Bursa a crescut uşor, însă lichiditatea a continuat să fie susţinută doar de câteva acţiuni

Bursa a crescut cu 0,3%, după două şedinţe consecutive de scădere uşoară, însă cei mai mulţi investitori au continuat să fie prudenţi la tranzacţionare, iar lichiditatea a fost asigurată în principal de câteva acţiuni precum Fondul Proprietatea şi OMV Petrom.
Economica.net - mie, 15 ian. 2014, 17:12
Bursa a crescut uşor, însă lichiditatea a continuat să fie susţinută doar de câteva acţiuni

În precedentele două zile, indicele general al BVB, BET-C, a scăzut cu aproape 0,9%, iar indicele BET, al celor mai lichide zece acţiuni, a coborât cu 1,4%.

Piaţa s-a întors pe verde chiar de la deschiderea şedinţei de miercuri, însă atenţia puţinilor investitori prezenţi la tranzacţionare a fost direcţionată doar spre câteva acţiuni de regulă lichide.

„Începutul de an nu a continuat în acealaşi registru al lichidităţii şi interesului precum ne obişnuisem în ultima parte a anului trecut. Printre factorii care au condus la prudenţa şi atenta observare sunt şi evoluţia pieţelor externe, unde s-au înregistrat fluctuaţii mai ample. În aşteptarea ştirilor care să contureze posibile evoluţii ale celor mai importante companii listate, atenţia unora dintre investitori pare să se fi orientat mai mult spre small-caps (acţiuni cu lichiditate redusă – n.r.), în special sub forme speculative care au animat piaţa prin creşteri semnificative”, a declarat pentru MEDIAFAX Mihai Chişu, broker la Swiss Capital.

La închiderea şedinţei, indicele BET a fost pe plus cu 0,27%, iar acţiunile companiilor din sectorul energetic au plasat indicele BET-NG cu 0,4% peste nivelul de marţi.

Indicele BET-FI, al acţiunilor celor cinci SIF-uri şi al titlurilor Fondului Proprietatea (FP), a încheiat ziua în creştere cu 0,39%. Titlurile a patru dintre SIF-uri au consemnat creşteri între 0,4% şi 2,06%, în timp ce acţiunile SIF Oltenia şi titlurile Fondului Proprietatea au scăzut cu 0,5% şi, respectiv, cu 0,3%.

Indicele extins BET-XT a crescut cu 0,46%, iar indicele extins BET-BK a avansat cu 0,68%.

Indicele BET-XT reflectă evoluţia primelor 25 de acţiuni româneşti în funcţie de lichiditate, inclusiv SIF-urile şi Fondul Proprietatea, iar BET-BK cuprinde cele mai lichide 25 de acţiuni, inclusiv titlurile băncii austriece Erste, SIF-urile şi Fondul Proprietatea.

Investitorii au tranzacţionat în total acţiuni de 31 milioane lei (6,8 milioane euro), sumă cu 15% peste rulajul de marţi, de 27 milioane lei (5,9 milioane euro). Aproape 60% din rulajul de miercuri a fost asigurat de transferuri cu titlurile Fondului Proprietatea (10,7 milioane lei, din care două deal-uri de 4,1 milioane lei), Transgaz (3,3 milioane lei, inclusiv un deal de 940.000 de lei), OMV Petrom (2,3 milioane lei, inclusiv un deal de 478.000 de lei) şi o tranzacţie negociată cu aproape 0,5% din acţiunile Zentiva (2,2 milioane lei).

Deal-uri au mai fost realizate cu acţiuni Romgaz (848.000 de lei), BRD (460.000 de lei) şi BVB (336.000 de lei).

Acţiunile Impact Developer&Contractor (IMP) au crescut pentru a doua zi consecutiv cu aproape 15% şi au ajuns la 0,7255 lei. Operaţiunile au cumulat 820.000 de lei.

În şedinţa precedentă, aproape toate acţiunile Impact tranzacţionate au fost cumpărate de cel mai mare acţionar al companiei, omul de afaceri Gheorghe Iaciu.

Creşteri semnificative au consemnat şi acţiunile Dafora (+7,45%), Turbomecanica (+7,33%) şi Compa (+9,14%). Titlurile Dafora şi Turbomecanica au consemnat rulaje apropiate, de 205.000 de lei şi, respectiv, de 203.000 de lei, iar operaţiunile cu acţiunile Compa au cumulat 160.000 de lei.

Pe piaţa Rasdaq, investitorii au tranzacţionat acţiuni de 2,1 milioane lei, faţă de 567.000 de lei în şedinţa precedentă. Aproape 90% din lichiditate a fost asigurată de o tranzacţie cu 29,66% din acţiunile Companiei de Informatică Aplicată Cluj Napoca (SEOL), în valoare de aproape 1,9 milioane lei.

La finalul şedinţei de la Bucureşti, bursele vest-europene erau în creştere cu până la 1,9%, linia fiind urmată şi de majoritatea pieţelor din Europa Centrală şi de Est, care avansau cu până la 1,2%.

Te-ar mai putea interesa și
ROMATSA și-a dat acordul pentru delimitarea spațiului aerian a viitorului Aeroport Galați – Brăila
ROMATSA și-a dat acordul pentru delimitarea spațiului aerian a viitorului Aeroport Galați – Brăila
Preşedintele Consiliului Judeţean Galaţi, Costel Fotea, a anunţat vineri, în conferinţă de presă, că a reuşit, după multe luni de negocieri în ceea ce priveşte realizarea Aeroportului......
Renault tatonează o posibilă colaborare cu firmele chineze Li Auto şi Xiaomi, în domeniul fabricării de autoturisme electrice
Renault tatonează o posibilă colaborare cu firmele chineze Li Auto şi Xiaomi, în domeniul fabricării de autoturisme ...
Renault a avut discuţii săptămâna aceasta cu firmele chineze Li Auto şi Xiaomi privind colaborarea în domeniile automobilelor ...
Autonom raportează pentru 2023 venituri de 728,9 milioane de lei, în creștere cu 13%. Profitul net însă a scăzut cu 48%
Autonom raportează pentru 2023 venituri de 728,9 milioane de lei, în creștere cu 13%. Profitul net însă a scăzut cu 48%
Autonom Services S.A., cea mai extinsă rețea de mobilitate din România, raportează că a înregistrat anul trecut venituri ...
Inflația în SUA a revenit pe creștere în luna martie, potrivit datelor publicate de Departamentul Comerțului cu câteva zile înainte de reuniunea comitetului Rezervei Federale
Inflația în SUA a revenit pe creștere în luna martie, potrivit datelor publicate de Departamentul Comerțului cu câteva ...
Inflaţia a revenit pe creştere în luna martie în Statele Unite ale Americii, potrivit indicelui preţurilor de consum ...