Cifra de afaceri din comerţul angro a crescut, la opt luni, cu 9,2%

Cifra de afaceri din comerţul cu ridicata (cu excepţia comerţului cu autovehicule şi motociclete) a crescut în primele opt luni din 2018, în termeni nominali, atât ca serie brută cu 9,2% cât şi ca serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate cu 8,8%, faţă de perioada similară a anului 2017, potrivit datelor publicate vineri de Institutul Naţional de Statistică (INS).
Economica.net - vin, 12 oct. 2018, 07:34
Cifra de afaceri din comerţul angro a crescut, la opt luni, cu 9,2%

Ca serie brută, în termeni nominali, majorarea s-a datorat creşterii comerţului cu ridicata al produselor agricole brute şi al animalelor vii (+15,2%), comerţului cu ridicata specializat al altor produse (+12,7%), activităţilor de intermediere în comerţul cu ridicata (+12,7%), comerţului cu ridicata al altor maşini, echipamente şi furnituri (+9,9%), comerţului cu ridicata al bunurilor de consum, altele decât cele alimentare (+9,4%), comerţului cu ridicata nespecializat (+7,7%), comerţului cu ridicata al echipamentului informatic şi de telecomunicaţii (+4,6%) şi comerţului cu ridicata al produselor alimentare, al băuturilor şi al tutunului (+4,1%).

Ca serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, în termeni nominali, majorarea cu 8,8% s-a datorat creşterii comerţului cu ridicata al produselor agricole brute şi al animalelor vii (+22%), comerţului cu ridicata specializat al altor produse (+13,6%), comerţului cu ridicata al altor maşini, echipamente şi furnituri (+11,5%), comerţului cu ridicata al bunurilor de consum, altele decât cele alimentare (+9,7%), comerţului cu ridicata nespecializat (+9,6%), activităţilor de intermediere în comerţul cu ridicata (+9,6%), comerţului cu ridicata al echipamentului informatic şi de telecomunicaţii (+5,6%) şi comerţului cu ridicata al produselor alimentare, al băuturilor şi al tutunului (+4,1%).

Cifra de afaceri din comerţul cu ridicata, serie brută, în luna august 2018, comparativ cu luna august 2017, în termeni nominali, a înregistrat o creştere cu 6,7% ca urmare a creşterii activităţilor de intermediere în comerţul cu ridicata (+20,6%), comerţului cu ridicata al altor maşini, echipamente şi furnituri (+14,2%), comerţului cu ridicata specializat al altor produse (+10,9%), comerţului cu ridicata al bunurilor de consum, altele decât cele alimentare (+7,3%), comerţului cu ridicata al echipamentului informatic şi de telecomunicaţii (+5,6%), comerţului cu ridicata al produselor alimentare, al băuturilor şi al tutunului (+4,6%) şi comerţului cu ridicata nespecializat (+1,3%). Comerţul cu ridicata al produselor agricole brute şi al animalelor vii a scăzut cu 0,4%.

Ca serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, în luna august 2018, comparativ cu luna august 2017, în termeni nominali, afacerile s-au majorat pe ansamblu cu 7%, ca urmare a creşterii activităţilor de intermediere în comerţul cu ridicata (+17,3%), comerţului cu ridicata al altor maşini, echipamente şi furnituri (+13,8%), comerţului cu ridicata specializat al altor produse (+10,9%), comerţului cu ridicata al bunurilor de consum, altele decât cele alimentare (+7,3%), comerţului cu ridicata al echipamentului informatic şi de telecomunicaţii (+6%), comerţului cu ridicata al produselor alimentare, al băuturilor şi al tutunului (+5%), comerţului cu ridicata nespecializat (+3,0%) şi comerţului cu ridicata al produselor agricole brute şi al animalelor vii (+2%).

Cifra de afaceri din comerţul cu ridicata, serie brută, în luna august 2018, comparativ cu luna precedentă, în termeni nominali, s-a majorat pe ansamblu cu 4,5%, datorită creşterii comerţului cu ridicata al produselor alimentare, al băuturilor şi al tutunului (+8,6%), activităţilor de intermediere în comerţul cu ridicata (+6,9%), comerţului cu ridicata al produselor agricole brute şi al animalelor vii (+4,0%), comerţului cu ridicata al echipamentului informatic şi de telecomunicaţii (+4%) comerţului cu ridicata specializat al altor produse (+3,9%), comerţului cu ridicata al bunurilor de consum, altele decât cele alimentare (+3,3%) şi comerţului cu ridicata al altor maşini, echipamente şi furnituri (+2,4%). Comerţul cu ridicata nespecializat a scăzut cu 2,1%.

Ca serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, în august 2018, comparativ cu luna precedentă, în termeni nominali, afacerile s-au majorat pe ansamblu cu 0,7%, datorită creşterii comerţului cu ridicata al altor maşini, echipamente şi furnituri (+3,1%), activităţilor de intermediere în comerţul cu ridicata (+3,0%), comerţului cu ridicata al produselor alimentare, al băuturilor şi al tutunului (+2,8%), comerţului cu ridicata al bunurilor de consum, altele decât cele alimentare (+0,7%) şi comerţului cu ridicata al produselor agricole brute şi al animalelor vii (+0,4%).

Scăderi au înregistrat comerţul cu ridicata nespecializat (-3,3%), comerţul cu ridicata al echipamentului informatic şi de telecomunicaţii (-0,9%) şi comerţul cu ridicata specializat al altor produse (-0,1%).

Te-ar mai putea interesa și
Guvernul de la Budapesta anunţă o vizită în Ungaria a preşedintelui chinez Xi Jinping
Guvernul de la Budapesta anunţă o vizită în Ungaria a preşedintelui chinez Xi Jinping
Preşedintele Chinei, Xi Jinping, va face luna viitoare o vizită în Ungaria, a anunţat joi Gergely Gulyas, şeful de cabinet al premierului ungar Viktor Orban, citat de Reuters....
Primul tren Metropolis a sosit în Depoul Berceni al Metrorex. Are camere de supraveghere și folie anti-grafitti
Primul tren Metropolis a sosit în Depoul Berceni al Metrorex. Are camere de supraveghere și folie anti-grafitti
Metrorex anunță că joi, 25 aprilie 2024, la ora 1:30, noul tren Metropolis produs de Alstom Transport SA a sosit la Depoul ...
Risc sau știință? Istoria se repetă: EDS, client vechi al Hidroelectrica și unul dintre câștigătorii crizei energetice, a fost singurul cumpărător al energiei hidro puse pe piață cu livrare în 2025
Risc sau știință? Istoria se repetă: EDS, client vechi al Hidroelectrica și unul dintre câștigătorii crizei energetice, ...
EDS, trader și furnzior de energie și compania care și în trecut a mizat pe creșterea prețului la energie în viitor ...
Electroputere VFU Paşcani a finalizat revizia capitală la 17 „Săgeţi Albastre” din cele 50 contractate cu CFR Călători
Electroputere VFU Paşcani a finalizat revizia capitală la 17 „Săgeţi Albastre” din cele 50 contractate cu ...
Electroputere VFU Paşcani a finalizat reparaţia capitală de tip R9 la cel de-al 17-lea automotor Siemens Desiro SR20D, ...