Şoseaua nouă pe care nu încap TIR-urile. CFR dă vina pe autorităţile locale pentru eşecul pasajului de la Curtici

Autorităţile arădene refuză să dea drumul la circulaţie pe noul pasaj de peste calea ferată de la Curtici, după ce, în urma testului realizat marţi de CFR, traficul s-a blocat total în momentul în care două TIR-uri s-au aflat pe pasaj, unul la urcare, celălalt la coborâre. Compania de cale ferată spune că de vină pentru această situaţie sunt chiar autorităţile locale, care nu şi-au respectat promisiunile de a executa lucrări adiacente.
Economica.net - joi, 14 iul. 2016, 09:57
Şoseaua nouă pe care nu încap TIR-urile. CFR dă vina pe autorităţile locale pentru eşecul pasajului de la Curtici

Pasajul peste calea ferată de la Curtici, finalizat încă din toamna anului trecut în urma unor investiţii de 33 de milioane de lei, a fost testat marţi după-amiază. Concluzia a fost că traficul se desfăşoară cu dificultate pentru că intrările pe pasaj sunt prea înguste, iar TIR-urile şi vehiculele de mare tonaj nu au spaţiu de viraj.

Pasajul rutier din Curtici a fost construit în apropierea Gării Curtici, în cadrul proiectului de reabilitare a căii ferate Frontieră Ungaria – Curtici – Arad – Simeria. Acesta are rolul de a înlocui trecerea de la nivel aflată la intrarea în Curtici dinspre Arad, pentru ca trenurile să poată circula cu viteze de până la 160 de kilometri la oră, conform proiectului de reabilitare a căii ferate.

Construcţia a fost finalizată în toamna anului trecut, când a fost deschisă traficului doar câteva zile, pentru că s-a constatat că TIR-urile şi utilajele agricole nu pot intra pe pasaj pentru că nu au suficient spaţiu de viraj la niciunul dintre cele două capete.

În primăvară, lucrările au fost reluate, pentru lărgirea intrărilor, iar pasajul ar fi trebuit să fie inaugurat în 15 aprilie, dar autorităţile din Curtici s-au tot opus închiderii vechii treceri la nivel cu linia ferată, spunând că pasajul este greşit proiectat şi se vor produce blocaje la ambele capete. Chiar dacă lărgirea intrărilor s-a făcut de câteva luni, spaţiul de viraj a rămas insuficient, pentru că tot ce au făcut muncitorii a fost să mute puţin parapeţii, având în vedere că terenurile din vecinătate sunt private şi ar fi necesară expropierea pentru realizarea unor lucrări mai ample.

Pe de altă parte, Compania Naţională de Căi Ferate CFR SA informează că amplasamentul pentru execuţia pasajului rutier de la Curtici a fost stabilit de comun acord cu autorităţile locale şi judetene care erau în funcţie la data elaborării proiectului tehnic. În stabilirea acestui amplasament s-a ţinut cont atât de posibilităţile reale de racordare a pasajului cu străzile oraşului Curtici, cât şi de intenţiile de sistematizare a zonei, prezentate la acea dată de reprezentanţii administraţiei locale şi judeţene. Pentru execuţia acestui pasaj au fost respectate toate etapele legale – consultări publice cu autorităţile locale, avize şi autorizaţii de construcţie.

Astfel, potrivit acestor intenţii, Primăria Curtici urma să execute o retrasare a străzii de conexiune pentru a asigura un acces direct în oraş, iar Consiliul Judeţean urma să realizeze o sistematizare a DJ 792C pentru a lărgi accesul spre pasaj, ambele lucrări urmând a fi executate în timpul derulării proiectului, din sursele de finanţare alocate în acest sens prin bugetele acestor instituţi (Primăria Curtici şi Consiliul Judeţean Arad).

„Constructia pasajului a început în anul 2012, iar până la finalizarea lucrărilor în anul 2015, nu au fost prevăzute şi executate nici un fel de lucrări de către cele două entităţi, din motive care nu ţin de voinţa CFR SA, iar în aceste condiţii pasajul rutier a fost racordat la drumurile existente”, au explicat reprezentanţii CFR.

Potrivit lor, condiţiile tehnice de proiectare a pasajului rutier au fost raportate la condiţiile tehnice ale categoriei drumului pe care se face legătura (respectiv de drum judetean şi stradă cu 2 benzi).

„În mod real apar anumite restricţii de circulaţie pe aceste categorii de drumuri în orice alta zonă a drumului/străzii care presupune circulaţia simultană în curbă de 90˚a 2 tiruri de mari dimensiuni sau a utilajelor agricole agabaritice, iar aceste restricţii nu au legătura cu construcţia propriu-zisă a pasajului”, au adăugat reprezentanţii CFR.

