Chiţoiu îşi asigură retragerea de la Finanţe: O şpagă legală paşte toate firmele din România

Un proiect de ordonanţă pus acum pe site-ul Ministerului Finanţelor reia o temă preferată de actualul ministru al Finanţelor Publice - obligativitatea semnăturii unui consultant fiscal pe declaraţiile depuse la Fisc. O semnătură care ar scoate bani din bilanţurile tuturor firmelor din România. Consultantul fiscal este un funcţionar inventat chiar de Daniel Chiţoiu, pe vremea când era doar şef al ANAF. Breasla a fost scoasă din hârtie şi pusă în subordinea actualului ministru. În fapt, arată ca o afacere personală a lui Chiţoiu pentru asigurarea unei retrageri liniştite şi profitabile din guvern. A încercat-o în 2007, dar nu i-a ieşit. Acum, din poziţia de putere a ministrului Finanţelor, o încearcă din nou.
Ionut Tudorica - mar, 28 ian. 2014, 22:03
Chiţoiu îşi asigură retragerea de la Finanţe: O şpagă legală paşte toate firmele din România

Potrivit unui proiect de Ordonanţă de pe site-ul Finanţelor, contribuabilii pot opta pentru certificarea declaraţiilor fiscale, anterior depunerii acestora la organul fiscal, de către un consultant fiscal care e membru activ în Registrul consultanţilor fiscali.

Particula „poate” lasă loc de interpretări, însă, când vine vorba de declaraţiile rectificative, devine obligaţie. Astfel, ordonanţa spune că declaraţiile fiscale rectificative prin care firmele, (atenţie!) cu excepţia instituţiilor şi autorităţilor publice, corectează creanţa aferentă unei anumite perioade se depun la organul fiscal după certificarea lor de către un consultant fiscal. Semnătura consultantului e obligatorie dacă prin corectare rezultă o diferenţă, în plus sau în minus, de peste 10% faţă de fiecare tip de creanţă fiscală declarată în prima declaraţie depusă, dar nu mai puţin de 10.000 lei, indiferent de numărul declaraţiilor rectificative, arată actul.

Proiectul mai spune că organul fiscal poate primi şi înregistra declaraţiile fiscale rectificative chiar dacă acestea nu sunt certificate de consultantul fiscal. Dar acestea se sancţionează cu o penalitate de 2% din diferenţa rezultată în urma corectării şi nu mai puţin de 200 lei.

Acum vine o parte de-a dreptul hilară. Dacă nu-ţi convine sancţiunea, organul fiscului ţi-o poate anula dacă te hotărăşti că totuşi ar fi bine să treci pe la consultantul fiscal. „Penalitatea se anulează de organul fiscal dacă certificarea se efectuează ulterior depunerii declaraţiei fiscale”, spune textul care vrea să devină lege. Proiectul de Ordonanţă îl găsiţi în galeria ataşată articolului.

Planul lui Chiţoiu – o taxă de şmecher

În 2007, Dainel Chiţoiu, atunci preşedintele ANAF, şi-a făcut o aşa-numită Cameră a Consultanţilor Fiscali ( al cărei site dă azi mesaje de malware, dar intraţi cu încredere) în fruntea căreia s-a pus preşedinte, avându-l adjunct pe actualul ei preşedinte Toni Teau. În ea s-au strâns înalţi şi mai mici oficiali din Finanţele din toată ţara. Toate bune şi frumoase până când Chiţoiu a încercat să modifice Codul de procedură fiscală, singura lege la care avea acces ca şef ANAF, prin introducerea obligativităţii semnăturii unui consultant fiscal, păstorit de el însuşi, pe declaraţia anuală de profit – Formular 101. 

Această semnătură presupunea, cum ar presupune şi astăzi dacă proiectul de ordonanţă va fi aprobat, un onorariu pe care l-ar fi încasat consultantul fiscal. El nu trebuie nici măcar să citeasca documentele justificative pentru că nu este supus niciunei sancţiuni legale în cazul în care semnează o declaraţie fiscală greşită sau falsă, după caz. Aşadar semnătura lui e de ajuns pentru bani şi nici nu răspunde dacă e ceva în neregulă. 

500.000 de firme vor alerga cu banii în mână după un consultant 

Preţul unei semnături  e greu de stabilit acum, dar n-ar fi deloc mic având în vedere că membrii Camerei lui Chiţoiu sunt puţini (4.000 sunt înscrişi în Registrul Consultanţilor), iar firme care depun Formularul 101, vreo 500.000. O afacere cu clienţi berechet, captivi, asigurată de lege. O taxă legală de protecţie sau, un fel de şpagă legală.

Când această afacere a actualului ministru a ajuns publică în 2007, Citiţi aici şi AICIministrul Finanţelor de-atunci, şi superiorul lui Chiţoiu în PNL, Varujan Vosganian, i-a cerut să elimine imediat chestiunea cu consultanţii fiscali din Codul de procedură fiscală. Lucru care s-a şi întâmplat.

Însă, pe semne, Daniel Chiţoiu, ajuns astăzi ministru de Finanţe, nu şi-a uitat vechiul vis de bătrâneţe liniştită, pe care, fără doar şi poate, o astfel de afacere i l-ar oferi. Săptămâna aceasta, din poziţia privilegiată pe care o are în guvern, Chiţoiu şi-a repus visul pe tapet.

Daniel Chiţoiu este consultant fiscal, şi a fost şeful camerei create de el însuşi până a devenit ministru.

 

Te-ar mai putea interesa și
Statele Unite și Regatul Unit anchetează o posibilă încălcare foarte gravă a sancțiunilor impuse Rusiei prin intermediul tranzacțiilor cu monede cripto
Statele Unite și Regatul Unit anchetează o posibilă încălcare foarte gravă a sancțiunilor impuse Rusiei prin intermediul ...
Statele Unite şi Regatul Unit investighează tranzacţii cu criptomonede în valoare de circa 20 de miliarde de dolari care au fost efectuate printr-un instrument de schimb virtual stabilit în......
Crescătorii de păsări acuză ANPC că pune în pericol sectorul avicol românesc și cer instituției să arate același interes și față de carnea de pui importată
Crescătorii de păsări acuză ANPC că pune în pericol sectorul avicol românesc și cer instituției să arate același ...
Sectorul avicol românesc este în pericol, în urma controalelor repetate ale Autorităţii Naţionale pentru Protecţia ...
Xiaomi a început vânzarea primelor sale mașini electrice. Modelul de bază SU7 costă 29.900 de dolari
Xiaomi a început vânzarea primelor sale mașini electrice. Modelul de bază SU7 costă 29.900 de dolari
Producătorul chinez de smartphone Xiaomi Corp. a început joi să comercializeze primul său automobil electric, pariind ...
Ford plănuiește să producă un nou model de SUV la uzina sa din valencia
Ford plănuiește să producă un nou model de SUV la uzina sa din valencia
Constructorul auto american Ford a anunţat joi că analizează posibilitatea de a produce un nou automobil de teren (SUV) ...