Câştigul pe aur, mai mare decât la majoritatea celorlalte pariuri din primul semestru. Care sunt excepţiile

Preţul aurului a crescut cu 9,2% în primul semestru al anului. Este un randament superior marii majorităţi a celorlalte plasamente, inclusiv indicii burselor de acţiuni, cursurile valutare sau cotaţiile de mărfuri şi fonduri de investiţii, potrivit celui mai recent raport al World Gold Council.
Adrian N. Ionescu - lun, 28 iul. 2014, 09:48
Câştigul pe aur, mai mare decât la majoritatea celorlalte pariuri din primul semestru. Care sunt excepţiile

Doar câteva active mai puţin „jucate” de pariorii pieţelor lumii au avut o performanță mai puternică decât cea a aurului în primul semestru al anului 2014, potrivit unui raport al World Gold Council (WGC). Organizaţia este asociaţia a 20 dintre cei mai mari producători de aur din lume, cu operaţiuni în 50 de ţări.

Un câştig mai mare decât cel al aurului, de 9,2%, s-ar fi putut înregistra doar cu anumite instrumente bazate pe preţul nichelului și paladiului, pe indicele bursei indiene (care a profitat de anumite ciscumstanţe electorale) și cu fondurile de investiţii imobiliare din SUA (REIT).

„Performanţa aurului a surprins pe mulţi analişti, care preziseseră preţuri în scădere. Investitorii au profitat de corecţiile de anul trecut, dar cererea de aur pe pieţe rămâne călduţă”, spun analiştii de la WGC.

Aurul a încheiat prima jumătate a anului la 1.321,8 dolari / uncie. A ajuns la 1337 dolari în 11 iulie, după care a corectat, iar acum piaţa corectează creşterea explozivă, de circa 100 de dolari realizată în luna iunie. Pe parcursul acestui an, aurul a atins un maxim la 1.379 dolari / uncie în 17 martie.

Recordul absolut al preţului aurului este de 1.920 dolari / uncie, în septembrie 2011.

Ce urmează în restul anului

Nici în restul anului mediul pieţelor financiare nu le va face mai atractive decât aurul.

Confruntaţi cu ratele ale dobânzilor mici, dacă nu chiar negative, investitorii sunt în căutarea unor plasamente mai profitabile.

„În afară de anumite pieţe de acţiuni şi de obligaţiuni cu randamente mari dar de calitate scăzută, investitorii vânează alte tipuri de active pentru portofoliile lor”, spune raportul WGC.

Analiştii WGC consideră că doi factori susțin varianta investiţiei în aur:

– Excesul de obligațiuni de calitate inferioară (și alte active cu venit fix) creşte riscul în sistemul financiar sistem și, în consecinţă, probabilitatea de corecție a pieței. Investitorii vor căuta refugii, iar aurul este, se ştie , unul dintre cele favorite.

– Volatilitatea (variaţia mare şi frecventă ale preţurilor activelor) pare prea mică şi nu poate crea oportunităţi de intrare şi ieşire pe piaţa altor active.

„Privind în perspectivă, credem că investitorii pot profita din formarea din aur a unui zid de protecţie viu pentru portofoliile lor, dacă investitorii văd acest lucru ca pe un răspuns tactic la mediul actual de piață sau ca parte a unei strategii cuprinzătoare de management al riscului pe termen lung”, susţin analiştii WGC, aşa cum se vede în raportul ataşat.

Te-ar mai putea interesa și
Bulgaria va folosi avioanele de vânătoare MiG-29, de producție sovietică, până în 2028
Bulgaria va folosi avioanele de vânătoare MiG-29, de producție sovietică, până în 2028
Bulgaria nu va opri de la zbor avioanele MiG-29 până în 2028, a afirmat vineri ministrul interimar al Apărării, Atanas Zaprianov, relatează agenția bulgară de presă BTA, citată de Agerpres....
Statele NATO au ajuns la un acord pentru trimiterea de sisteme de apărare aeriană suplimentare în Ucraina, inclusiv de rachete Patriot
Statele NATO au ajuns la un acord pentru trimiterea de sisteme de apărare aeriană suplimentare în Ucraina, inclusiv de ...
Statele membre NATO au ajuns la un acord cu privire la trimiterea de sisteme de apărare antiaeriană suplimentare în Ucraina, ...
Lavrov: Rusia nu va accepta un armistițiu cu Ucraina în timpul unor posibile negocieri de pace
Lavrov: Rusia nu va accepta un armistițiu cu Ucraina în timpul unor posibile negocieri de pace
Ministrul rus de Externe Serghei Lavrov a declarat vineri că Moscova nu va accepta un armistiţiu cu Ucraina nici măcar ...
Nissan își înrăutățește prognoza privind profitul în urma scăderii vânzărilor
Nissan își înrăutățește prognoza privind profitul în urma scăderii vânzărilor
Nissan Motor, al treilea mare producător auto nipon, a redus cu 14,5% estimarea privind profitul anual, citând vânzările ...