Calcule pentru Metroul de Drumul Taberei: trenurile vor circula 383.000 kilometri la anul, călătoria nu se va scumpi, dar vor creşte subvenţiile

Metroul de Drumul Taberei va fi dat în folosinţă în a doua jumătate a anului viitor, când trenurile vor parcurge 383.000 kilometri pe tronsonul dintre Râul Doamnei şi Eroilor, potrivit unui document al Ministerului Transporturilor. De asemenea, subvenţiile pentru Metrorex vor creşte cu 50%, dar călătoriile nu se vor scumpi.
Economica.net - lun, 24 iul. 2017, 20:30
Calcule pentru Metroul de Drumul Taberei: trenurile vor circula 383.000 kilometri la anul, călătoria nu se va scumpi, dar vor creşte subvenţiile

Punerea în funcţiune a Magistralei 5, secţiunea Râul Doamnei – Eroilor (PS Operă), inclusiv staţia Valea Ialomiţei, este estimată pentru semestrul II 2018, potrivit unui proiect de Ordin al ministrului Transporturilor.

Extinderea reţelei de metrou creşte însă costurile Metrorex cu asigurarea serviciului public de transport călători.

Pentru acoperirea acestor costuri, Ministerul Transporturilor măreşte valoarea subvenţiilor. Astfel, pentru anul viitor sunt prevăzute subvenţii de 443 milioane de lei, faţă de 415 milioane de lei pentru anul acesta şi 297 milioane de lei în 2016.

Valoarea subvenţiilor planificate pentru anul viitor este cu 7% peste nivelul prognozat pentru 2017 şi cu 50% peste cel de anul trecut.

Majorarea subvenţiilor este generată de extinderea reţelei de metrou actuale prin punerea în funcțiune a secţiunii Parc Bazilescu – Lac Străuleşti din cadrul Magistralei 4 de metrou (pe o lungime de circa 2 km şi 2 staţii) ce a avut loc la finele lunii martie 2017, punerea în funcţiune a unui depou şi a unei parcări Park&Ride la Străuleşti în aprilie 2018 şi a secțiunii Eroilor – Drumul Taberei în cadrul Magistralei 5 de metrou (pe o lungime de circa 6,87 km şi 10 staţii), în semestrul II al anului 2018.

Robert Costea, preşedintele Asociaţiei Metrou Uşor, apreciază că este firească majorarea subvenţiilor pentru acoperirea costurilor mai mari ale Metrorex.

„Transportul public este subvenţionat peste tot în lume”, a explicat Costea. Potrivit acestuia, o eventuală majorare a tarifelor nu se justifică, având în vedere costul actual şi-aşa ridicat al unei călătorii cu metroul, de 2,5 lei, faţă de 1,3 lei cu RATB.

Reprezentantul Metrou Uşor susţine în schimb aplicarea sistemului unitar de tarifare, dar şi a unei tarifări orare, după modelul nemţesc.

Lucrările la structura de rezistenţă a metroului de Drumul Taberei au depăşit 90%, conform datelor din 18 iulie cu privire la Magistrala 5.

Tronsonul 1 Drumul Taberei – Eroilor al Magistralei 5 va avea un depou şi zece staţii de metrou: Râul Doamnei, Constantin Brâncuşi, Valea Ialomiţei, Romancierilor, Parc Drumul Taberei, Drumul Taberei 34, Favorit, Orizont, Academia Militară, Eroilor.

Obiectivul principal al proiectului este acela de a facilita legătura intre vestul și centrul oraşului, prin intermediul unei linii de transport cu metroul ce va avea o lungime construită de 6,87 km.

Valoarea totală a proiectului este de circa 3,12 miliarde de lei cu TVA. Proiectul este cofinanţat din Fondul de Coeziune prin Programul Operaţional Infrastructură Mare. Linia de metrou ar urma să fie operaţională peste un an.

Structura staţiilor şi tunelurile de pe secţiunea Râul Doamnei – Eroilor din Magistrala 5 sunt realizate de către Asocierea Astaldi (Italia) – FCC Construccion (Spania) – Delta ACM (Romania) – AB Construct (România). De montarea instalaţiilor, a căii de rulare, precum şi finisajul staţiilor se ocupă tot firmele Astaldi şi FCC Construccion, în asociere cu UTI Grup şi Activ Group Management.

Te-ar mai putea interesa și
Poșta Română oferă 20 de posturi de internship plătite în domenii precum HR, IT, marketing și juridic
Poșta Română oferă 20 de posturi de internship plătite în domenii precum HR, IT, marketing și juridic
Compania Națională Poșta Română lansează a doua ediție a programului de internship, creat special pentru a tinerii care doresc o carieră în industria serviciilor poștale și de logistică. ...
Boloș: Ministerul Finanţelor a efectuat toate procedurile necesare pentru ca pensiile să fie plătite în avans, înainte de Paște
Boloș: Ministerul Finanţelor a efectuat toate procedurile necesare pentru ca pensiile să fie plătite în avans, înainte ...
Ministerul Finanţelor a efectuat toate procedurile necesare pentru a asigura că toţi cei 4,74 de milioane pensionari din ...
Carrefour România deschide cel de-al 57-lea hipermarket din rețea la Pitești
Carrefour România deschide cel de-al 57-lea hipermarket din rețea la Pitești
Carrefour România își continuă expansiunea și inaugurează cel de-al 57-lea hipermarket din rețea, la Pitești. Noul ...
KFC deschide al treilea restaurant din Pitești, în care a băgat 550.000 de euro
KFC deschide al treilea restaurant din Pitești, în care a băgat 550.000 de euro
Sphera Franchise Group, cel mai mare operator de foodservice din România, continuă să investească în extinderea portofoliului ...