CEZ a încheiat 2016 cu pierderi de 229 milioane lei în România

Grupul energetic ceh CEZ a înregistrat anul trecut pierderi de 229 milioane lei în România, după un rezultat negativ de 410 milioane lei în 2015, deşi şi-a măsit câştigurile operaţionale, în special ca urmare a amânării de către autorităţi a încasării certificatelor verzi, au anunţat marţi reprezentanţii grupului, scrie News.ro.
Economica.net - mar, 04 iul. 2017, 11:23
CEZ a încheiat 2016 cu pierderi de 229 milioane lei în România

CEZ a raportat pentru 2016 un profit înainte de deducerea dobânzilor, impozitelor, deprecierii şi amortizării (EBITDA) de 466,2 milioane lei în România, în creştere cu 8% faţă de nivelul din 2015, scrie scrie News.ro.

”Pierderile au fost cauzate de faptul că au scăzut provizioanele, dar şi ca urmare a amânării de către autorităţi a încasării certificatelor verzi, în valoare de 150 milioane lei”, a afirmat directorul financiar al CEZ România, Jan Dubsky, într-o conferinţă de presă.

Scăderea nivelul pierderilor s-a datorat activităţii de producţie de energie eoliană, potrivit companiei.

„Rezultatele financiare pozitive înregistrate anul trecut arată că investiţiile noastre în modernizarea reţelei şi creşterea eficienţei operaţionale au dat roade”, a spus preşedintele directoratului CEZ România, Martin Zmelik.

CEZ a produs în parcurile sale eoliene din România 1.159 GWh de energie electrică şi a distribuit, prin divizia de distribuţie, 6.381 GWh, în scădere cu 0,5% faţă de anul anterior.

”Ne dorim să ajungem între primii trei distribuitori de energie din România, din punctul de vedere al numărului de întreruperi cu electricitate”, a afirmat directorul de operaţiuni al CEZ România, Doina Vornicu.

Consumul de energie creşte în Bucureşti şi la nivelul ţării în general, însă Dobrogea – unde sunt parcurile eoliene – nu mai prezintă interes pentru investitorii străini.

”Consumul de energie a crescut în general. Anticipăm şi o dezvoltare economică, care nu poate avea loc în absenţa creşterii consumului de energie electrică”, a mai spus Vornicu.

Parcul eolian Fântânele a produs anul trecut 675 GWh, CEZ România fiind cel mai mare producător privat de energie regenerabilă din ţară.

Parcul eolian a obţinut 583.037 de certificate verzi prin sistemul de suport al investiţiilor în energie regenerabilă.

În acelaşi timp, parcul eolian Cogealac Grădina a produs un total de 484 GWh, obţinând 409.603 de certificate verzi prin sistemul de suport al investiţiilor în energie regenerabilă.

Hidrocentralele aflate în portofoliul CEZ au înregistrat o producţie brută de 77 GWh, în creştere cu 37 GWh faţă de 2015, ca urmare a modernizării procesului de producţie, dar şi pe fondul conditiilor meteorologice favorabile.

Altfel, CEZ România consideră că echipamentele tehnologice de ultimă generaţie şi procesele smart de care operatorul de distribuţie dispune au redus pierderile de energie în reţea, în comparaţie cu energia distribuită, ajungând în 2016 la 10,2%.

De asemenea, din 2016, CEZ Vânzare asigură serviciul de furnizare gaze naturale şi clienţilor casnici, alături de asigurări obligatorii de maşină şi locuinţă, mărindu-şi astfel portofoliul de produse cu oferte adaptate nevoilor clienţilor.

În 2016, cantitatea de energie electrică furnizată clienţilor finali a fost de 3.369 GWh, în scădere cu 2,9% faţă de 2015, pe fondul trendului general de reducere a consumului de energie, de la un an la altul. Cota de piaţă a CEZ Vânzare pe piata retail a fost de aproximativ 7,18% din consumul final.

CEZ îi prelungeşte cu doi ani contractul lui Martin Zmelik la conducerea diviziei din România

Conducerea Grupului ceh CEZ i-a prelungit cu doi ani contractul lui Martin Zmelik în funcţia de director executiv şi preşedinte al directoratului CEZ România, începând cu 1 iulie, scrie News.ro.

Zmelik conduce de aproape patru ani operaţiunile grupului în România, fiind implicat de peste şapte ani în activitatăţile operaţionale derulate în România.

Înainte de a veni în CEZ, Martin Zmelik a lucrat în domeniul financiar, IT şi management de proiect la Komercni Banka, controlată de Société Générale, şi la compania de asigurări Ceska Pojistovna.

 

Grupul CEZ are în România 1.800 de angajaţi şi a intrat pe piaţă în 2005, prin preluarea distribuţiei regionale de electricitate Electrica Oltenia, care furnizează energie electrică în şapte judeţe: Argeş, Dolj, Gorj, Mehedinţi, Olt, Vâlcea şi Teleorman.

La sfârşitul anului 2016, CEZ Vânzare furniza energie electrică pentru 1,41 milioane locuri de consum.

Principalii competitori ai CEZ în România sunt Electrica, Enel şi E.ON.

Te-ar mai putea interesa și
INS: Pensia medie lunară în România a ajuns la 2.113 lei, în 2023
INS: Pensia medie lunară în România a ajuns la 2.113 lei, în 2023
Pensia medie lunară a crescut cu 13,9%, în 2023, comparativ cu anul precedent, până la valoarea de 2.113 lei, a anunţat, vineri, Institutul Naţional de Statistică (INS)....
Grupul Agricover a ajuns la un profit net de 44,1 miloane de lei anul trecut și a decis să acorde dividende începând din acest an
Grupul Agricover a ajuns la un profit net de 44,1 miloane de lei anul trecut și a decis să acorde dividende începând ...
Agricover Holding, un grup de companii care activează în sectorul de agribusiness european, lider de piață în România, ...
Scotty The AI își face intrarea pe MEXC cu o creștere de preț de 33% (P)
Scotty The AI își face intrarea pe MEXC cu o creștere de preț de 33% (P)
La momentul redactării acestui articol, moneda meme nou apărută în spațiul crypto, Scotty the AI, a avut un debut surprinzător ...
Explozie la rafinăria Petromidia. Ce spun oficialii Rompetrol (KMG Internaţional)
Explozie la rafinăria Petromidia. Ce spun oficialii Rompetrol (KMG Internaţional)
O explozie a avut loc în această dimineață la Rafinăria Petromidia, cu degajări foarte mari de fum. Explozia nu a fost ...