Capital Economics: BNR ar putea reduce dobânda de politică monetară la 4% până la sfârşitul anului

Banca Naţională a României (BNR) ar putea reduce dobânda de politică monetară la 4% până la sfârşitul anului, de la 4,5% în prezent, estimează firma britanică de cercetare Capital Economics, după decizia surpriză a BNR de luni de a accelera ritmul scderii ratei cheie.
Economica.net - lun, 05 aug. 2013, 12:49
Capital Economics: BNR ar putea reduce dobânda de politică monetară la 4% până la sfârşitul anului

BNR a anunţat reducerea dobânzii de politică monetară de la 5% la nivelul minim record de 4,5%, mai mult decât se aşteptau analiştii financiar bancari, care anticipau o scădere la 4,75%.

„Decizia surpriză a BNR de a accelera ritmul relaxării politicii monetare reflectă mai mulţi factori, inclusiv o convingere tot mai puternică că inflaţia va încetini până la sfârşitul anului, precum şi siguranţa oferită de noul acord cu FMI. În contextul încetinirii cererii de consum, considerăm că noi reduceri ale dobânzii sunt acum probabile şi revizuim prognoza pentru sfârşitul anului la 4%”, se arată într-o notă a Capital Economics.

Anterior, Capital Economics anticipa un nivel de 4,5% al dobânzii de politică monetară în decembrie. Pentru şedinţa de luni a BNR, firma britanică a estimat, la fel ca majoritatea analiştilor, o revizuire a ratei de la 5% la 4,75%.

Necesarul ridicat de finanţare de pe pieţele externe şi îndatorarea ridicată în valută au reprezentat în trecut obstacole majore pentru relaxarea politicii monetare, notează Capital Economics.

„Necesarul ridicat de finanţare externă încă reprezintă un motiv de preocupare şi înseamnă că dobânzile din România vor rămâne mai ridicate decât în ţări precum Cehia (unde necesarul de finanţare este mult mai redus). Doi factori au calmat, însă, temerile imedite. În primul rând, condiţiile financiare din zona euro s-au îmbunătăţit, iar, în al doilea rând, Guvernul a convenit un acord stand-by preventiv de 4 miliarde de euro cu FMI”, se arată în raportul Capital Economics.

Inflaţia, la o rată anuală de 5,4% în iunie, ar putea coborî în intervalul ţintit de BNR, de 2,5% plus/minus un punct procentual, chiar din trimestrul al treilea, notează analiştii firmei britanice.

Totodată, Capital Economics notează şi accelerarea activităţii din sectorul industrial, susţinut de comenzile pentru exporturi, în contrast însă cu declinul cererii, în special pentru consum, de pe piaţa internă.

Autorităţile române au convenit cu Fondul Monetar Internaţional şi Comisia Europeană un acord preventiv pe doi ani care va totaliza 4 miliarde euro, sumă împărţită egal de cele două instituţii financiare internaţionale, acordul stand-by urmând să fie discutat de boardul FMI în toamnă.

Te-ar mai putea interesa și
Doar o treime dintre români (34%) sunt fericiţi la locul de muncă – analiză
Doar o treime dintre români (34%) sunt fericiţi la locul de muncă – analiză
Doar o treime dintre români (34%) sunt fericiţi la locul de muncă, aceştia menţionând că desfăşoară activităţi care îi împlinesc personal şi contribuie la o stare generală de bine,......
Stellantis a inclus România în primul val de state care vor putea comanda modele Leapmotor
Stellantis a inclus România în primul val de state care vor putea comanda modele Leapmotor
Grupul Stellantis va începe în septembrie să vândă vehicule electrice ale partenerului său chinez Leapmotor în nouă ...
Chiriţoiu: Monitorizăm constant preţurile produselor de bază. Verificăm dacă unii comercianţi au crescut preţurile nelegitim
Chiriţoiu: Monitorizăm constant preţurile produselor de bază. Verificăm dacă unii comercianţi au crescut preţurile ...
Consiliul Concurenţei monitorizează constant preţurile produselor de bază şi verifică dacă unii comercianţi au crescut ...
Bulgaria caută bani americani pentru un proiect de hidrogen la singurul depozit de gaze al țării
Bulgaria caută bani americani pentru un proiect de hidrogen la singurul depozit de gaze al țării
Bulgaria caută sprijinul Agenției SUA pentru Comerț și Dezvoltare (USTDA) pentru a finanța un studiu de fezabilitate ...