Cine a rămas cu datorii de pe urma falimentului mallului deţinut de Popoviciu în Oradea

Nu este primul mall care intră în faliment, dar este primul care bifează "performanţa" de două ori. Oradea Shopping City a fost preluat în 2010 de omul de afaceri Gabriel Popoviciu, iar vara aceasta a intrat în faliment. Cel mai mare creditor este un fond din Polonia, care a preluat în urmă cu doi ani un portofoliu de credite neperformante de la UniCredit. 
Andrada Ghira - lun, 25 sept. 2017, 21:02
Cine a rămas cu datorii de pe urma falimentului mallului deţinut de Popoviciu în Oradea

Omul de afaceri Gabriel Popoviciu a plătit pentru mall 30,5 milioane de euro şi anunţa că investeşte alte 20 de milioane de euro pentru finalizarea acestuia. În toamna anului trecut, mallul a fost scos la vânzare la preţul de 15 milioane de euro, jumătate faţă de cel de achiziţie, iar în vara acestui an, firma care deţine complexul a intrat în faliment. 

27 de firme au depus cereri pentru recuperarea banilor, arată raportul lidhidatorului Expert Insolvenţă SPRL Filiala București, potrivit datelor puse la dispoziţia ECONOMICA.NET de Termene.ro. 

Agio Wierzytelnosci Plus 2 NFIZ, un fond de investiţii închis, este cel mai mare creditor al mallului falimentar, care a cerut înscrierea în tabelul creanţelor a sumei de 265,8 milioane de lei (aproximativ 58 milioane de euro). Fondul face parte dint grupul AgioFunds şi a preluat creanţa de la Kredyt Inkaso Portofolio Investments (Luxembourg) SA pe 14 iunie 2017. 

Cele două companii au semnat în urmă cu trei ani un acord prin care vor opera în comun pe piaţa creanţelor din România şi vor investi în portofolii neperformante. Kredyt Inkaso Portofolio Investments a preluat în urmă cu doi ani portofoliul neperformant al UniCredit, din care făcea parte şi creditorul acordat pentru finalizarea mallului deţinut de Popoviciu, potrivit Mîrşanu.ro. 

Creanţa fondului polonez a fost înscrisă în raportul preliminar integral ca fiind de tip creanţă garantată cu ipoteci de rang I.

Cine mai are bani de luat

La capitolul creanţe bugetare sunt înscrise datoriile pe care firma le avea către Primăria Oradea (405.00 lei) reprezentând taxe şi impozite pe clădiri şi teren, Direcţia Generală a Finanţelor Publice Bucureşti, care a fost înscrisă în tabel cu suma de 45.007 lei, dar şi Centrul Naţional al Cinematografiei, care are de recuperat aproape 119.000 de lei. 

Cele mai multe firme care au de recuperat bani se află pe lista creanţelor chirografare, care se plătesc ultimele. Iar printre acestea se numără Coca Cola HBC România (40.304 lei), MET România Energy Marketing, parte din grupul OMV (318.000 lei), Axpo Energy (366.175 lei), Geana General Consulting (526.000 lei). 

După ce vor fi soluţionate contestaţiile, lichidatorul va întocmi lista definitivă a creanţelor, iar următorul termen este stabilit de instanţă pentru 11 decembrie 2017. 

Directorul economic, salariu de 10.000 lei/lună 

Pentru a reduce costurile, lichidatorul judiciar a concediat directorul economic, al cărui salariu era de 10.000 de lei pe lună, şi a angajat o firmă care să ţină evidenţa contabilă, pentru suma de 4.000 de lei/lună, plus TVA. 

Totodată, firma falimentară şi-a schimbat numele din Shopping Center Holding în Shopping City Oradea, dar şi sediul societăţii. Schimbarea sediului a venit ca urmare a terminării contractului încheiat pentru sediul din Bucureşti.

„Neefectuarea mențiunii unui nou sediu la Registrul comerțului va atrage declararea ca inactivă fiscal a societății, aceasta nemaiavând posibilitatea de deducere a TVA din operațiunile efectuate pe perioada falimentului”, se arată în raportul lichidatorului judiciar. 

Shopping Center Holding a avut anul trecut o cifră de afaceri de 1,14 milioane de euro şi a avut o pierdere netă de peste două milioane de euro, în timp ce datoriile se ridică la aproape 62 de milioane de euro.

Te-ar mai putea interesa și
Zelenski: Deblocarea ajutorului militar american pentru Ucraina este de o importanță critică
Zelenski: Deblocarea ajutorului militar american pentru Ucraina este de o importanță critică
O decizie rapidă a Congresului SUA pentru deblocarea noului ajutor american de peste 60 de miliarde de dolari destinat Ucrainei este de o "importanţă critică", a declarat luni preşedintele......
„Autostrada Ford Otosan”: UMB ar putea finaliza în octombrie lucrările la tronsonul 4 al DEx12 – ministrul Transporturilor
„Autostrada Ford Otosan”: UMB ar putea finaliza în octombrie lucrările la tronsonul 4 al DEx12 – ministrul ...
Termenul estimat de finalizare a lucrărilor pe tronsonul 4 al Drumului Expres Craiova - Pitești (DEx12) este luna octombrie ...
Nou investitor în regenerabile în România: compania finlandeză Korkia vrea să dezvolte un portofoliu de 600 MW în fotovoltaic
Nou investitor în regenerabile în România: compania finlandeză Korkia vrea să dezvolte un portofoliu de 600 MW în fotovoltaic
Compania finlandeză Korkia și dezvoltatorul român de energie regenerabilă Econous Green Energy au încheiat un parteneriat ...
Banca Greciei își înrăutățește estimările privind evoluția economiei în acest an
Banca Greciei își înrăutățește estimările privind evoluția economiei în acest an
Banca Centrală a Greciei (BoG) a înrăutăţit luni previziunile privind evoluţia economiei, pentru a doua oară din decembrie, ...