Cât supravieţuieşte o firmă românească

Doar o firmă din două supravieţuieşte cel puţin patru ani în România. Pentru comparaţie, cel mai bun mediu economic din UE este în Finlanda unde şapte din zece firme noi trec de pragul de patru ani.
Economica.net - mar, 06 dec. 2016, 22:03
Cât supravieţuieşte o firmă românească

În România, aproximativ 50,9% dintre întreprinderile nou create sunt active şi la patru ani de la înfiinţare, un procent ce ne plasează pe poziţia a cincea între 19 state UE, arată o analiză privind demografia întreprinderilor realizată de către Institutul Naţional de Statistică. Procentul era valabil în 2014 pentru companiile create în 2010 şi este inferior celui calculat de INS pentru companiile înfiinţate în 2007, primul an cu România în UE, când 63,3% dintre firmele noi au rezistat pe piaţă cel puţin până în 2011.

Finlandezii, campioni la longevitate

Cea mai mare rată de supravieţuire la patru ani se înregistrează în Finlanda, unde peste 70% din întreprinderile nou create în 2010 erau active şi în 2014. Urmează Suedia cu 69,2%, Slovenia cu 64,6%, Luxemburg cu 61,8% şi Italia cu 54,8% dintre companii cu o rată de supravieţuire de cel puţin patru ani. Cea mai mică şansă de reuşită o au companiile din Lituania, unde rata de supravieţuire este de numai 20,3%.

În ceea ce priveşte domeniile de activitate cu cea mai mare speranţă de viaţă pentru firme, datele statistice relevă că serviciile ar fi cele mai sigure. Astfel, 51,4% dintre companiile autohtone cu activităţi în servicii erau active şi în 2014, în timp ce în industrie rata de supravieţuire a fost de 49,2%, iar în construcţii 46,6%. 

Pentru perioada 2007-2011, a fost însă mai siguri să investeşti în construcţii, rata de supravieţuire în acest domeniu de activitate fiind de 63,9% faţă de 63,4% în servicii.

Câţi oameni angajează o firmă mică

Numărul mediu al persoanelor ocupate în întreprinderile noi din statele membre este cuprins în intervalul 1,49  în România şi 6,11 în Olanda), per total economie. Este vorba despre o medie de 2 persoane ocupate la fiecare companie nou creată în UE. Numărul depinde însă şi de domeniul de activitate al entităţii nou create şi de anul înfiinţării. Spre exemplu, în anul 2012, în România întreprinderile nou create aveau la debut, pe ansamblul economiei, în medie 4 persoane ocupate, în timp ce întreprinderile din industrie aveau în medie 12 persoane ocupate, iar cele din servicii aveau o medie de 2 persoane ocupate.

România, campioană la companii desfiinţate

Din datele INS, în 2013 (ultimele date disponibile), România a raportat cea mai mare rată de desfiinţare a companiilor, aproximativ 20% dintre companiile active închizându-şi atunci porţile. Au urmat Lituania (18,10%) şi Portugalia (16,21%), în timp ce valoarea cea mai mică a acestei rate s-a înregistrat în Finlanda (4,98%). „Analiza ratei de desfiinţare la nivel UE indică faptul că există tendinţe evidente de creştere sau descreştere între sectoarele de activitate. Totuşi, în România ṣi în Slovacia, pentru anul 2013, în toate domeniile, se observă o creştere mai mare a ratei de desfiinţare comparativ cu cea existentă în anul 2012”, notează analiştii INS.

Te-ar mai putea interesa și
Peste 70% dintre companii vor oferi angajaților beneficii suplimentare cu ocazia Paștelui – sondaj eJobs
Peste 70% dintre companii vor oferi angajaților beneficii suplimentare cu ocazia Paștelui – sondaj eJobs
Un procent de 71,2% dintre angajatorii care au participat la cel mai recent sondaj derulat de eJobs spun că vor oferi anul acesta, cu ocazia sărbătorilor de Paşte, beneficii extra angajaţilor......
Farmec a realizat o cifră de afaceri de peste 71 de milioane de euro în 2023, în creștere cu aproape 20%
Farmec a realizat o cifră de afaceri de peste 71 de milioane de euro în 2023, în creștere cu aproape 20%
Compania Farmec anunță că a încheiat anul 2023 cu o cifră de afaceri de peste 358 de milioane de lei (peste 71 de milioane ...
Romgaz a devenit membru asociat al ARIR
Romgaz a devenit membru asociat al ARIR
ARIR (Asociația Română pentru Relația cu Investitorii), promotorul conceptului de Investor Relations (IR), a anunțat ...
Parlamentul a numit noi membri în plenul Consiliului Concurenței
Parlamentul a numit noi membri în plenul Consiliului Concurenței
Parlamentul a numit noi membri în plenul Consiliului Concurenței, care se alătură președintelui autorității, Bogdan ...