„Cifrele înseamnă oameni”: peste 1.100 dintre salariaţii Volksbank şi Millennium Bank NU au fost preluaţi de BT şi OTP Bank

962 dintre angajaţii Volksbank Romania nu au fost preluaţi de Banca Transilvania, cu care VBRO a fuzionat anul trecut. OTP Bank România nu a angajat 212 dintre salariaţii subsidiarei din România a băncii portugheze Millennium Bank pe care a cumpărat-o în 2015, rezultă din calculele ECONOMICA.NET, bazate pe informaţiile pe care ni le-a comunicat Inspecţia Muncii.  
Cristina Şomănescu - Dum, 24 ian. 2016, 22:00

Peste 960 dintre salariaţii Volksbank nu au fost preluaţi de Banca Transilvania în urma fuziunii din 2015

La 1 ianuarie 2016, Banca Transilvania avea pe statele de plată 7.495 de salariaţi cu contracte individuale de muncă, cu 667 în plus faţă de aceeaşi perioadă a anului 2015, au spus pentru Economica.net oficialii Inspecţiei Muncii.

400 dintre cei 667 de oameni angajaţi cu contracte individuale de muncă, în cursul anului 2015, de Banca Transilvania au fost preluaţi de la Volksbank, cu care BT a fuzionat prin absorbţie.

  • Vă amintim că la data de 4 ianuarie 2016, la opt luni de la începerea fuziunii cu Volksbank Romania (VBRO), Banca Transilvania anunţa încheierea cu succes a integrării Volksbank în structura BT, precum şi preluarea a 400 dintre angajaţii VBRO.

Din calculele ECONOMICA.NET, bazate pe informaţiile pe care ni le-a comunicat Inspecţia Muncii, 962 dintre salariaţii VBRO nu au fost integraţi în structura Băncii Transilvania. BT nu ne-a răspuns ce s-a întâmplat cu salariaţii VBRO la care a renunţat.

De altfel, BT a evitat elegant avansarea ponderii numărului de salariaţi ai VBRO preluaţi în urma fuziunii, în numărul total de angajaţi ai Volksbank. În comunicatul de presă trimis pe 4 ianuarie 2016, BT anunţa ponderea numărului de salariaţi ai VBRO, dar în numărul total al salariaţilor săi şi nu ai Volksbank: ”cifrele înseamnă oameni: aproximativ 10% dintre clienţii BT şi circa 6% dintre angajaţi sunt de la Volksbank”.

Precizăm ca 1 ianuarie 2016, Volksbank Romania mai avea 9 salariaţi cu contracte de muncă în Registrul de Evidenţă a Salariaţilor în format electronic (Revisal). În urmă cu exact cu an, Volksbank Romania avea pe statele de plată 1371 angajaţi cu contracte individuale de muncă, au comunicat oficialii Inspecţiei Muncii pentru ECONOMICA.NET.

Oficialii Băncii Transilvania nu au răspuns întrebărilor publicaţiei noastre despre acest subiect. Concret, nu ne-au spus ce s-a întâmplat cu angajaţii Volksbank pe care BT nu i-a preluat în urma fuziunii; în funcţie de ce criterii BT a decis pe care dintre angajaţii Volksbank îi preia şi pe care nu? Care dintre aceste criterii au cântărit cel mai mult în decizia de a-i prelua? Singurul comentariu pe care l-au făcut pentru noi, despre acest subiect sensibil este: „Informaţii despre fuziunea dintre Banca Transilvania şi Volksbank Romania au fost făcute publice in 4 ianuarie a.c., iar detaliile financiare le vom pune la dispoziţie odată cu publicarea rezultatelor BT 2015, în februarie a.c.”, ne-au spus oficialii Băncii Transilvania.

212 dintre salariaţii Millennium Bank România nu au fost preluaţi de OTP Bank România, în urma fuziunii din 2015

Pe 2 noiembrie 2015 s-a încheiat fuziunea dintre OTP Bank România şi Millennium Bank România, demarată în luna ianuarie a aceluiaşi an.

La 1 ianuarie 2016, OTP Bank România avea 1.228 salariaţi cu contracte individuale de muncă, efectivul lor crescând cu 272 de angajaţi faţă de aceeaşi perioadă a anului 2015, rezultă din datele pe care ni le-a transmis Inspecţia Muncii.

Dacă plecăm de la asumpţia (optimistă) că toţi cei 272 de oameni care figurează în plus pe statele de plată ale OTP Bank, la 1 ianuarie 2016, au fost preluaţi de la Banca Millennium România, aflăm că mai rămân 212 salariaţi ai subsidiarei din România a băncii portugheze care nu au fost integraţi în structura OTP Bank România.

