Cioloş: Dacă cineva se aşteaptă să venim cu noi ordonanţe pentru corecţii în sistemul de salarizare, nu cred că e bine

Premierul Dacian Cioloş a declarat, miercuri, la întâlnirea cu Consiliul Naţional Tripartit, că Executivul nu intenţionează să promoveze alte ordonanţe de urgenţă pentru noi corecţii în sistemul de salarizare, potrivit Agerpres.
Economica.net - mie, 28 sept. 2016, 19:04
Cioloş: Dacă cineva se aşteaptă să venim cu noi ordonanţe pentru corecţii în sistemul de salarizare, nu cred că e bine

Guvernul şi reprezentanţii confederaţiilor patronale şi sindicale reunite în Consiliul Naţional Tripartit au convenit să continue să lucreze la un nou proiect al Legii salarizării unitare şi pentru stabilirea salariului minim pe economie pentru anul 2017, informează Guvernul.

Conform sursei citate, în ceea ce priveşte proiectul noii Legi a salarizării unitare, Executivul şi partenerii sociali vor colabora în scopul stabilirii principiilor, clarificării definiţiilor şi elaborării proiectului de lege, părţile implicate asumând faptul că acest proiect nu va fi adoptat în timpul mandatului acestui Guvern.

„Înţeleg că există o majoritate largă a partenerilor sociali care este de acord să lucreze pe acest proiect, dar, pe de altă parte, pornim la această activitate conştienţi că obiectivul nu este de a-l adopta în acest mandat şi că viitorul Guvern şi Parlament îşi vor pune amprenta asupra acestui document”, a afirmat premierul Dacian Cioloş.

Ministrul Muncii a amintit faptul că a propus şapte principii pe baza cărora să fie elaborat proiectul legii salarizării unitare, însă există flexibilitate şi pentru acceptarea altor propuneri din partea partenerilor sociali. În acelaşi timp, el a mai subliniat că intervenţiile punctuale de corecţie legislativă, prin Ordonanţe de Urgenţă, nu sunt o soluţie.

„Prin ordonanţe de urgenţă nu vom putea rezolva echitatea per ansamblu a sistemului de salarizare a personalului plătit din fonduri publice”, a explicat ministrul Dragoş Pîslaru.

Premierul a transmis că Executivul nu intenţionează să promoveze alte ordonanţe de urgenţă pentru noi corecţii în sistemul de salarizare, întrucât acestea ar afecta fondurile care ar putea fi alocate finanţării noii Legi a salarizării unitare.

„Dacă cineva se aşteaptă să venim cu noi ordonanţe, nu cred că e bine. Nici nu e momentul şi nici nu cred că astfel de intervenţii legislative ar rezolva anumite lucruri. Cred că ar fi bine să avem o abordare onestă şi să evităm să potenţăm mişcări care nu sunt constructive şi nu duc la progres. Înţeleg nemulţumirile, consistenţa lor, dar este onest să vă spunem ceea ce putem face şi ceea ce nu putem face. Nu este o soluţie să blocăm ţara în campanie electorală, pentru că nu cred că va avea cineva de câştigat şi o abordare de acest fel nu va ajuta la un progres în perioada următoare”, a transmis premierul Dacian Cioloş.

Consultările pentru elaborarea noului proiect de lege vor fi continuate la nivelul ministerelor de linie, nu doar de Ministerul Muncii.

În ceea ce priveşte stabilirea salariului minim pentru 2017, premierul Dacian Cioloş a apreciat că primele rezultate ale grupului de lucru constituit la Ministerul Muncii poate fi un punct de plecare.

„Stabilirea pentru anul viitor a salariului minim pe economie trebuie să fie rezultatul unei mobilizări din partea sindicatelor şi a patronatelor, pentru a putea avea discuţii consistente, mediate în mod activ de Guvern”, a precizat şeful Executivului.

Ministrul Muncii a spus că până la sfârşitul lunii octombrie va avea date parţiale din studiul de impact aflat în lucru şi că va exista o nouă întâlnire pentru a evalua progresele făcute pentru a putea fundamenta şi proiecta un mecanism transparent de stabilire a salariului minim brut garantat în plată, care să ţină cont şi de impactul socio-economic al acestuia. Dragoş Pîslaru a mai precizat că rezultatele acestui studiu vor permite grupului de lucru să ia decizii fundamentate şi să faciliteze dialogul dintre Guvern şi partenerii sociali în ceea ce priveşte stabilirea salariului minim.

La întâlnirea desfăşurată la Palatul Victoria au mai participat ministrul Finanţelor Publice, Anca Dragu, ministrul Sănătăţii, Vlad Voiculescu şi ministrul Educaţiei, Mircea Dumitru.

Te-ar mai putea interesa și
Moneda meme chinezească PUMP strânge 280 de milioane în prevânzare. Unde se vor duce fondurile? (P)
Moneda meme chinezească PUMP strânge 280 de milioane în prevânzare. Unde se vor duce fondurile? (P)
Suma de 280 de milioane, strânsă de proiectul PUMP în prevânzare, nu doar că a depășit estimările inițiale, ci evidențiază și pofta în creștere constantă a comunității crypto pentru......
Rusia acuză Armenia că încearcă să rupă legăturile cu Moscova
Rusia acuză Armenia că încearcă să rupă legăturile cu Moscova
Rusia a acuzat joi Armenia că încearcă să rupă legăturile din ce în ce mai fragile între cele două ţări, într-un ...
Forţele ruse atacă obiective de infrastructură critică din apropierea oraşului Dnipro
Forţele ruse atacă obiective de infrastructură critică din apropierea oraşului Dnipro
Forţele ruse au atacat vineri dimineaţa obiective de infrastructură critică din districtul Kamianske, în apropierea ...
Cât vinde în week-end un mare retailer alimentar din România
Cât vinde în week-end un mare retailer alimentar din România
În contextul discuțiilor legate de închiderea supermarketurilor și hypermarketurilor în week-end sau reducerea programului ...