George Butunoiu: În România câştigi mai repede un job bun dacă ai o personalitate puternică decât dacă eşti mare specialist

Cât valorezi pe piaţa muncii? În cât timp îţi găseşti un loc de muncă în România? Ce profiluri valorizează cel mai mult recrutorii? Iată câteva întrebări la care George Butunoiu, cel mai cunoscut headhunter din România, răspunde într-un interviu acordat pentru ECONOMICA.NET.
Cristina Şomănescu - lun, 27 oct. 2014, 09:40
George Butunoiu: În România câştigi mai repede un job bun dacă ai o personalitate puternică decât dacă eşti mare specialist

Economica.net: Ce profiluri sunt valorizate acum pe piaţa muncii şi de ce?

George Butunoiu: În ţările occidentale, competenţele tehnice sunt de cele mai multe ori considerate cele mai importante şi au ponderea cea mai mare în „valoarea” candidatului. În România, profilul moral e primul care intră în discuţie, apoi trasăturile legate de personalitate trec adesea în faţa competenţelor tehnice şi va fi aşa încă multă vreme. La fel e în toate ţările în care nivelurile de încredere generalizată sunt reduse; în România e cel mai mic din toate ţările Europei. Aşadar, în România câştigi mai repede un job bun dacă ai o personalitate puternică decât dacă eşti cine ştie ce mare specialist în domeniul respectiv.

Economica.net: Tot mai mulţi candidaţi refuză oferte de muncă pentru că remuneraţia oferită de angajator nu reflectă „valoarea lor reală”, susţin ei. În acest context, vin şi vă întreb cum defineşte un profesionist în resurse umane valoarea reală a unui candidat pe piaţa muncii? Vă rog să ne explicaţi de ce nu e echivalentă cu valoarea lui de piaţă.

George Butunoiu: Calificativul „reală” din sintagma „valoare reală” te duce cu gândul la ceva absolut, adică un fel de „valoare absolută” a nu ştiu cui sau a nu ştiu ce. Evident, aşa ceva nu există, e nevoie întotdeauna de un sistem de referinţă. Or, pot să existe un număr nelimitat de asemenea puncte de referinţă, aşa că „valoarea reală” e, mai degrabă, o metaforă, adică nu are valoare operaţională. Cu valoare operaţională este „valoarea relativă”, de pildă, adică poţi spune „A este mai bun decât B şi mai prost decât C”, şi poţi lua o decizie pe baza acestei afirmaţii.

Valoarea de piaţă, adică salariul maxim pe care îl poate obţine de la un angajator de pe o anumită piaţă, la un moment dat, în urma unui proces susţinut şi serios de căutare, pe durata medie a unui astfel de proces pe piaţa respectivă (aproximativ şase luni în SUA, şapte luni în Europa, cinci-şase luni în România) este, într-adevăr, unul dintre sistemele de referinţă cele mai legitime. Mulţi îl consideră ca fiind şi singurul, ceea ce din perspectivă exclusiv de business, este şi adevărat. Restul sunt doar construcţii speculative, raţionament abstract.

Economica.net: De ce credeţi că în 2014, după câţiva ani de criză, îngrijorător de mulţi candidaţi încă se percep mai valoroşi decât cred angajatorii că sunt?

George Butunoiu: Asta e o stare de fapt şi nu are legătură cu criza. Cei mai mulţi, imensa majoritate, de fapt, consideră asta. Aşa a fost şi până acum şi va fi la fel până când se vor egaliza salariile în Europa – cel puţin.

Economica.net: În opinia dumneavoastră, cum pot candidaţii să îşi crească realist valoarea de piaţă? Ce resurse (cognitive, financiare, de timp, etc) implică acest efort de autodepăşire?

George Butunoiu: Păi nu poţi decât să o iei sistematic şi să te uiţi ce evaluează recrutorii şi angajatorii la un candidat, şi cum: date personale şi demografice, educaţia, competenţele tehnice, profilul de personalitate, profilul moral. Or, în fiecare dintre aceste categorii se pot găsi destule lucruri care se pot îmbunătăţi pentru a spori valoarea de piaţă.

Te-ar mai putea interesa și
Ion Iliescu, pus oficial sub acuzare în dosarul Mineriadei
Ion Iliescu, pus oficial sub acuzare în dosarul Mineriadei
Parchetul General a anunţat oficial, vineri, punerea sub acuzare a fostului preşedinte Ion Iliescu pentru săvârşirea de infracţiuni contra umanităţii, în dosarul Mineriadei din iunie 1990....
Lucrările la staţia de metrou Piaţa Unirii 2 se prelungesc, din cauza vremii
Lucrările la staţia de metrou Piaţa Unirii 2 se prelungesc, din cauza vremii
Lucrările la staţia de metrou Piaţa Unirii 2, accesul C, ieşirea spre Hanul lui Manuc, se vor prelungi până pe 10 mai, ...
CFA România: Indicatorul de Încredere Macroeconomică a scăzut în martie cu 1,4 puncte
CFA România: Indicatorul de Încredere Macroeconomică a scăzut în martie cu 1,4 puncte
Indicatorul de Încredere Macroeconomică al Asociaţiei CFA România a scăzut în luna martie cu 1,4 puncte, până la ...
Cafeaua nu se va ieftini prea curând, pentru că fermierii vietnamezi aşteaptă contracte mai avantajoase
Cafeaua nu se va ieftini prea curând, pentru că fermierii vietnamezi aşteaptă contracte mai avantajoase
Preţurile la cafea îşi vor continua ascensiunea meteorică, în condiţiile în care vremea nefavorabilă, şi mai ales ...