În dorinţa de a rezolva problemele reale de trecere a căii ferate şi pentru a facilita accesul locuitorilor oraşului Curtici, care nu deţin tiruri sau utilaje agricole agabaritice (combine, tractoare de mari dimensiuni etc) CFR SA a propus efectuarea unor verificări reale de trafic, în prezenţa unei comisii mixte (reprezentanţi CFR SA, Consiliul Judeţean, Consiliul Local, Poliţia rutieră etc).

CFR consideră că rezultatele au confirmat cu succes că traficul rutier se poate desfăşura în condiţii normale, iar cetăţenii oraşului Curtici pot beneficia de această lucrare care îi va scuti pe viitor de lungile şi desele perioade de aşteptare la bariera de la trecerea la nivel cu calea ferată, amplasată în imediata apropiere a pasajului rutier nou-construit. În acelasi timp este menţinută şi trecerea la nivel existentă care permite cirulaţia vehiculelor de mari dimensiuni şi care de asemenea este conectată la o stradă care trece prin centrul oraşului.

Potrivit CFR, cu ocazia acestor verificări a fost consemnată o singură problemă, şi anume încadrarea simultană a 2 tiruri de mari dimensiuni la urcarea/coborarea pe pasaj dinspre DJ 792C. Pentru rezolvarea acestei probleme, în perioada imediat următoare CFR SA împreună cu specialiştii de la Consiliul Judeţean vor veni cu o soluţie, potrivit reprezentanţilor companiei de cale ferată.

„CFR SA sprijină iniţiativa primarului din Curtici de a realiza un studiu de siguranţă pentru preluarea traficului din zona pasajului, considerând ca acest demers va fi baza de plecare în acţiunea de sistematizare a străzilor din oraş şi a drumului judetean DJ 792C, lucrări care vor fi derulate de autorităţile deţinătoare. Dupa cum se stie CFR SA este administratorul infrastructurii feroviare publice şi nu are în obiectul de activitate modernizarea sau sistematizarea drumurilor publice aflate în administrarea autorităţilor locale, iar în cadrul tuturor proiectelor derulate sunt prevăzute strict doar lucrări de conectare a trecerilor la nivel sau a pasajelor nou-construite cu drumurile existente”, au mai spus reprezentanţii CFR.

În opinia lor, toate aceste inconveniente puteau fi evitate dacă şi reprezentantii autorităţilor locale îşi respectau angajamentele asumate cu ocazia demarării proiectului.

Pasajul rutier Curtici este o investiţie nouă, asumată de CFR SA şi inclusă în proiectul de reabilitare a tronsonului feroviar Frontieră-Curtici-Arad-km 614. Scopul acestui pasaj este acela de a asigura traversarea căii ferate şi o mai bună conexiune a cetăţenilor oraşului Curtici cu celelalte localităţi din zona, prin intermediul DJ 792C. Valoarea lucrărilor executate pentru acest pasaj este de 33.029.497 lei fără TVA.

Foto: arq.ro

Te-ar mai putea interesa și
Polonia va investi peste 2 miliarde de euro pentru securizarea și întărirea frontierei sale estice
Polonia va investi peste 2 miliarde de euro pentru securizarea și întărirea frontierei sale estice
Polonia va investi peste 2 miliarde de euro în securizarea şi întărirea frontierei sale estice, care este de asemenea frontiera Uniunii Europene în faţa unor potenţiali duşmani, a declarat......
Emmanuel Macron recomandă orașul bulgar Varna printre destinațiile turistice de top
Emmanuel Macron recomandă orașul bulgar Varna printre destinațiile turistice de top
Oraşul bulgar Varna (de la Marea Neagră) se numără printre destinaţiile europene de top pe care preşedintele francez ...
Angajații din Cultură ies în stradă astăzi și vor protesta în fața Ministerului Culturii și a Guvernului chiar în ziua în care este organizată „Noaptea Muzeelor”
Angajații din Cultură ies în stradă astăzi și vor protesta în fața Ministerului Culturii și a Guvernului chiar în ...
Federația Națională a Sindicatelor din Cultură și Mass-Media „CulturMedia” – CNS Cartel ALFA a anunțat că va ...
Update: Un elicopter militar a fost trimis în căutarea marinarilor dispăruți. O navă s-a scufundat în Marea Neagră, în apropiere de Sfântu Gheorghe. Opt marinari au fost salvați și trei sunt dați dispăruți
Update: Un elicopter militar a fost trimis în căutarea marinarilor dispăruți. O navă s-a scufundat în Marea Neagră, ...
Update: Un elicopter IAR 330 Puma al Forţelor Aeriene Române execută o misiune de căutare pe mare a posibililor supravieţuitori, ...