Cine este datornicul român. Un profil din pespectiva experţilor în recuperare creanţe

Datornicul român este bărbat, trăieşte la oraş, are peste 40 de ani şi datorii de peste 7.000 de lei, ca valoare nominală. Cea mai mare datorie pe persoană fizică din portofoliul Kruk, una dintre cele mai mari companii de administrare creanţe din România, este de peste 2,2 milioane de lei.
Economica.net - Dum, 12 iul. 2015, 21:05
Cine este datornicul român. Un profil din pespectiva experţilor în recuperare creanţe

Kruk România administra, la 31 martie, 910.000 de creanţe în valoare de 7,5 miliarde de lei. Dintre acestea, 96% aparţineau persoanelor fizice, cu o valoare nominală de 6,4 miliarde de lei. Astfel, 4% din creanţe revin persoanelor juridice, cu o valoare de 1,1 miliarde de lei. La sfârşitul primului trimestru, Kruk administra aproximativ 874.000 de creanţe de la persoane fizice.

Cea mai mare creanţă pe persoană fizică administrată de Kruk în România este de 2,221 de milioane de lei, deţinută de o persoană din zona Muntenia. În Moldova, cea mai mare datorie pe persoană fizică este de 2 milioane de lei, iar în Transilvania şi Dobrogea de 1,4 milioane de lei. În Oltenia, cea mai mare creanţă din portofoliul Kruk este de 1,18 milioane de lei.

Sursa: Kruk Romania

Experţii Kruk România remarcă şi schimbarea de mentalitate care a intervenit la nivelul consumatorului român de servicii financiare în ultimii 15 ani. Dacă la sfârşitul anilor ’90 un număr mare de români nu îşi plăteau în mod deliberat datoriile, testând stricteţea sistemului bancar şi contractând credite fără să aibă intenţia de a le returna, astăzi persoanele care au probleme cu datoriile înţeleg necesitatea de a-şi onora obligaţiile şi doresc să facă asta, dar adesea nu dispun de mijloace financiare, potrivit companiei de management al creanţelor.

Vârsta medie a persoanelor fizice cu creanţe către Kruk este de 45 de ani. De remarcat că vârsta medie a crescut de la 40 de ani în 2011 la 42 în 2012, 43 de ani în 2013, respectiv 45 de ani anul trecut.

Pe grupe de vârstă, cei mai mulţi debitori (31%) au între 31 şi 40 de ani, în timp ce 26% au 41-50 de ani. 15% din creanţele companiei provin de la persoane cu vârste între 61 şi 70 de ani, iar bătrânii de peste 70 de ani reprezintă 6% din portofoliul Kruk România.

Tinerii de 21-30 de ani constituie 14% din afacerile companiei. Pe ultima grupă de vârstă, sub 20 de ani, Kruk are deschise doar 1.713 dosare.

Majoritatea debitorilor sunt bărbaţi (61%), iar 57% din creanţe provin din mediul urban.

Într-un clasament pe regiuni, cele mai multe creanţe provin din zona Muntenia (298.000), urmată de Transilvania (270.000) şi Moldova (147.000). Urmează Oltenia (96.000), respectiv Dobrogea (39.000 de creanţe).

Sursa: Kruk Romania

De remarcat totuşi că în Dobrogea, regiunea din România cu cele mai puţine creanţe administate de Kruk, valoarea medie a unei creanţe pe persoană fizică este cu mult peste media ţării, de 10.206 lei, faţă de 7.729 lei în Muntenia, 7.104 lei în Transilvania, 6.997 lei în Moldova, respectiv 5.851 lei în Oltenia.

Persoanele fizice din regiunea Muntenia au creanţe către Kruk în valoare totală de 2,33 miliarde de lei, în timp ce în Transilvania valoarea totală a creanţelor deţinute de companie este de 1,94 miliarde de lei. Urmează Moldova, cu o valoare nominală totală de peste 1,05 miliarde de lei, Oltenia – 569 de milioane de lei, respectiv Dobrogea – 405 milioane de lei.

