Şi credinţa se poate plăti cu cardul. Biserici din Anglia, Franţa şi unele temple din China acceptă plăţile contactless

Cu POS-ul la biserică! Aceasta pare să fie noua tendinţă a preoţimii protestante şi catolice. Conform unor materiale publicate de BBC şi Euronews, 16.000 de biserici din Marea Britanie au fost dotate cu cititoare de carduri contactless. De asemenea, biserica Saint-François de Molitor din Franţa a generat o adevărată mişcare pentru introducerea plăţilor cu cardul în instituţiile de cult religios, indiferent dacă e vorba de banala pomană în folosul bisericii, plata nunţii sau a înmormântării. În China, donaţiile către anumite temple se pot face contactless.
Gabriela Ţinteanu - sâm, 24 mart. 2018, 10:35
Şi credinţa se poate plăti cu cardul. Biserici din Anglia, Franţa şi unele temple din China acceptă plăţile contactless

“Biserica Angliei crede că drumul spre cer este pavat cu … plăți contactless” nota cu câteva zile în urmă BBC. Jurnaliştii englezi arată că, din 20 martie 2018, peste 16.000 de biserici, catedrale şi locuri religioase sunt utilate cu POS-uri a căror tehnologie este condusă de firma SumUp, companie fintech din Londra. Prin respectivele terminale se pot face plăţi contactless, se poate plăti cu smartphone-ul sau cu cardul tradiţional cu PIN.  

Biserica anglicană a recurs la acest procedeu pentru a face donațiile și tranzacțiile mai rapide și mai ușoare pentru congregații. Cititoarele de carduri sau tehnologie NFC au fost testate în 40 de biserici pe parcursul anului trecut, iar stafful religios a fost mulţumit de prestaţia acestora. Cititoarele furnizate de fintechul SumUp pot susţine 500 de tranzacții fără reîncărcare, chiar dacă bisericile se aşteaptă ca donaţiile să continue prin ordine permanente.

Decizia bisericii de a apela la tehnologia modernă se datorează faptului că doreşte să ofere toate condiţiile congregaţiilor care donează anual 580 de milioane de lire sterline, şi as cercetatat şi cum se pot face plăţile la înmormântări, botezuri, nunţi.

John Preston, ofițer național de administrație la Biserica Angliei, a declarat: „Este evident că este nevoie ca parohiile noastre să introducă facilități de plată cu cardul și suntem încântați că acum putem să punem acest lucru la dispoziție. Modalităţile de plată se schimbă rapid, tinerii nu mai lucrează cu numerar şi de aceea vrem ca toate generațiile să poată profita la maximum de locul lor de închinare”.

Donațiile nu vor fi incluse pentru moment, deoarece sunt încă în curs de testare. Se speră să se introducă astfel de plăți în cursul acestui an, potrivit BBC . O problemă este că modalitățile tradiționale de preluare a colectei sunt considerate a fi mai rapide decât tehnologia nouă. 

La rândul său Euronews a publicat un material în care arată că donaţiile francezilor stagnează de ceva vreme la numai 3 euro pe an de persoană, bani care merg exclusiv către cheltuielile de întreţinere şi cătere plata facturii la electricitate.

Jurnaliştii arată că noua mișcare a bisericii din Saint-François de Molitor, de acceptare a plăţilor cu cardul în biserică, câștigă popularitate și în alte părți ale Europei, deoarece tot mai mulţi enoriaşi acuză lipsa de cash atunci când ajunge la ei bolul pentru donaţii. Preotul paroh al bisericii în cauză, părintele Didier Duverne, a negat că această mișcare este însă o metodă a câștiga bani mai mulţi.

„Mă amuză, este distractiv. Enoriașii noștri sunt receptivi la noutate. Această nouă versiune modernizată a ritualului antic al colectelor începe în Saint-François de Molitor duminica viitoare”, a spus el, citat de Le Parisien.

Autoritățile catolice declară că acceptarea plăţilor contactless va fi urmată şi de alte biserici din regiune. Organismul de conducere al credinței catolice din Paris a declarat pentru Reuters: „Perspectiva este clară: bancnotele și monedele sunt folosite tot mai puțin de noua generație. Oamenii obișnuiți să plătească prin intermediul unui card sau al unui telefon mobil se scormonesc adesea în buzunare goale atunci când bolul de colectare ajune în dreptul lor”.

În plus, reprezentanţii bisericii spun că ideea introducerii acestor terminale se potrivește în special bisericilor mai mari, care atrag mai mulți turiști.

Şi templele chinezeşti par să fi preluat idea plăţilor contactless. Un consultant al pieței chineze, Guido Ghedin, în timp ce vizita clădirile din Tulou din zona rurală a Fujian, a întâlnit, de asemenea, „stații de donație” dotate cu POS. El și-a publicat descoperirile către prietenii săi de pe Linkedin, încurajând vizitatorii să scaneze codul QR furnizat și să ofere bani templului prin aplicația mobilă WeChat.

Te-ar mai putea interesa și
Primăria Capitalei a atribuit contractul pentru finalizarea lucrărilor la penetrația Prelungirea Ghencea și supralărgirea Bulevardului Ghencea
Primăria Capitalei a atribuit contractul pentru finalizarea lucrărilor la penetrația Prelungirea Ghencea și supralărgirea ...
Primarul general al Capitalei Nicușor Dan a anunțat astăzi că instituția pe care o conduce a atribuit contractul pentru finalizarea lucrărilor de penetrație la Prelungirea Ghencea și......
Italia l-a convocat pe ambasadorul rus după ce Moscova a naționalizat filiala locală a companiei Ariston
Italia l-a convocat pe ambasadorul rus după ce Moscova a naționalizat filiala locală a companiei Ariston
Italia l-a convocat sâmbătă pe ambasadorul rus după ce Moscova a anunţat că a trecut filiala Ariston Thermo Group sub ...
Șeful CIO Thomas Bach se opune în numele solidarității deciziei Federației Internaționale de Atlestism de a acorda recompense pentru medaliile de aur cucerite la Paris
Șeful CIO Thomas Bach se opune în numele solidarității deciziei Federației Internaționale de Atlestism de a acorda ...
Preşedintele Comitetului Internaţional Olimpic (CIO), Thomas Bach, s-a distanţat de decizia inedită a Federației Internaționale ...
Ciolacu: Statul român trebuie să aibă o aeronavă pentru delegaţiile guvernamentale, pentru sportivi, pentru preşedinte
Ciolacu: Statul român trebuie să aibă o aeronavă pentru delegaţiile guvernamentale, pentru sportivi, pentru preşedinte
Premierul Marcel Ciolacu a declarat sâmbătă că dacă statul român ar fi avut o aeronavă proprie, acum nu ar mai fi ...