Bucureștiul va pierde 187 de milioane euro de la UE dacă nu va fi demarat de urgenţă un proiect de reabilitare la RADET

Bucureștiul va pierde 187 de milioane euro, bani de la Uniunea Europeană, dacă până în iunie 2017, viitorul Primar General și echipa acestuia nu demarează de urgență un proiect de investiții pentru reabilitarea rețelelor de transport și de distribuție a agentului termic, spune Cristian Ghinea, ministrul Fondurilor Europene, într-o scrisoare deschisă adresată viitorului primar al Capitalei.
Economica.net - mie, 01 iun. 2016, 13:42
Bucureștiul va pierde 187 de milioane euro de la UE dacă nu va fi demarat de urgenţă un proiect de reabilitare la RADET

Discursurile publice din campania electorală au atras atenția alegătorilor asupra unor soluții de management la nivelul producătorului și furnizorului de căldură, însă noi atragem atenția asupra altor două probleme ale infrastructurii de termoficare din Capitală. Prima: pierderile pe rețea, care se ridică la aproape o treime din energia produsă1. A doua: efortul financiar pe care PMB îl face an de an, din banii contribuabililor, pentru a acoperi aceste pierderi.

În 2014, Uniunea Europeană a dat verde unei sume de 187 de milioane de euro pentru București, cu destinație precisă: reducerea pierderilor de agent termic, respectiv un cost mai redus al Gigacaloriei.

„În această săptămână fierbinte dinaintea alegerilor locale, vă atragem atenția că avem mai puțin de un an la dispoziție pentru a obține cele 187 de milioane de euro. O echipă de profesioniști și de experți din Ministerul Fondurilor Europene (MFE) este deschisă să asiste viitoarea echipă administrativă a Bucureștiului în a pune pe roate și a duce la capăt acest proiect major. În caz contrar, MFE este nevoit să redistribuie acești bani către alte proiecte, din afara Bucureștiului”, a atras atenţia oficialul MFE.

Acesta a mai adus în discuţie şi proiectul de reabilitare a cuvei râului Dâmbovița, în valoare de 120 milioane de euro, care are ca obiectiv reducerea infiltrațiilor în subsolurile Capitalei și a metroului – o sursă de risc pentru inundații.

Acest proiect, inițiat de Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor și finanțat din fonduri europene, are potențialul să producă și un altfel de impact în spațiul bucureștean, prin crearea de spații verzi, piste de biciclete și console pietonale peste Dâmbovița.

„Intenția există, sprijin din partea MFE pentru a o duce la capăt există, însă acest proiect nu este fezabil fără implicarea Primăriei Capitalei. În consecință, ne arătăm deschiderea pentru a elabora împreună o strategie integrată. Ne dorim ca, peste cinci ani, pe harta Bucureștiului să apară un culoar verde, de-a lungul Dâmboviței, născut dintr-un parteneriat comun și co-finanțat din fonduri europene”, a conchis ministrul Fondurilor Europene.

În exercițiul financiar trecut (2007-2013), PMB a avut la dispoziție fonduri pentru investiții în infrastructura de apă și apă uzată în valoare de 208 milioane de euro, însă nu a reușit să utilizeze decât 10 milioane euro.

Prin Programul Operațional Infrastructură Mare (POIM) 2014-2020, al doilea program ca mărime din UE, cu o alocare de aproximativ 12 miliarde de euro, Bucureştiul ar putea beneficia de investiţii de 700 de milioane de euro: 187 milioane de euro pentru reţeaua de termoficare, 200 milioane de euro pentru incineratorul de deșeuri şi 325 de milioane de euro pentru proiectul de modernizare a canalizării. La acestea se adaugă și proiectul de Reabilitare a cuvei Dâmboviței.

Te-ar mai putea interesa și
Bulgaria va folosi avioanele de vânătoare MiG-29, de producție sovietică, până în 2028
Bulgaria va folosi avioanele de vânătoare MiG-29, de producție sovietică, până în 2028
Bulgaria nu va opri de la zbor avioanele MiG-29 până în 2028, a afirmat vineri ministrul interimar al Apărării, Atanas Zaprianov, relatează agenția bulgară de presă BTA, citată de Agerpres....
Statele NATO au ajuns la un acord pentru trimiterea de sisteme de apărare aeriană suplimentare în Ucraina, inclusiv de rachete Patriot
Statele NATO au ajuns la un acord pentru trimiterea de sisteme de apărare aeriană suplimentare în Ucraina, inclusiv de ...
Statele membre NATO au ajuns la un acord cu privire la trimiterea de sisteme de apărare antiaeriană suplimentare în Ucraina, ...
Lavrov: Rusia nu va accepta un armistițiu cu Ucraina în timpul unor posibile negocieri de pace
Lavrov: Rusia nu va accepta un armistițiu cu Ucraina în timpul unor posibile negocieri de pace
Ministrul rus de Externe Serghei Lavrov a declarat vineri că Moscova nu va accepta un armistiţiu cu Ucraina nici măcar ...
Nissan își înrăutățește prognoza privind profitul în urma scăderii vânzărilor
Nissan își înrăutățește prognoza privind profitul în urma scăderii vânzărilor
Nissan Motor, al treilea mare producător auto nipon, a redus cu 14,5% estimarea privind profitul anual, citând vânzările ...