Ce şanse au leul, euro şi bursele în săptămâna salvării germane

Moneda românească face doar o pauză în ascensiunea spre 4,7 lei / euro, iar euro pierde ceva teren în faţa dolarului, potrivit rapoartelor primite de ECONOMICA.NET. Piaţa se află în aşteptarea „avizului“ de miercuri a Curţii Constituţionale a Germaniei, pentru mecanismul de salvare a monedei europene. Aurul se tranzacţionează în zona maximului ultimelor 6 luni. Bursa din Bucureşti încearcă să se trezească la viaţă.
Adrian N. Ionescu - lun, 10 sept. 2012, 14:10
Ce şanse au leul, euro şi bursele în săptămâna salvării germane

Leul a obţinut, luni, o medie a Băncii Naţionale faţă de moneda europeană mai relaxată decât cea de vineri. Cursul BNR de 4,4792 lei/ euro este cel mai mic din ultimele 5 zile.

Leul este lăsat să răsufle în zona 4,43 – 4,48, unde analistul Dan Rusu, de la BT Securities, a identificat suporturi pentru continuarea deprecierii, potrivit celui mai recent raport al firmei despre moneda naţională, trimis redacţiei ECONOMICA.NET.

Pieţele valutare sunt în expectativă. Curtea Constituţională a Germaniei va decide miercuri dacă este legal sau nu pentru ţara sa să sprijine mecanismul de salvare a monedei unice prin fondul de achiziţii de obligaţiuni ale ţărilor în pragul falimentului.

Intrarea în vigoare a Mecanismului de Stabilitate a euro era programată pentru 1 iulie, dar a fost amânată din cauza lipsei unei decizii din partea judecătorilor germani.

Deprecierea monedei româneşti ar urma să întâmpine o rezistenţă la 4,54 lei, în ascensiunea spre 4,7 prevăzută de analistul casei de brokeraj BT Securitiers.

 

Euro – Dolar

Piaţa de azi confirmă aşteptările lui Dan Rusu, care, de dimineaţă credea că, după atingerea ţintei secundare de la 1,277 dolari / euro, nu excludea ca aprecierea monedei europene „să întâmpine rezistenţe temporare“.

Ne aşteptăm ca eventualele corecţii să se limiteze, în cel mai rău caz, la 1,26, iar mai apoi, până pe finalul anului, valul să continue ascensiunea spre 1,294 dolari / euro“, scrie şeful analiştilor de la BT Securities în raportul său.

 

Aurul

Piaţa aurului ar putea împinge cotaţiile peste rezistenţa la creştere de la 1.800 de dolari / uncie, nivelul maximelor din noiembrie, potrivit analiştilor de la SSIF Broker Cluj Napoca.

Aurul se scumpeşte în aceste zile în temeiul speculaţiilor că băncile centrale ale lumii vor reîncepe să tipărească bani, într-o nouă campanie de infuzie de lichidităţi.

Luni după amiază, aurul costa pe marile pieţe aproape 1.733 dolari / uncie. O uncie de aur are 31,1034 grame.

La BNR, gramul de aur a ajuns la 195,1455 lei.

 

Bursa

Cel mai analizat indice al Bursei de Valori Bucureşti (BVB), BET Fi, care face media ponderată a variaţiilor acţiunilor societăţilor de investiţii financiare (SIF) şi ale Fondului Proprietatea (FP), a ţinteşte pragul de la 24.000 de puncte, potrivit raportului BT Securities.

Ofensiva se produce în condiţiile unei aparente reveniri a marilor investitori pe piaţă.

Ţinta de creştere menţionată părea verosimilă doar pe termen mai lung acum o lună. BET Fi este cel mai analizat de la BVB, pentru că acţiunile sale sunt cele mai căutate de investitorii străini.

Estimările noastre privind continuarea creşterilor spre zona 24.000 – 24.300 de puncte au fost confirmate de piaţă. SIF-urile şi-au relut tendinta ascendentă dupa o scurtă ezitare în dreptul rezistenţei de la pragul de la 23.500 de puncte“, scrie Dan Rusu în raportul citat.

Analistul crede că, la 24.000 de puncte, „să vedem ulterior o fază corectivă ceva mai importantă. Totuşi, nu credem că BET-FI ar putea coborî, în perioada următoare sub 22.700 de puncte“, scrie Dan Rusu în raportul BT Securities.

Perspectivele celor mai mari burse ale lumii, ale aurului ca şi a celor mai importante companii de la BVB pot fi consultate şi în raportul analiştilor de la SSIF Broker Cluj Napoca.

 

 

 

 

 

Te-ar mai putea interesa și
Grupul Lavazza raportează realizarea unei cifre de afaceri de peste 3 miliarde de euro în 2023, în creștere cu 13%. Profitul însă a scăzut
Grupul Lavazza raportează realizarea unei cifre de afaceri de peste 3 miliarde de euro în 2023, în creștere cu 13%. Profitul ...
Consiliul director al Grupului Lavazza a aprobat declarațiile financiare consolidate la 31 decembrie 2023 și a anunțat principalii indicatori financiari. Astfel, grupul a raportat pentru anul......
Prevenirea fraudei: investiție-cheie pentru succesul businessului
Prevenirea fraudei: investiție-cheie pentru succesul businessului
Prevenirea fraudei în mediul corporativ nu este neapărat o chestiune de politici și proceduri, ci ține de crearea unei ...
Boloș: Creșterea numărului de posturi de conducere în instituțiile publice poate fi făcută dacă sunt îndeplinite două condiții cumulative (Video)
Boloș: Creșterea numărului de posturi de conducere în instituțiile publice poate fi făcută dacă sunt îndeplinite ...
Creşterea numărului de posturi de conducere de la 8% la 10% în instituţiile publice poate fi făcută doar dacă în ...
CNAIR a început demersurile pentru organizarea licitației de atribuire a lotului cuprins între Miercurea Nirajului și Sărățeni din Autostrda A8
CNAIR a început demersurile pentru organizarea licitației de atribuire a lotului cuprins între Miercurea Nirajului și ...
Compania Națională de Administrate a Infrastructurii Rutiere a trimis astăzi spre validare către Agenția Națională ...