș: Sistemul naţional e-Transport este creat pentru lupta împotriva diverselor forme de fraudă şi evaziune fiscală
Marcel Boloș: Sistemul naţional e-Transport este creat pentru lupta împotriva diverselor forme de fraudă şi evaziune ...
Sistemul naţional e-Transport este special creat pentru lupta împotriva diverselor forme de fraudă şi evaziune fiscală ...
18 instituții financiare au anunțat că vor să participe la schema de ajutor de stat IMM Plus. Fondul de garantare a fost suprasubscris cu peste 330%
18 instituții financiare au anunțat că vor să participe la schema de ajutor de stat IMM Plus. Fondul de garantare a fost ...
Fondul Naţional de Garantare a Creditelor pentru Întreprinderile Mici şi Mijlocii (FNGCIMM SA-IFN) a anunțat astăzi ...