Cioloş: Eliminarea timbrului de mediu înseamnă că n-ar mai trebui să avem Programul Rabla

Premierul Dacian Cioloş a comentat, marţi, decizia Parlamentului de a elimina timbrul de mediu, afirmând că acest gest înseamnă tăierea surselor de finanţare pentru programe precum 'Rabla' sau 'Casa Verde' care erau finanţate prin fondul de mediu.
Economica.net - mar, 25 oct. 2016, 14:11
Cioloş: Eliminarea timbrului de mediu înseamnă că n-ar mai trebui să avem Programul Rabla

‘Timbrul de mediu, de exemplu, care a fost eliminat azi, şi noi, Guvernul, am susţinut eliminarea acestei taxe şi înlocuirea cu un alt sistem taxare nu pentru că vrem noi să fim mai răi cu românii şi să-i punem să plătească taxe, ci pentru că această taxă de timbru de mediu în primul rând suntem de acord că ea trebuie să fie una mai adaptată realităţii de fapt, dar avem nevoie de un astfel de sistem de colectare de fonduri pentru a putea alimenta în continuare fondul de mediu pentru a putea finanţa Programul Rabla, Programul Casa Verde. În momentul de faţă, cu eliminarea acestei taxe practic eliminăm sursa de finanţare pentru fondul de mediu pentru anul viitor. Asta înseamnă că n-ar mai trebui să avem Programul Rabla sau ar trebui să-l alimentăm din bani de la buget’, a declarat Cioloş, aflat în vizită de lucru la Centrul Tehnic Titu al Grupului Renault.

Pe de altă parte, el a arătat că trebuie găsite soluţii astfel încât eliminarea taxelor în general să fie compensată.

‘E uşor să tai taxe, poate să fie chiar impresionant din punct de vedere electoral, dar trebuie să te gândeşti şi ce pui în loc. (…) Sper să găsim împreună înţelepciunea pentru a reduce cât mai mult posibil taxele şi birocraţia pentru români. Pe de altă parte, eliminarea taxelor nu înseamnă neapărat şi eliminarea birocraţiei, dimpotrivă, ea poate să fie amplificată. Cu siguranţă, sunt multe taxe pe care românii le plătesc în momentul de faţă şi care nu-şi au rostul, care înseamnă mai multă birocraţie, dar trebuie să ne gândim şi la ce punem în loc pentru a putea finanţa alte programe care sunt tot în interesul românilor, mai ales în interesul viitorului şi a perspectivei de evoluţie a unor sectoare în România’, a susţinut Cioloş.

El a adăugat că guvernul pe care îl conduce nu este împotriva eliminării taxelor, amintind că actualul executiv chiar a făcut acest lucru.

‘Mă bucur să văd că această idee a debirocratizării, pe care noi am lansat-o şi nu au fost doar vorbe, ci sunt lucruri foarte concrete care deja îşi fac efectul pozitiv – să văd că această idee prinde şi că sunt şi alţi actori politici care se gândesc la acest lucru, însă nu cred că trebuie să trecem dintr-o extremă în alta. Susţinem în continuare ideea de promovare legislativă care să ducă la debirocratizare şi acolo unde e cazul chiar la eliminarea unor taxe. Chiar am dat aviz pozitiv acestui proiect de lege, cu unele observaţii şi ele au fost exact de această natură: că în unele cazuri eliminând taxele respective înseamnă mai multă presiune pe buget, ceea ce se poate traduce în câţiva ani de zile într-o creştere a impozitelor. Trebuie să vedem de fapt de unde finanţăm anumite acţiuni, programe care erau finanţate prin aceste taxe’, a punctat premierul.

Întrebat dacă va contesta la Curtea Constituţională legea prin care se elimină cele 102 taxe, prim-ministrul a răspuns că o vadă o analiză a ministerelor în acest sens, urmând ca apoi să fie luată o decizie. Dacian Cioloş a precizat, însă, că în cazul în care va fi luată o hotărâre de contestare, ea nu va viza întreaga lege, ci ‘anumite elemente’.

Te-ar mai putea interesa și
În principalele zone turistice din Italia sunt luate măsuri împotriva supraaglomerării
În principalele zone turistice din Italia sunt luate măsuri împotriva supraaglomerării
Veneţia a devenit joi primul oraş din lume care a introdus un sistem de plată pentru vizitatori în cadrul unui experiment menit să descurajeze turiştii să sosească în perioadele de vârf,......
Ajutorul SUA nu este suficient pentru o contraofensivă rapidă a Ucrainei – responsabil militar american
Ajutorul SUA nu este suficient pentru o contraofensivă rapidă a Ucrainei – responsabil militar american
Revenirea ajutorului militar american către Ucraina va permite armatei acestei ţări să reia iniţiativa împotriva Rusiei, ...
Statele Unite încurajează Germania să trimită Ucrainei rachete cu rază lungă de acţiune
Statele Unite încurajează Germania să trimită Ucrainei rachete cu rază lungă de acţiune
Statele Unite speră că recenta decizie a Washingtonului de a trimite rachete cu rază lungă de acţiune Ucrainei va încuraja ...
Ieftinire în benzinării azi, benzina și motorina costă aproape la fel. Ce se întâmplă
Ieftinire în benzinării azi, benzina și motorina costă aproape la fel. Ce se întâmplă
Petrom, liderul pieței de distribuție a carburanților din România, a redus azi prețul motorinei vândute în stațiile ...