Pe tipuri de creanţă, 67% din creanţele administrate de Kruk provin de la bănci, urmate de companiile de telecomunicaţii (23%), instituţii financiare nebancare (8%), respectiv asiguratori (2%).

Kruk a deschis, în primul trimestru din acest an, un prim birou regional în Moldova, la Iaşi.

“De-a lungul timpului, în fiecare dintre proiectele noastre, am pus persoana cu datorii în centrul fiecărei activităţi pe care am desfăşurat-o. Am parcurs un drum lung împreună, am văzut care sunt momentele dificile şi am oferit soluţii pentru a le depăşi. Este important pentru noi să înţelegem mecanismele care determină o anumită abordare a problemei datoriilor, pentru a putea să ajutăm clienţii să revină în circuitul economic obişnuit. Ne dorim să fim şi mai aproape de clienţii noştri, de aceea am deschis birouri regionale în Iaşi, Craiova şi Timişoara. Aici îşi desfăşoară activitatea consilieri în colectare directă pe teren. Suntem convinşi că bunele relaţii pe care aceştia le au cu clienţii se vor consolida în continuare”, a declarat în comunicat Tomasz Ignaczak, directorul general al KRUK România.

Numărul de creanţe administrate de Kruk a crescut de la 493.828 în 2011 la peste 900.000 anul trecut, iar valoarea nominală a datoriilor a urcat în perioada analizată de la 4 miliarde de lei la 7,2 miliarde de lei. Valoarea medie a unui dosar a fost anul trecut de 7.203 lei, faţă de 6.946 lei în 2013, 6.586 lei în 2012, respectiv 7.749 lei în 2011.

Grupul Kruk este cea mai mare companie de management al creanțelor din Polonia. În anul 2014, a achihziționat și a acceptat spre colectare creanțe în valoare de 5,3 miliarde zloți (1,26 miliarde euro). Compania este prezentă pe piața din România din anul 2007, unde este de asemenea, lider de piață. Grupul Kruk este prezent şi în Cehia, Slovacia şi Germania. În 2014, Grupul a raportat o cifră de afaceri consolidată de 488 milioane zloți (116 milioane de euro).

Kruk România a fost înființată în anul 2007 şi este specializată în managementul integrat al creanțelor, având clienți atât din sectorul financiar, cât și companii de servicii. Kruk a dezvoltat activități de colectare a creanțelor bancare, a creanțelor companiilor de asigurări și leasing, operatorilor de telefonie fixă și mobilă, cât și ale companiilor de distribuție a bunurilor de larg consum. Compania este, de asemenea, un jucător important pe piața achiziției de portofolii de creanțe, în special de la bănci.

Te-ar mai putea interesa și
Parlamentul din Hong Kong a aprobat noua lege privind securitatea naţională
Parlamentul din Hong Kong a aprobat noua lege privind securitatea naţională
Parlamentul local al Hong Kong-ului, Consiliul Legislativ, a votat în unanimitate marţi o nouă lege asupra securităţii naţionale, ce prevede închisoarea pe viaţă pentru infracţiuni precum......
Legea care modifică regimul juridic al prosumatorilor ar putea intra în vigoare într-o lună – senator
Legea care modifică regimul juridic al prosumatorilor ar putea intra în vigoare într-o lună – senator
Legea care modifică regimul juridic al prosumatorilor ar putea intra în vigoare într-o lună, în prezent aflându-se ...
Şeful Airbus spune că problemele de la Boeing sunt un element negativ pentru întreaga industrie
Şeful Airbus spune că problemele de la Boeing sunt un element negativ pentru întreaga industrie
Constructorul aeronautic european Airbus nu se bucură de problemele tehnice cu care se confruntă rivalul american Boeing, ...
Companiile româneşti au manifestat o rezistenţă peste aşteptări în faţa încetinirii creşterii economice – Sondaj BEI
Companiile româneşti au manifestat o rezistenţă peste aşteptări în faţa încetinirii creşterii economice – ...
Companiile româneşti au manifestat o rezistenţă peste aşteptări în faţa încetinirii creşterii economice şi prioritizează ...