Ce se va întâmpla cu leul în urma scăderii dobânzii BNR şi cât de mult va fi stimulată creditarea companiilor

Scăderea ratei dobânzii de politică monetară a Băncii Naţionale nu va pune în pericol atractivitatea leului, care este încă preferat din cauza diferenţei pozitive de dobândă faţă de alte pieţe monetare, potrivit analiştilor consultaţi de ECONOMICA.NET. Creditarea companiilor va primi un stimul în plus, ca şi tendinţa de creştere a cotaţiilor la Bursă, ca urmare a deciziei BNR, fără ca aceasta să producă schimbări consistente pe pieţe.
Adrian N. Ionescu - mie, 06 mai 2015, 21:21
Ce se va întâmpla cu leul în urma scăderii dobânzii BNR şi cât de mult va fi stimulată creditarea companiilor

Cursul euro ar putea atinge pragul de 4,45 de lei şi s-ar menţine peste acest prag, nu atât din cauza scăderii ratei dobânzii de politică monetară a Băncii Naţionale, cât mai degrabă ca urmare a convertirii de către Primăria Bucureştiului a miliardelor de lei obţinute din vânzarea de obligaţiuni municipale, respectiv a falimentului Greciei.

„Raportul EUR/RON ar putea atinge pragul de 4,45 în perioada operării schimbului realizat de Primăria București, dar ar depăși durabil acest prag doar dacă nu se găsește o soluție pentru păstrarea Greciei în zona Euro”, a declarat Claudiu Cazacu, analist şef al casei de brokeraj XTB România, pentru ECONOMICA.NET.

În anticiparea deciziei BNR, euro deja se apreciase în dimineaţa zilei de miercuri, până peste 4,44 de lei pe piaţa interbancară, dar a revenit sub acest prag, ulterior fiind menţinut sub presiune de speculatori.

„Direcţia viitoare va depinde însă mai mult de evoluţia situatiei din Grecia şi de apetitul regional pentru risc decât de reducerea dobânzii de astăzi (miercuri, n.r.). Diferențialul (de dobândă faţă de alte monede, n.r.) este încă atractiv în vremuri liniștite, operând în favoarea leului”, a adăugat analistul de la XTB.

„Leul nu se va deprecia ca urmare a reducerii dobânzii de politică monetară”, crede şi Adrian Danciu, directorul general al societăţii de administrare a investiţiilor SAI Broker. „O eventuală depreciere ar putea surveni ca urmare a creşterii riscurilor, odată cu acutizarea problemelor din Grecia. De altfel s-a putut observa o creştere a dobânzilor titlurilor de stat în ultima perioada, în zona euro, evidenţiind o creştere la nivelul riscului”.

Pe de altă parte, este de aşteptat ca decizia BNR să stimuleze şi mai mult creditarea companiilor.

„Este o veste bună pentru companii şi ca orice veste bună pentru companii este o veste bună şi pentru Bursă, a cărei evoluţie este de obicei inversă faţă de cea a pieţei creditului. Dacă se ieftineşte creditul, creşte bursa. Iar creşterile din ultimii ani la Bursa de Valori Bucureşti (BVB) coincid cu campania de relaxare monetară a BNR”, a spus Mihai Căruntu, şeful echipei de cercetare de piaţă de capital a BCR.

Ca urmare a deciziilor de astăzi ale BNR, „ne așteptăm la continuarea tendinței de scădere a costurilor de finanțare în economie și la creșterea lichidității pe  piața  financiară.  Considerăm  că  deciziile  de  astăzi  vor  contribui  la relansarea  creditării  pe  plan  intern,  dar  și  la  continuarea  procesului  de  consolidare în sectorul financiar – bancar”, scrie în raportul său, Andrei Rădulescu, analist senior al Băncii Transilvania.

Totuşi, „impactul deciziilor de reducere a dobânzii de către BNR asupra pieţei creditelor devine tot mai estompat, astfel că banca centrală va trebui să utilizeze şi pârghiile celelalte precum RMO (rezervele minime obligatorii plasate de bănci la BNR, n.r.) sau alte facilităţi (prin scăderea diferenţei dintre facilitatea de creditare şi cea de depozit)”, remarcă Adrian Danciu.

„Piaţa de creditare probabil îşi va reveni începând cu acest an, având în vedere atât consolidarea pieţei prin achiziţiile efectuate cât şi curăţarea bilanţurilor băncilor (de credite neperformante, n.r.).

De ieftine, în mod cert vor fi cele mai ieftine de după revoluţie”, a mai spus directorul SAI Broker.

Tendinţa crescătoare la bursa se va menţine şi în acest an, „atât ca urmare a profitabilităţii multor companii tranzacţionate, dar şi ca urmare a diminuării randamentelor aduse de către instrumentele cu venit fix”, spune Adrian Danciu.

„Creditarea e deja stimulată de dobânzi la scară redusă istoric, pasul făcut astăzi este incremental în aceeași direcție, cu impact favorabil asupra activelor de risc, inclusiv acțiunile de la Bursa de Avlori Bucureşti (BVB)”, conchide Claudiu Cazacu.

Te-ar mai putea interesa și
Banca Națională a Poloniei a înregistrat pierderi de 5,2 miliarde de dolari în 2023
Banca Națională a Poloniei a înregistrat pierderi de 5,2 miliarde de dolari în 2023
Banca Naţională a Poloniei (NBP) a încheiat anul 2023 cu pierderi de 20,8 miliarde de zloţi (5,2 miliarde de dolari), comparativ cu pierderi de 16,9 miliarde de zloţi în 2022, conform......
Pandemia s-a încheiat, dar munca de acasă a rămas. Cum s-a transformat piața și care sunt companiile care profită?
Pandemia s-a încheiat, dar munca de acasă a rămas. Cum s-a transformat piața și care sunt companiile care profită?
Adevăratul impuls pentru piața software-ului pentru videoconferințe s-a dovedit a fi pandemia de COVID-19, iar compania ...
Bucureştiul şi-ar putea depune candidatura pentru a găzdui Forumul Oraşelor în 2025
Bucureştiul şi-ar putea depune candidatura pentru a găzdui Forumul Oraşelor în 2025
Municipiul Bucureşti ar putea candida pentru a găzdui Forumul Oraşelor 2025, conform unui proiect de hotărâre care va ...
Grindeanu: Toate fondurile europene pentru infrastructură au fost absorbite integral în 2014-2020
Grindeanu: Toate fondurile europene pentru infrastructură au fost absorbite integral în 2014-2020
Toţi banii europeni disponibili pentru îmbunătăţirea infrastructurii din România au fost absorbiţi în exerciţiul ...