Cei mai răi şoferi din România. Fac de cinci ori mai multe accidente decât media

Şoferii profesionişti, mai ales taximetriştii, au devenit un adevărat coşmar pentru companiile de asigurări. Unul din doi taximetrişti cu RCA este implicat, anual, în cel puţin un accident rutier.    
Economica.net - lun, 29 dec. 2014, 22:08
Cei mai răi şoferi din România. Fac de cinci ori mai multe accidente decât media

Şoferii profesionişti care operează şi în afara ţării şi, mai ales, taximetriştii bucureşteni sunt cele mai păguboase categorii de clienâi pentru firmele de asigurare, arată informaţiile obţinute de ECONOMICA.NET de la mai multe firme de asigurare active pe zona RCA. „Transportatorii profesionişti, mai ales cei care circulă şi în afara ţării, au riscuri foarte ridicate. În categoria şoferilor profesionişti se remarcă însă taximetriştii care înregistrează o frecvenţă a daunelor de căteva ori mai mare decât media de 11%. Dacă media spune că una din zece maşini asigurate suferă o daună, în cazul taximetriştilor raportul sare 50%. „ explică un sepcialist în domeniu.

Cu alte cuvinte, din doua maşini taxi asigurate, unul produce un accident cel puţin o dată pe an. O altă categorie de asiguraţi pe care companiile o consideră riscantă este cea a tinerilor între 18 şi 25 de ani, acolo unde frecvenţa daunei atinge şi 30% în cazul firmelor cu portofolii substanţiale în zona RCA. Şoferii de până în 25 de ani care conduc maşini puternice sunt implicaţi în cele mai multe accidente.

Sute de mii de maşini asigurate în România rulează în Italia şi Spania şi provoacă daune de zeci de milioane de euro

O bună parte a românilor care lucrează în afara graniţelor şi-au asigurat maşinile la societăţi din ţară, deşi ei conduc în majoritatea timpului în statele de rezidenţă. Este vorba mai ales despre românii din Spania şi Italia, iar motivul alegerii lor este unul simplu: preţul. În cele două ţări, unde trăiesc în jur de 3 milioane de români, preţurile pentru RCA sunt cu mult mai mari decât în România, ajungând chiar şi la peste 2.500 de euro pe an pentru un automobil de talie medie.
În acest context, cele câteva firme care domină şi piaţa locală de RCA au identificat o oportunitate şi au subscris substanţial pe această zonă, ajungând la sute de mii de poliţe vândute românilor din Spania şi Italia. Prima dintre firmele locale care şi-a dat seama că această politică este mai degrabă păguboasă a fost Astra Asigurări care, în 2012 şi 2013, a fost nevoită să ia măsuri serioase pentru a-şi reduce expunerea în Italia.
„La un moment dat, Astra ajunsese să aibă peste 6.000 de daune anual în Italia. La o daună medie de 4.000 de euro, cât este nivelul pe zona de vest a Europei, se ajungea la sume semnificative.

Au luat măsuri, au crescut preţul şi au controlat mai bine daunele şi, la un moment dat, ştiu că reuşiseră să reducă numărul la sub 2.500. Pe de altă parte însă, este clar că dacă Astra şi-a redus expunerea, altcineva a majorat-o”, explică un specialist cu ştate vechi în domeniul optimizării daunelor, care a solicitat anonimatul.
Potrivit acestuia, pentru a vedea ce firme sunt expuse în afara ţării este suficient să ne uităm cine vinde cel mai mult pe plan local.

În acest moment în România sunt patru firme care, prin politica de preţ, domină vânzările de RCA. Este vorba despre Carpatica, Euroins, City Insurance şi, mai puţin de când a fost introdusă în administrare specială, Astra Asigurări.
„În ultima vreme, City a fost mai agresivă. Una dintre cele patru firme a avut în 2013 peste 6.000 de daune. Să spunem, totuşi, că avem o medie de 5.000 de incidente pe an pentru primele trei. Înseamnă minimum 15.000 de incidente. Înmulţiţi cu 4.000 de euro şi vă puteţi face o idee asupra valorii daunelor plătite în afara ţării”, arată sursa noastră. Vorbim deci de cel puţin 60 de milioane de euro anual, însă această sumă este cel mai probabil depăşită având în vedere că şi alţi asigurători din ţară sunt expuşi pe Spania şi Italia.

Scumpiri pentru şoferii răi

Dacă până anul acesta, multe dintre firmele de asigurare au preferat să se lupte pentru cotă de piaţă fără a penaliza substanţial categoriile de şoferi cu daunalitate ridicată, lucrurile s-au schimbat de anul acesta mai ales ca urmarea a implicării ASF. Astfel, după cum a mai arătat ECONOMICA.NET, tinerii au fost afectaţi de o scumpire de până la 100% a asigurării. În prezent, cel mai ieftin RCA pentru persoane de până în 30 de ani nu costă mai puţin de 1.400 de lei. În cazul şoferilor de taxi, din informaţiile ECONOMICA.NET, majorările faţă de anul trecut au fost de 50-70%.

Te-ar mai putea interesa și
Statele Unite și Regatul Unit anchetează o posibilă încălcare foarte gravă a sancțiunilor impuse Rusiei prin intermediul tranzacțiilor cu monede cripto
Statele Unite și Regatul Unit anchetează o posibilă încălcare foarte gravă a sancțiunilor impuse Rusiei prin intermediul ...
Statele Unite şi Regatul Unit investighează tranzacţii cu criptomonede în valoare de circa 20 de miliarde de dolari care au fost efectuate printr-un instrument de schimb virtual stabilit în......
Crescătorii de păsări acuză ANPC că pune în pericol sectorul avicol românesc și cer instituției să arate același interes și față de carnea de pui importată
Crescătorii de păsări acuză ANPC că pune în pericol sectorul avicol românesc și cer instituției să arate același ...
Sectorul avicol românesc este în pericol, în urma controalelor repetate ale Autorităţii Naţionale pentru Protecţia ...
Xiaomi a început vânzarea primelor sale mașini electrice. Modelul de bază SU7 costă 29.900 de dolari
Xiaomi a început vânzarea primelor sale mașini electrice. Modelul de bază SU7 costă 29.900 de dolari
Producătorul chinez de smartphone Xiaomi Corp. a început joi să comercializeze primul său automobil electric, pariind ...
Ford plănuiește să producă un nou model de SUV la uzina sa din valencia
Ford plănuiește să producă un nou model de SUV la uzina sa din valencia
Constructorul auto american Ford a anunţat joi că analizează posibilitatea de a produce un nou automobil de teren (SUV) ...