Câţi bani au cheltuit românii în vacanţa de 1 Mai

Numărul turiştilor aflaţi în mini-vacanţa de 1 Mai a crescut cu 26% faţă de anul trecut, datorită zilelor libere şi tarifelor mai mici, aceştia cheltuind peste 19 milioane de lei doar pentru servicii turistice, cu 9% mai mult decât în perioada similară a anului trecut.
Economica.net - vin, 03 mai 2013, 12:20
Câţi bani au cheltuit românii în vacanţa de 1 Mai

„În toate zonele turistice din ţară au înoptat aproximativ 100.000 de persoane, faţă de 79.000 anul trecut. (…) În primele trei nopţi ale minivacanţei, în unităţile de cazare clasificate de pe litoralul românesc s-au cazat circa 27.500 de români, cu 10% mai mulţi fată de anul 2012. Pe lângă aceştia, peste 10.000 de turişti au înoptat în unităţi neclasificate”, potrivit datelor Federaţiei Patronatelor din Turismul Românesc (FPTR).

Staţiunile cele mai căutate au fost şi în acest an cele din Mamaia şi Vama Veche, unităţile de cazare clasificate fiind ocupate în proporţie de 95%.

Bugetul mediu de cheltuieli estimat pentru alte servicii decât cazare şi mic dejun, este de 100 de lei pe zi, astfel că pentru primele trei zile de vacanţă pe litoral s-au încasat peste 8,25 milioane de lei pentru mâncare şi distracţie.

„Chiar dacă litoralul a fost cel mai intens mediatizat, totuşi, pe primul loc în preferinţele românilor au fost destinaţiile turistice rurale, pe care peste 40.000 de români le-au ales şi datorită sărbătorilor de Paşte, imediat următoare zilei de 1 Mai. Pentru acest segment, creşterea este de peste 30% (…) Din cauza resurselor financiare reduse alocate pentru petrecerea sărbatorilor de primăvară, majoritatea românilor au preferat anul acesta să petreacă separat cele două evenimente. Astfel, de Paşte va urma un alt flux de turişti, cu această ocazie ei preferând tradiţiile autentic româneşti şi vor alege ca destinaţie de vacanţă tot zonele rurale din România”, se arată în comunicatul FPTR.

Aproximativ 20.000 de turişti au mers la munte, nivel similar celui de anul trecut, iar unităţile de cazare de pe Valea Prahovei au fost ocupate în proporţie de 60-70%, în timp ce în celelalte staţiuni montane gradul de ocupare a fost de până la 60%.

În staţiunile balneare au mers circa 10.000 de turişti, în stagnare faţă de 2012, alegerea fiind determinată de tarifele mai mici şi piscinele ca alternativă mai ieftină a litoralului. În Deltă au ajuns peste 2.500 de români, număr de două ori şi jumătate mai mare decât anul trecut.

Peste 8.000 de turişti români au plecat în vacanţe în afara ţării, în creştere cu 42%, datorită, în principal, numărului mare de zile libere comparativ cu perioada similară a anului trecut.

Cei mai mulţi dintre românii care au plecat în străinatate cu ocazia zilei de 1 Mai vor petrece şi Paştele în aceeaşi destinaţie. Cele mai solicitate destinaţii au rămas, ca şi anul trecut, Bulgaria şi Grecia.

„Contrar estimărilor vehiculate în ultimele zile despre numărul de turişti care au preferat Bulgaria cu ocazia zilei de 1 Mai, de 15-16.000 de turişti români, în realitate au fost de şase ori mai puţini, aproximativ 3.000 de români trecând graniţa pentru a face o vacanţă în ţara vecină în această perioadă”, se precizează în comunicat.

Te-ar mai putea interesa și
Cultivatorii americani de grâu se confruntă cu o situaţie economică dificilă din cauza supra-aprovizionării cu cereale
Cultivatorii americani de grâu se confruntă cu o situaţie economică dificilă din cauza supra-aprovizionării cu cereale
Profitul se îndepărtează de cultivatorii americani de grâu şi mulţi dintre ei nu se aşteaptă la o situaţie de echilibru (break even) în 2024, în condiţiile în care oferta consistentă la......
Iohannis: Sunt unele zone unde nu s-a înţeles ce înseamnă intrarea României în Air Schengen
Iohannis: Sunt unele zone unde nu s-a înţeles ce înseamnă intrarea României în Air Schengen
 Există zone în care "nu s-a înţeles foarte exact ce înseamnă intrarea României în Air Schengen", a afirmat, miercuri, ...
Marca Dacia continuă să crească. Peste 151.000 de mașini înmatriculate în Europa în primul trimestru din 2024
Marca Dacia continuă să crească. Peste 151.000 de mașini înmatriculate în Europa în primul trimestru din 2024
Înmatriculările de mașini noi din Europa s-au majorat, după primele trei luni din 2024, cu 4,9%. Înmatriculările Dacia ...
Apropierea Georgiei de UE este din nou amenințată – „Legea rusă” trece de primul vot în Parlament. Zeci de mii de oameni au ieșit la protest
Apropierea Georgiei de UE este din nou amenințată – „Legea rusă” trece de primul vot în Parlament. ...
Aproximativ 20.000 de persoane au manifestat miercuri în Georgia împotriva votului în prima lectură a unui proiect de ...