Cele mai bune dobânzi la depozite. Care este topul băncilor şi cât câştigi

Anul 2013 a fost marcat de o scădere abruptă a dobânzilor la lei, atât la credite, dar mai ales la depozite. Care sunt cele mai bune oferte ale băncilor pentru economisirile clienţilor la sfârşitul anului.
Economica.net - Dum, 29 dec. 2013, 22:11
Cele mai bune dobânzi la depozite. Care este topul băncilor şi cât câştigi

Dobânda de politică monetară a coborât de la 5,25% la 4% în acest an şi dobânzile la depozite i-au ţinut pasul. Aveţi mai jos o listă cu cele mai bune dobânzi la depozite, după valoarea nominală a acestora. Aveţi, însă, grijă la aceste dobânzi, pentru că în funcţie de diferitele comisioane practicate de bănci, s-ar putea să nu primiţi prea mulţi bani înapoi.

Cea mai mari dobândă la depozitele pe 3 luni este oferită de portughezii de la Millennium Bank: 4,6%. Dobânda netă acumulată timp de trei luni pentru un depozit de 5.000 de lei este de 48,3 lei, dacă luăm în calcul şi impozitul de 16% pe care şi-l trage statul din dobândă. Banca nu prevede scutirea clientului de comisioanele de retragere la scadenţa depozitului. Sumele sunt virate în contul curent, care este taxat cu 4 lei pe lună, iar retragerea costă 0,5% din suma retrasă, dar nu mai puţin de 5 lei. Cu toate taxele şi comisioanele aferente, la depozitul de 5.000 de lei, beneficiul net al clientului este de 11 lei, în cazul în care clientul retrage banii după 3 luni, astfel că, deşi oferta nominală pare tentantă în comparaţie cu restul ofertelor, în realitate câştigul nu este atât de mare.

Millennium Bank trebuie să vândă anul viitor sucursala din România, ca urmare a unor condiţii impuse Portugaliei de către creditorii internaţionali.

Grecii de la Piraeus Bank oferă o dobândă de 4,55% pentru economisirile pe 3 luni, în cazul de depozitului Binevoitor. 10% din dobânda acestui depozit este direcţionată către un ONG pe care clientul îl poate alege dintr-o listă prezentată de bancă. Administrarea contului curent costă 2,5 lei/lună. Câştigul net acumulat al clientului pentru un depozit de 5.000 de lei, deducând comisionul de administrare, este de 35,5 lei. Retragerea banilor în ziua scadenţei nu presupune plata unor comisioane de retragere. Altfel, comisionul de retragere este de 0,5%, minimum 4 lei. Pentru depozitul standard la 3 luni, în cazul căruia nu vreţi să donaţi bani unui ONG, rata dobânzii este de 4,3% şi câştigul net este de 37,65 lei.

Băncile greceşti se confruntă cu un necesar mai mare de lichiditate, având în vedere situaţa băncilor mamă. De altfel, situaţia tensionată din Grecia din 2012 a dus la o reducere substanţială a depozitelor populaţiei şi firmelor şi din subsidiarele din România, însă situaţia acestora s-a îmbunătăţit de atunci.

Volksbank oferă tot o dobândă de 4,55% pentru „depozitul Sigur”. Banca nu percepe comisioane nici pentru deschiderea şi administrarea contului curent, nici pentru retragerea banilor la scadenţă şi încă două zile lucrătoare după. Astfel, câştigul net al clientului la un depozit de 5.000 de lei este de 47,77 lei, cel mai mare beneficiu net dintre toate băncile luate în calcul. Cei care deschid un depozit prin internet banking beneficiază de un bonus de 0,15 puncte procentuale la dobândă. La fel ca Millennium, şi Volksbank România este de vânzare.

Ciprioţii de la Marfin Bank oferă dobânzi de 4,5% pentru depozitele standard la 3 luni. Banca nu percepe comisioane pentru deschiderea, administrarea şi retragerea banilor la scadenţă. La 5.000 de lei depuşi, câştigul net în 3 luni este de 47,25 lei. Acţionarul majoritar al Marfin Bank România este Laiki Bank Cipru, bancă aflată în proces de lichidare, după ce statul cipriot, împreună cu creditorii internaţionali, a ales să salveze cealaltă mare bancă cipriotă, Bank of Cyprus, din banii deponenţilor mari, pe care i-a transformat în acţionari. Unitatea din România este de vânzare, iar depozitele sunt asigurate de Fondul de Garantare de la noi. Marfin România a preluat deponenţii şi o parte din activele Bank of Cyprus România în această vară, astfel că deponenţii Bank of Cyprus ale filialei din România nu au fost afectaţi de bail-in-ul cipriot.

Bank of Cyprus România încă primeşte depozite de la clienţi, la dobânzi de 5% pe an pentru economisirile pe 3 luni – şi fără alte comisioane – garantate în Cipru în limita a 100.000 de euro, pentru cine doreşte cu orice preţ cea mai mare dobândă din piaţă.

Dobânzi peste 4% pe an pentru depozitele pe 3 luni mai oferă şi Banca Feroviară (4,4%), TBI Bank (4,25%), Banca Românească (4,2%) şi Garanti Bank (4,1%).

O dobândă bună oferă şi Alpha Bank (4,46%), însă scadenţa este ceva mai lungă de 3 luni, la 16 săptămâni. Depozitul este scutit de comisioane de retragere sau administrare.

Te-ar mai putea interesa și
Două companii românești au câștigat contractele de realizare a studiilor de fezabilitate pentru construirea a șase pasaje pietonale în Ilfov
Două companii românești au câștigat contractele de realizare a studiilor de fezabilitate pentru construirea a șase ...
Companiile TQM Management S.R.L. şi Like Consulting S.R.L. au fost desemnate câştigătoare ale licitaţiilor pentru elaborarea Studiilor de Fezabilitate (SF) şi a Proiectelor pentru Autorizarea......
Magistrala 6 de metrou: A început execuția pereților mulați la viitoarele stații Expoziției și Aeroport Băneasa
Magistrala 6 de metrou: A început execuția pereților mulați la viitoarele stații Expoziției și Aeroport Băneasa
Metrorex a prezentat miercuri imagini cu execuția primelor segmente de pereți mulați la Magistrala 6, realizate la viitoarele ...
”Portretul domnişoarei Lieser”, de Gustav Klimt, a fost vândut la licitație pentru 30 de milioane de euro
”Portretul domnişoarei Lieser”, de Gustav Klimt, a fost vândut la licitație pentru 30 de milioane de euro
''Portretul domnişoarei Lieser'', de Gustav Klimt, tablou rămas neterminat din cauza morţii artistului austriac, a fost ...
Biden a promulgat legea care impune vânzarea TikTok către un investitor american. Șeful aplicației anunță că nu pleacă nicăieri
Biden a promulgat legea care impune vânzarea TikTok către un investitor american. Șeful aplicației anunță că nu pleacă ...
Președintele american Joe Biden a promulgat astăzi legislația privind acordarea de ajutoare către Ucraina, Israel și ...