Cinci bănci amendate de BNR în 2017. Cele mai grave încălcări legislative – Credit Europe şi Bancpost

Din august până în decembrie, încă trei bănci au fost amendate de către BNR. Credit Europe se pare că va deveni campioană la practici neloiale faţă de clienţi sau parteneri, ea fiind instituţia de credit cu cele mai multe încălcări ale regulamentelor bancare şi care, alături de Bancpost, a plătit cele mai mari amenzi din sistem în acest an. Celelalte bănci care au primit avertisment scris de la BNR sunt Garanti Bank şi Procredit.
Gabriela Ţinteanu - joi, 14 dec. 2017, 21:59
Cinci bănci amendate de BNR în 2017. Cele mai grave încălcări legislative – Credit Europe şi Bancpost

Garanti Bank a primit avertisment scris din partea prim viceguvernatorului BNR pentru „nerespectarea prevederilor din Ordinul Prim-viceguvernatorului Băncii Naţionale a României nr.33/14.06.2016 privind dispunerea unor măsuri, prin nerealizarea Planului de măsuri, respectiv neimplementarea unui model de clasificare în funcție de tipul de produs/clientelă, ca parte a procesului de selecție, evaluare, monitorizare a riscului de credit.”. Se pare că formula de creditare a Garanti Bank trebuie să sufere unele modificări.

ProCredit Bank a primit avertisment scris pentru încălcări ale art.101 din O.U.G. nr.99/2006 din Regulamentul BNR nr.6/2008 privind începerea activității și modificările în situația instituțiilor de credit, persoane juridice române, și a sucursalelor din România ale instituțiilor de credit din state terțe, având în vedere efectuarea de către ProCredit Bank S.A. România de servicii pentru ProCredit Bank A.G. Germania, fără a fi autorizată să desfășoare astfel de operațiuni, conform obiectului de activitate aprobat de BNR.

Cele mai mari şi mai multe nereguli au fost descoperite la Credit Europe Bank, care a fost amendată cu 20.000 de lei pentru lipsa unei politici privind selectarea, monitorizarea şi planificarea succedării membrilor Consiliului de administrație, aspect care nu asigură respectarea prevederilor art.15 alin.4 din Regulamentul Băncii Naționale a României nr.5/2013 privind cerințe prudențiale pentru instituțiile de credit, cu modificările şi completările ulterioare.

Alte aspect legale încălcate de Credit Europe Bank se referă la neefectuarea de către Comitetul de administrare a riscurilor, a verificării modului în care la acordarea remunerației variabile acordate personalului identificat au fost luate în considerare riscurile, capitalul, lichiditatea, precum şi probabilitatea şi calendarul profiturilor; neimplicarea personalului funcțiilor de control în elaborarea politicilor de remunerare și a propunerilor de bonusare ale angajaților; neevaluarea, în cadrul procesului intern de evaluare a adecvării capitalului la riscuri, a riscurilor rezultate din subestimarea riscului operaţional în contextul utilizării abordării de bază; subestimarea pentru pierderea în caz de nerambursare în condiţii de criză; a riscurilor generate de activitatea de creditare în valută a debitorilor expuşi la riscul valutar (ex: expuneri semnificative în EUR, CHF); neefectuarea testărilor aferente Planului de continuitate a afacerii din anul 2014, pentru a se asigura capacitatea de funcţionare în mod continuu şi pentru a limita pierderile în cazul unei întreruperi severe a activităţii, prin aceasta banca fiind expusă la riscul de a nu funcţiona la parametri optimi şi de a nu furniza servicii de calitate în cazul producerii unui eveniment major; neasigurarea de către instituţia de credit a existenţei unui cadru adecvat de administrare a riscului de credit, care să asigure identificarea, măsurarea sau evaluarea, monitorizarea, diminuarea şi raportarea riscului aferent activităţilor desfăşurate, etc.

Celelalte două bănci amendate în prima parte a anului 2017 au fost Patria Bank cu avertisment scris şi Bancpost cu amendă de 25.000 de lei pentru încălcarea condiţiilor de adecvare a capitalului băncii.

Te-ar mai putea interesa și
Pentru a avea pace, Europa trebuie să se pregătească de război, declară preşedintele Consiliului European
Pentru a avea pace, Europa trebuie să se pregătească de război, declară preşedintele Consiliului European
Europa trebuie să-şi consolideze capacităţile de apărare şi să treacă la o abordare de tipul "economie de război" ca răspuns la ameninţarea reprezentată de Rusia, a declarat luni......
Premierul Armeniei: Zonele disputate trebuie returnate Azerbaidjanului, altfel va urma un război – TASS
Premierul Armeniei: Zonele disputate trebuie returnate Azerbaidjanului, altfel va urma un război – TASS
Premierul armean Nikol Paşinian a avertizat că Armenia s-ar putea confrunta cu un război cu Azerbaidjanul dacă nu va ...
Unilever renunţă la afacerile cu îngheţată şi desfiinţează 7.500 de posturi la nivel mondial
Unilever renunţă la afacerile cu îngheţată şi desfiinţează 7.500 de posturi la nivel mondial
Gigantul din domeniul bunurilor de larg consum Unilever a anunţat marţi că intenţionează să transforme operaţiunile ...
Turiştii nerezidenţi cazaţi în România au cheltuit, în medie, 2.675 lei/persoană, în 2023 – date INS
Turiştii nerezidenţi cazaţi în România au cheltuit, în medie, 2.675 lei/persoană, în 2023 – date INS
Turiştii nerezidenţi cazaţi în structurile de cazare turistică colective din România au cheltuit, anul trecut, în ...