În comunicarea sa oficială pe marginea fuziunii, OTP Bank România nu a făcut nicio menţiune explicită despre acest subiect. Fuziunea, spune banca, s-a centrat pe „asigurarea unei tranziţii line pentru clienţi (n. red. ai Băncii Millennium). În comunicatul dat publicităţii înainte de finalizarea preluării, OTP Bank spune: „pe parcursul întregului proces, prioritatea OTP Bank Romȃnia a constat în asigurarea unei tranziţii line pentru clienţi” (îngroşarea aparţine băncii).

Singura precizare referitoare la repercusiunile fuziunii asupra angajaţilor Băncii Millennium e foarte evazivă: „Ca urmare a integrării, OTP Bank România şi-a extins echipa la aproape 1.300 de specialişti, în creştere cu 32% faţă de numărul de angajaţi ai băncii din perioada anterioară achiziţei”, anunţa OTP Bank pe 29 octombrie 2015, în comunicatul de presă referitor la finalizarea procesului de integrare al băncii portugheze.

Peste 43% dintre angajaţii Băncii Millennium România nu au fost preluaţi de OTP Bank România

Mai precis, vorbim despre 212 de salariaţi ai băncii portugheze care nu au fost integraţi în structura OTP Bank România, în urma fuziunii încheiate în noiembrie 2015. Calculele noastre sunt valide doar în ipoteza în care toţi cei 272 de oameni angajaţi de OTP Bank România în cursul anului trecut provin de la Millennium Bank România.

Concret, la 1 ianuarie 2016, Millennium Bank România mai avea 3 salariaţi, în vreme ce în perioada similară a anului 2015 număra 487 de angajaţi înregistraţi în Revisal, ne-au comunicat oficialii Inspecţiei Muncii.

Oficialii OTP Bank România nu au răspuns întrebărilor ECONOMICA.NET referitoare la numărul angajaţilor Băncii Millennium preluaţi în urma fuziunii, şi nici nu ne-au explicat ce s-a întâmplat cu salariaţii subsidiarei locale a băncii portugheze, pe care nu i-a preluat. „Aşa cum am promis la începutul procesului de integrare, am creat o echipă comună şi, în momentul de faţă, colegi din Banca Millennium fac parte din echipa OTP Bank aproape la toate nivelurile, atât în sediile centrale, cât şi în sucursale”, ne-au declarat reprezentanţii OTP Bank România. Acesta a fost singurul comentariu făcut de OTP Bank România pentru publicaţia noastră, pe marginea acestui subiect.

Precizări: informaţiile privind numărul salariaţilor băncilor antemenţionate sunt cuprinse în Registrul de Evidenţă a Salariaţilor în format electronic care conţine datele transmise de angajatori, pe baza contractelor individuale de muncă încheiate.

Te-ar mai putea interesa și
Bulgaria va folosi avioanele de vânătoare MiG-29, de producție sovietică, până în 2028
Bulgaria va folosi avioanele de vânătoare MiG-29, de producție sovietică, până în 2028
Bulgaria nu va opri de la zbor avioanele MiG-29 până în 2028, a afirmat vineri ministrul interimar al Apărării, Atanas Zaprianov, relatează agenția bulgară de presă BTA, citată de Agerpres....
Statele NATO au ajuns la un acord pentru trimiterea de sisteme de apărare aeriană suplimentare în Ucraina, inclusiv de rachete Patriot
Statele NATO au ajuns la un acord pentru trimiterea de sisteme de apărare aeriană suplimentare în Ucraina, inclusiv de ...
Statele membre NATO au ajuns la un acord cu privire la trimiterea de sisteme de apărare antiaeriană suplimentare în Ucraina, ...
Lavrov: Rusia nu va accepta un armistițiu cu Ucraina în timpul unor posibile negocieri de pace
Lavrov: Rusia nu va accepta un armistițiu cu Ucraina în timpul unor posibile negocieri de pace
Ministrul rus de Externe Serghei Lavrov a declarat vineri că Moscova nu va accepta un armistiţiu cu Ucraina nici măcar ...
Nissan își înrăutățește prognoza privind profitul în urma scăderii vânzărilor
Nissan își înrăutățește prognoza privind profitul în urma scăderii vânzărilor
Nissan Motor, al treilea mare producător auto nipon, a redus cu 14,5% estimarea privind profitul anual, citând vânzările ...