CFA România: Analiştii văd dobânzi şi inflaţie în creştere, deprecierea leului şi a condiţiilor macroeconomice globale

Indicatorul de încredere macroeconomică al CFA România a atins în februarie minimul ultimelor 12 luni, cu o valoare de 55,5 puncte, în scădere cu 0,6 puncte faţă de ianuarie, pe fondul componentei de anticipaţii, analiştii aşteptându-se pentru următoarele 12 luni la creşterea dobânzilor, a inflaţiei, înrăutăţirea situaţiei macroeconomice globale şi la deprecierea leului în raport cu euro până la o valoare medie de 4,4817 lei/euro, potrivit News.ro.
Economica.net - Dum, 27 mart. 2016, 08:51
CFA România: Analiştii văd dobânzi şi inflaţie în creştere, deprecierea leului şi a condiţiilor macroeconomice globale

Indicatorul CFA România de încredere macroeconomică, lansat în 2011, cuantifică anticipaţiile analiştilor finaniari privind activitatea economică în România pentru un orizont de timp de un an.

Indicatorul ia valori între 0 (lipsa încrederii) şi 100 (încredere deplină în economia românească), fiind calculat pe baza a şase întrebări cu privire la condiţiile curente, referitoare la mediul de afaceri şi piaţa muncii, şi la anticipaţiile, pentru o perioadă de un an, pentru mediul de afaceri, piaţa muncii, evoluţia venitului personal şi a averii personale la nivel de economie.

Astfel, indicatorul condiţiilor curente a avut în februarie o valoare de 62 de puncte, în creştere cu 1,3 puncte, pe când cel al anticipaţiilor s-a redus cu 1,5 puncte, la 52,2 puncte, atingând minimul ultimelor 12 luni.

Cei mai mulţi dintre analişti văd condiţiile curente de business neutre, estimând că vor rămâne la fel în următoarele 12 luni. Aprecierile sunt similare şi în ceea ce priveşte piaţa muncii.

Totodată, se aşteaptă ca venitul personal să crească (45,3% dintre respondenţi ) sau să rămână stabil (41,5%), iar pentru averea personală, cu câştiguri din piaţa de capital sau din imobiliare, estimează o stagnare (44,4%) sau o depreciere (35,2%).

În ceea ce priveşte condiţiile macroeconomice globale, peste jumătate dintre participanţii la sondaj (55,6%) preconizează o înrăutăţire a situaţiei, iar 40,7% dintre aceştia spun că va fi normală în următorul an.

Pe lângă întrebările necesare pentru calculul indicatorului de încredere macroeconomică, sondajul evaluează şi anticipaţiile pentru rata inflaţiei, ratele de dobândă, cursul de schimb euro/leu, indicele bursier BET, condiţiile macroeconomice globale şi preţul petrolului.

Astfel, 71,7% dintre analişti se aşteaptă la o creştere a inflaţiei în următoarele 12 luni, aceasta putând atinge un maxim de 2,9% la finele anului.

De asemenea, aceştia estimează un avans al ratelor de dobândă în lei pe piaţa interbancară la trei luni (57,4%), al randamentelor obligaţiunilor pe cinci ani (68,5%), dar şi o scădere a indicelui bursier BET (45,3%).

Pentru evoluţia cursului de schimb euro/leu, 43,4% dintre respondenţi preconizează o depreciere a monedei naţionale, iar 41,5% spun că nu vor exista variaţii.

Pentru următoarele şase luni, analiştii estimează un minim de 4,4 lei/euro şi un maxim de 4,55 lei/euro, iar pe un orizont de un an, cursul ar putea fluctua între 4,35lei/euro şi 4,65lei/euro, ca extreme.

Sondajul este realizat în ultima săptămâna a fiecărei luni printre membrii CFA România.

CFA România este asociaţia profesioniştilor în investiţii din România, în mare parte deţinători ai titlului Chartered Financial Analyst, calificare administrată de CFA Institute (USA), organizaţia având peste 180 de membri.

Te-ar mai putea interesa și
APIA a făcut plăți către fermieri de aproape 124 de milioane de lei, în intervalul 24 – 26 aprilie
APIA a făcut plăți către fermieri de aproape 124 de milioane de lei, în intervalul 24 – 26 aprilie
Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) a efectuat plăţi pentru anul de cerere 2023 în suma totală de 123,99 de milioane de lei lei (24,93 de milioane de euro), în......
AMOFM: 240 de locuri de muncă în străinătate sunt disponibile prin rețeaua EURES
AMOFM: 240 de locuri de muncă în străinătate sunt disponibile prin rețeaua EURES
Angajatorii europeni oferă, prin intermediul EURES România, 240 de locuri de muncă, cu contract pe perioadă determinată ...
Marcel Boloș: Sistemul naţional e-Transport este creat pentru lupta împotriva diverselor forme de fraudă şi evaziune fiscală
Marcel Boloș: Sistemul naţional e-Transport este creat pentru lupta împotriva diverselor forme de fraudă şi evaziune ...
Sistemul naţional e-Transport este special creat pentru lupta împotriva diverselor forme de fraudă şi evaziune fiscală ...
18 instituții financiare au anunțat că vor să participe la schema de ajutor de stat IMM Plus. Fondul de garantare a fost suprasubscris cu peste 330%
18 instituții financiare au anunțat că vor să participe la schema de ajutor de stat IMM Plus. Fondul de garantare a fost ...
Fondul Naţional de Garantare a Creditelor pentru Întreprinderile Mici şi Mijlocii (FNGCIMM SA-IFN) a anunțat astăzi ...