Câte firme au înfiinţat studenţii din România. Câte mai merg şi unde sunt cele mai multe

În România, funcţionează de peste 10 ani o lege prin care studenţii care demarează o afacere sunt scutiţi de plata unor taxe. Cât succes au avut studenţii cu afacerile lor până acum şi unde s-a manifestat cel mai tare spiritul antreprenorial.
Economica.net - lun, 21 apr. 2014, 10:20
Câte firme au înfiinţat studenţii din România. Câte mai merg şi unde sunt cele mai multe

Studenţii au înfiinţat până acum 19.005 societăţi comerciale pentru care au primit de la stat facilităţi în baza unei legi de acum 11 ani, HG 166/2003, potrivit statisticilor de la Oficiul Naţional al Registrului Comerţului, valabile până la finalul lunii martie a acestui an.

O treime din firmele înfiinţate în baza acestei legi, adică 5.863 de societăţi, au fost radiate, aşa că au rămas în funcţiune puţin peste 13.100 de firme.

TABELUL COMPLET CU DATELE PRIVIND AFACERILE DESCHISE DE STUDENŢI AICI

Contrar aşteptărilor, nu Bucureştiul, cel mai mare oraş din România, şi cel mai mare centru universitar, este zona care a generat cei mai mulţi studenţi antreprenori, cel puţin pe baza acestei legi, ci Clujul.

În Cluj, oraş de circa şase ori mai mic decât Bucureştiul, studenţii au înfiinţat cele mai multe astfel de firme, în baza legii din 2004, respectiv 1.626 unităţi, dintre care active mai sunt 1.172, adică 72%. Statistica este făcută pe judeţ, nu pe oraşe, dar, dat fiind că este vorba despre studenţi, datele problemei nu se schimbă foarte mult.

Bucureştiul este al doilea oraş din punct de vedere al spiritului antreprenorial printre studenţi, dacă judecăm doar firmele înfiinţate pe baza acestei legi, adică 1.429 de firme. Dintre acestea, mai sunt active acum doar 70%, deci un procent cu puţin mai mic decât cel din Bucureşti dat care se situează totuşi peste media naţională.

Pe locul trei în topul oraşelor cu cei mai mulţi studenţi antreprenori se află Iaşiul, unde au fost înfiinţate de către studenţi 909 firme în baza prevederilor acestei legi. Dintre acestea, 576 de firme mai sunt funcţionale, adică 63% din numărul total al celor înfiinţate, procent sub media naţionala.

Potrivit HG 166/2003, studenţii cu vârsta de maximum 30 de ani, aflaţi cel puţin în anul II la o instituţie de învăţământ superior la o instituţie de învăţămnt superior acreditată, beneficiază de scutiri la plata taxelor şi tarifelor de înfiinţare şi înregistrare a unei firme.

Te-ar mai putea interesa și
Hidroelectrica a scos la licitație contractul pentru o nouă hidrocentrală, Nehoiașu 2
Hidroelectrica a scos la licitație contractul pentru o nouă hidrocentrală, Nehoiașu 2
Hidroelectrica, cel mai mare producător de energie electrică din România, a scos la licitație lucrările pentri finalizarea centralei Nehoiașu 2, parte a amenajării hidrotehnice Siriu-Surduc......
De la poarta fermei pe raft. Cum se modifică prețurile în România vs celelalte state din UE
De la poarta fermei pe raft. Cum se modifică prețurile în România vs celelalte state din UE
Luând ca exemplu merele, produs pentru care există date atât la nivel local cât și pentru mare parte dintre statele ...
BMW, de la „testul” i3 la poziția de lider al mărcilor premium în domeniul mașinilor electrice
BMW, de la „testul” i3 la poziția de lider al mărcilor premium în domeniul mașinilor electrice
Debutul pe piață al modelului electric BMW i3 a fost unul dificil, însă acum marca și-a depășit clar rivalii din segmentul ...
George Zlati, avocat: Accesarea telefoanelor, a Facebook-ului partenerilor sau foștilor parteneri de viață e un fenomen răspândit în România, deși e o faptă penală
George Zlati, avocat: Accesarea telefoanelor, a Facebook-ului partenerilor sau foștilor parteneri de viață e un fenomen ...
Topul infracțiunilor informatice din România este condus de accesul ilegal la un sistem informatic și efectuarea de operațiuni ...