Cine a rămas cu datorii de pe urma falimentului mallului deţinut de Popoviciu în Oradea

Nu este primul mall care intră în faliment, dar este primul care bifează "performanţa" de două ori. Oradea Shopping City a fost preluat în 2010 de omul de afaceri Gabriel Popoviciu, iar vara aceasta a intrat în faliment. Cel mai mare creditor este un fond din Polonia, care a preluat în urmă cu doi ani un portofoliu de credite neperformante de la UniCredit. 
Andrada Ghira - lun, 25 sept. 2017, 21:02
Cine a rămas cu datorii de pe urma falimentului mallului deţinut de Popoviciu în Oradea

Omul de afaceri Gabriel Popoviciu a plătit pentru mall 30,5 milioane de euro şi anunţa că investeşte alte 20 de milioane de euro pentru finalizarea acestuia. În toamna anului trecut, mallul a fost scos la vânzare la preţul de 15 milioane de euro, jumătate faţă de cel de achiziţie, iar în vara acestui an, firma care deţine complexul a intrat în faliment. 

27 de firme au depus cereri pentru recuperarea banilor, arată raportul lidhidatorului Expert Insolvenţă SPRL Filiala București, potrivit datelor puse la dispoziţia ECONOMICA.NET de Termene.ro. 

Agio Wierzytelnosci Plus 2 NFIZ, un fond de investiţii închis, este cel mai mare creditor al mallului falimentar, care a cerut înscrierea în tabelul creanţelor a sumei de 265,8 milioane de lei (aproximativ 58 milioane de euro). Fondul face parte dint grupul AgioFunds şi a preluat creanţa de la Kredyt Inkaso Portofolio Investments (Luxembourg) SA pe 14 iunie 2017. 

Cele două companii au semnat în urmă cu trei ani un acord prin care vor opera în comun pe piaţa creanţelor din România şi vor investi în portofolii neperformante. Kredyt Inkaso Portofolio Investments a preluat în urmă cu doi ani portofoliul neperformant al UniCredit, din care făcea parte şi creditorul acordat pentru finalizarea mallului deţinut de Popoviciu, potrivit Mîrşanu.ro. 

Creanţa fondului polonez a fost înscrisă în raportul preliminar integral ca fiind de tip creanţă garantată cu ipoteci de rang I.

Cine mai are bani de luat

La capitolul creanţe bugetare sunt înscrise datoriile pe care firma le avea către Primăria Oradea (405.00 lei) reprezentând taxe şi impozite pe clădiri şi teren, Direcţia Generală a Finanţelor Publice Bucureşti, care a fost înscrisă în tabel cu suma de 45.007 lei, dar şi Centrul Naţional al Cinematografiei, care are de recuperat aproape 119.000 de lei. 

Cele mai multe firme care au de recuperat bani se află pe lista creanţelor chirografare, care se plătesc ultimele. Iar printre acestea se numără Coca Cola HBC România (40.304 lei), MET România Energy Marketing, parte din grupul OMV (318.000 lei), Axpo Energy (366.175 lei), Geana General Consulting (526.000 lei). 

După ce vor fi soluţionate contestaţiile, lichidatorul va întocmi lista definitivă a creanţelor, iar următorul termen este stabilit de instanţă pentru 11 decembrie 2017. 

Directorul economic, salariu de 10.000 lei/lună 

Pentru a reduce costurile, lichidatorul judiciar a concediat directorul economic, al cărui salariu era de 10.000 de lei pe lună, şi a angajat o firmă care să ţină evidenţa contabilă, pentru suma de 4.000 de lei/lună, plus TVA. 

Totodată, firma falimentară şi-a schimbat numele din Shopping Center Holding în Shopping City Oradea, dar şi sediul societăţii. Schimbarea sediului a venit ca urmare a terminării contractului încheiat pentru sediul din Bucureşti.

„Neefectuarea mențiunii unui nou sediu la Registrul comerțului va atrage declararea ca inactivă fiscal a societății, aceasta nemaiavând posibilitatea de deducere a TVA din operațiunile efectuate pe perioada falimentului”, se arată în raportul lichidatorului judiciar. 

Shopping Center Holding a avut anul trecut o cifră de afaceri de 1,14 milioane de euro şi a avut o pierdere netă de peste două milioane de euro, în timp ce datoriile se ridică la aproape 62 de milioane de euro.

Te-ar mai putea interesa și
Bulgaria va folosi avioanele de vânătoare MiG-29, de producție sovietică, până în 2028
Bulgaria va folosi avioanele de vânătoare MiG-29, de producție sovietică, până în 2028
Bulgaria nu va opri de la zbor avioanele MiG-29 până în 2028, a afirmat vineri ministrul interimar al Apărării, Atanas Zaprianov, relatează agenția bulgară de presă BTA, citată de Agerpres....
Statele NATO au ajuns la un acord pentru trimiterea de sisteme de apărare aeriană suplimentare în Ucraina, inclusiv de rachete Patriot
Statele NATO au ajuns la un acord pentru trimiterea de sisteme de apărare aeriană suplimentare în Ucraina, inclusiv de ...
Statele membre NATO au ajuns la un acord cu privire la trimiterea de sisteme de apărare antiaeriană suplimentare în Ucraina, ...
Lavrov: Rusia nu va accepta un armistițiu cu Ucraina în timpul unor posibile negocieri de pace
Lavrov: Rusia nu va accepta un armistițiu cu Ucraina în timpul unor posibile negocieri de pace
Ministrul rus de Externe Serghei Lavrov a declarat vineri că Moscova nu va accepta un armistiţiu cu Ucraina nici măcar ...
Nissan își înrăutățește prognoza privind profitul în urma scăderii vânzărilor
Nissan își înrăutățește prognoza privind profitul în urma scăderii vânzărilor
Nissan Motor, al treilea mare producător auto nipon, a redus cu 14,5% estimarea privind profitul anual, citând vânzările ...